Mondotravel
Bolivija

South America

Bolivija

1


putovanja

Info

Glavni grad

Sucre

Valuta

bolivijano

Populacija

11,428,245

Područje

1,098,581km2

Bolivija

Bolivija je država u Južnoj Americi koja se prostire na oko milijun četvornih kilometara. Graniči s Brazilom na sjeveru i istoku, s Paragvajem i Argentinom na jugu te sa Čileom i Peruom na zapadu. Zapadnim dijelom zemlje dominira planinsko područje Anda, dok je istočni dio nizinski i pripada amazonskom slivu pokrivenom kišnim šumama.U zemlji živi oko 9 milijuna stanovnika od čega polovinu čine pripadnici različitih indijanskih plemena – ponajviše Kečui i Aymari.
Zemlja je to bogata prirodnim bogatstvima, ali i jedna od najsiromašnijih nacija na svijetu, u kojoj sedamdeset posto populacije živi s manje od 1 dolara dnevno.
Centar bolivijske vlade nalazi se u La Pazu, dok se, službeno, glavnim gradom smatra Sucre.
Salar de Uyuni pravi je raj na Zemlji i nepresušno nadahnuće brojnih fotografa i umjetnika. Riječ je o najvećem isušenom slanom jezeru na svijetu koje se proteže na više od 10 tisuća četvornih kilometara, na jugozapadu zemlje. Želite li istražiti bolivijsku floru i faunu – uputite se u Nacionalni park Madidi. Obuhvaća oko 19 tisuća četvornih kilometara raznolikog reljefa – od snježnih vrhova Andi do tropskih kišnih šuma na sjeveru zemlje. Ovdje ćete pronaći tisuću različitih ptičjih vrsta, endemske majmune – titi, te brojne ribe koje nastanjuju rijeku Tuichi.


P.S.
- Bolivija nudi niz zanimljivih rukotvorina po povoljnim cijenama. Ovdje možete kupiti odjevne predmete od alpake, proizvode od lišća koke i mnogobrojne rezbarije.
- Imajte na umu da je cjenkanje obvezni dio kupovine, a spuštanje cijene i do 50 posto od početne – sasvim normalna stvar.
- Običaj žvakanja lista koke je potekao upravo iz Bolivije.
- Svake godine održava se festival koji je u skladu sa Inka vjerovanjima, a sve u slavu boginje Pačamame, drevne boginje zemlje. Slavlje se sastoji u tome što se okupe dvije grupe pijanih muškaraca koji se zatim tuku do krvi- krv predstavlja žrtvu Pačamami.
- Šeširi predstavljaju neizostavan dio narodnje nošnje bolivijskih žena. Razlog za to je sljedeći: Kada se u 19. vijeku gradila pruga kroz Boliviju, stigli su šeširi koji su trebali zaštititi njemačke inženjere od jakog sunca. Međutim, šeširi su imali fabričku grešku i bili su premali, ali su zato na ženskim glavama odlično stajali.

Fotografije & video

01


3

Bolivija

Želiš posjetiti?
Bolivija

Bolivija

Bolivija

Bolivija

Bolivija

Bolivija

Što vidjeti:

Sucre

Sucre, grad koji se kroz povijest nazivao Charchas (izvorni naziv grada lokalnih indijanaca) La Plata (je dugo bio naziv grada, i tim se nazivom isticala španjolska vlast u gradu) i Chuquisaca (naziv grada u doba borbe za nezavisnost od Španjolske), je službeno glavni grad Bolivije (iako vlada zasjeda u La Pazu) i bolivijskog departmana Chuquisaca. Ime je dobio po Antoniu José de Sucreu 9. prosinca 1824.
Grad se smjestio u južnom, središnjem dijelu zemlje na nadmorskoj visini od oko 2750 metara. Zbog atraktivne arhitekture često ga nazivaju i Parizom Anda. Centar grada, je zbog svoje bogate povijesti i vrijedne kolonijalne arhitekture uvršten - 13. Prosinca 1991. na UNESCO-vu listu mjesta svjetske baštine u Americi.
Grad ima brojne dobro očuvane barokne crkve iz kolonijalne ere (17. vijek), među kojima su najmonumentalnije; Basílica Metropolitana i crkve La Recoleta, San Lazaro, La Merced, San Miguel i Santa Clara.
Jedna od ostalih poznatih atrakcija grada je paleontološki park koji se nalazi na rubu grada iz razdoblja krede. To mjesto se naziva Cal Orko i nalazište je fosilnih ostataka raznih dinosaura. Vide se i otisci titanosaura koji je bio velik 25 metara.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter