Mondotravel
Panama, Panamski kanal, Bridge of the Americas, daleko putovanje zrakoplovom, grupni polasci

North & Central America

Panama

2


putovanja

Info

Glavni grad

Panamá

Valuta

panamska balboa

Populacija

4,176,869

Područje

75,417km2

Panama

Republika Panama je najjužnija država Srednje Amerike te ujedno ima i jedan od najvažnijih svjetskih strateških položaja upravo zbog Panamskog kanala! Naravno, ona obuhvaća dio kopnenog mosta koji spaja Sjevernu i Južnu Ameriku, te tako na jugu izlazi na Tihi ocean, a na sjeveru na Karipsko more te graniči s Kostarikom na zapadu, a na istoku s Kolumbijom. Glavni i najveći grad je Panama City, čije šire područje je dom skoro polovici stanovništa ove prekrasne zemlje!Panama je jedino mjesto na svijetu gdje možete doživjeti i vidjeti izlazak sunca na Pacifiku, a zalazak na Atlantiku! To isto tako znači da u ovoj predivnoj zemlji možete u istome danu zaplivati u oba oceana. Također, zanimljivo je kako zapravo poznati panamski šešir potječe iz - Ekvadora. Dok je Panama City jedini glavni grad u svijetu na rubu čijih granica se nalazi prašuma! Važno je spomenuti kako Panama slavi čak dva Dana neovisnosti – prvi je vezan uz neovisnost od Španjolske 1821. godine, a drugi uz neovisnost od Kolumbije 1903. godine.

P.S. Na panamsku gastronomiju najviše su utjecale španjolska, afrička i domorodačka kuhinja. No, ono čime se ističe od susjednih država je to da su panamska jela često tek blago začinjena, dok bezbrojne ukusne varijacije jela s rižom i piletinom nikoga neće ostaviti ravnodušnim!

Fotografije & video

01


2

Panama, Panama Canal - Bridge of the Americas

Želiš posjetiti?
Panama, Panamski kanal, Bridge of the Americas, daleko putovanje zrakoplovom, grupni polasci

Panama, Panama Canal - Bridge of the Americas

Panama, Panama City, grad noću, daleko putovanje zrakoplovom, grupni polasci

Panama, Panama City - pogled na grad noću

Što vidjeti:

Tocumen

Tocumen je gradić pokraj glavnog grada, najpoznatiji po Međunarodnoj zračnoj luci koja je ovdje smještena. Otvorio ju je 1947. g. predsjednik Enrique Adolfo Jimenez Brin, ali bila je premala za obujam prometa jedne tranzitne zemlje kao što je Panama pa se 70-ih godina krenulo u proširenje i renovaciju. Danas je jedna od rijetkih u regiji koja ima dvije piste za slijetanje, od kojih je glavna duga 3.050 m. Ova zračna luka jedno je od najvažnijih terminalnih područja u Latinskoj Americi po broju odredišta i mobiliziranog prometa. Obavlja letove do i iz više od 90 gradova u Americi i Europi, koji pokrivaju veći dio Latinske Amerike. To je ujedno i glavno središte za operacije Copa Airlinesa i povezanost Star Alliancea za Latinsku Ameriku i Karibe. Godišnje prima čak do 15 milijuna putnika!

Bocas Del Toro

Dio karipskog otočja smješten u Panami svakako je najpopularnije odredište ove zanimljive zemlje. Posjetitelje privlači raznolikošću vegetacije, tirkiznim morem i predivnim plažama okruženim palmama, koje izgledaju kao s razglednice. Uz ljepotu prirode ovdje možete uživati u ronjenju, snorklingu i mnogim drugim vodenim aktivnostima, kao i Sky zip line-u. Najposjećenije plaže su Red Frog Beach na otoku Bastimentos, Las Estrellas na otoku Colon, poznatoj po divovskim zvjezdačama koje ovdje obitavaju, zatim bajkovita plaža Wizard Beach na otoku Bastimentos, kao i Playa Bluff na otoku Bocas del Toro. Ovdje se smjestio i nacionalni park Isla Bastimentos National Marine Park, sa zaštićenim područjem drveća mangrova, te brojnim životinjskim vrstama poput majmuna, ljenjivaca, krokodila i kajmana. Od brojnih zanimljivosti ističemo Cayos Zapatilas, gdje su svoje utočište pronašli koraljni greben, kornjače koje ovdje nesu jaja, te brojni sisavci, ptice i reptili.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter