Mondotravel
Ekvador, mondo travel, Južna Amerika

South America

Ekvador

1


putovanja

Info

Glavni grad

Quito

Valuta

Američki dolar

Populacija

17,000,008

Područje

283,560km2

Ekvador

Ekvador je država u sjeverozapadnom dijelu Južne Amerike na obali Tihog oceana. Na sjeveroistoku se graniči sa Kolumbijom, a na jugoistoku s Peruom.Ovaj raj na zemlji nudi putnicima pravi festival avantura na otvorenom - od predivnih plaža, planina do otoka Galapagos. U ovom dijelu Južne Amerike proljeće praktično nikada ne prestaje. Prosječna godišnja temperatura kreće se oko 20 stupnjeva. Zbog svoje veličine uvijek postoji jedan dio Ekvadora koji ima sunčano vrijeme i ugodnu temperaturu tako da se može posjetiti u bilo koje doba godine. Sa preko 853 kilometra obale nije ni čudo što se u Ekvadoru nalaze neke od najljepših plaža svijeta. Poznat i po nacionalnom parku Kotopaksi gdje se nalazi jedan od najviših vulkana svijeta.

PS
U Ekvadoru se nalazi najviši aktivni vulkan na svijetu po imenu Kotopaksi. To je više kao “avenija vulkana”, nego samo jedan vulkan, jer se njih čak 14 nalazi ovdje. Sam vrh nalazi se na 5,897 metara nadmorske visine, a čak 7 od 14 vulkana, više je od 5,000 metara.
Još od svog otkrića u 16. vijeku, ostrva Galapagos, bila su inspiracija ljudima širom svijeta. Nazvana po džinovskim kornjačama koje žive na ostrvu, ova UNESCO zaštićena regija, predstavlja stanište za jedinstven ekosistem koji se svih ovih godina razvijao gotovo bez vanjskog utjecaja (što nije ni čudno, uzimajući u obzir da se Galapagos nalazi na 1,000 kilometara zapadno od kopna).

Fotografije & video

01


3

Ekvador - Ingapirca - naziv je starijih ruševina Inka i arheološkog nalazišta

Želiš posjetiti?
Ekvador, mondo travel, Južna Amerika

Ekvador - Ingapirca - naziv je starijih ruševina Inka i arheološkog nalazišta

Ekvador, mondo travel, Južna Amerika

Ekvador, putnički vlak na putovanju kroz planinske visoravni Anda

Ekvador, mondo travel, Južna Amerika

Ekvador, Quito, drugi najviši glavni grad na svijetu na 2850 m nadmorske visine

Što vidjeti:

Quito

Quito se nalazi 25 kilometara južno od ekvatora, u malenoj dolini rijeke Guayllabamba u zapadnim Andama, na nadmorskoj visini od 2.850 metara, što ga čini drugim najvišim glavnim gradom na svijetu. On je drugi grad po veličini grad u Ekvadoru. Povijesna jezgra Quita je, uz ruševine drevnih Inka, jedna od najbolje očuvanih u Južnoj Americi.

Amazonska prašuma ili Amazonija

Pluća svijeta
Najveća je svjetska prašuma. Zauzima oko jedne trećine Južne Amerike oko rijeke Amazone i proteže se kroz devet država, a najvećio dio nalazi se u Brazilu. To je ujedno i područje sa najvećom svjetskom bioraznolikošću, također proizvodi više od 20 % kisika svijetu. U prašumi također žive mnoga domorodačka indijanska plemena.
Rijeka Amazon - druga najduža rijeka na svijetu.

Zanimljivosti:
• Amazona se smatra najopasnijom rijekom na svijetu
• U rijeci Amazoni živi prana, električna jegulja koja može proizvesti energiju od 500 volti
• Zbog velike gustoće drveća tlo je na nekim dijelovima uvijek u mraku
• Na mračnim dijelovima je ponekad potrebno i do 15 minuta da kapljica kiše dođe od gornjeg dijela do tla
• Više od 50-ak domorodačkih plemena živi na teritoriju amazonske prašume

Cuenca

Cuenca je glavni grad južne ekvadorke pokrajine Azuay. smatra se jednim od najelegantnijih gradova Ekvadora koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, gdje ne smijemo zanemariti šetnju povijesnim centrom grada, odakle možete uživati u pogledu na arhitekturu te velik broj uređenih parkova. Cuenca je grad zanimljivosti i nevjerojatne prilike da se upoznaju različite kulture pojedino kao i kombinacija tih kultura koja je proizvela jedan sasvim drugačiji način života. Svi ljubitelji povijesti, ali prije svega drevnih civilizacija Južne Amerike, oduševit će se povijesnim tragovima na koje možemo naići praktički na svakom koraku.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter