Mondotravel
Kanada, Ottawa, zgrade parlamenta, grupni polasci, vođene ture, garantirani polasci

North & Central America

Kanada

4


putovanja

Info

Glavni grad

Ottawa

Valuta

kanadski dolar

Populacija

37,602,103

Područje

9,984,670km2

Kanada

Sa svojim simbolom, javorovim listom, Kanada je druga najveća država na svijetu po ukupnoj površini, odmah iza Rusije. Ovo je zemlja rekorda, pa je tako granica između Kanade i SAD-a najduža granica između dvije države na svijetu, ukupne dužine 8891 kilometara, a ovdje je i najduži autoput na svijetu, kao i najduža ulica (u Torontu). Tu su i nezaobilazni slapovi Niagare - najpoznatiji slapovi na svijetu.Kanada je zemlja šuma i jezera - pola površine prekrivaju šume, a ima više jezera nego ostatak svijeta zajedno. Domovina je više od 15 tisuća polarnih medvjeda, zbog čega su u sjevernim dijelovima Kanade čak i prometne tablice u obliku medvjeda. Po uređenju je parlamentarna demokracija i ustavna monarhija s kraljicom Elizabetom II. kao monarhom. Ime je dobila po domorodačkoj riječi 'kanata', što znači 'selo'. Spada u najrazvijenije zemlje svijeta prema ekonomiji, građanskim slobodama i kvaliteti života, a više od polovice odraslog stanovništva je visoko obrazovano. Jedna zanimljiva razlika u odnosu na naša prometna pravila je mogućnost skretanja u desno za vrijeme crvenog svjetla.

P.S. Najpopularnije kanadsko tradicionalno jelo je Poutine - krumpirići zapečeni sa sirom i preliveni gravy umakom.

Fotografije & video

01


2

Kanada, Ottawa, zgrade parlamenta, najpoznatija turistička atrakcija grada

Želiš posjetiti?
Kanada, Ottawa, zgrade parlamenta, grupni polasci, vođene ture, garantirani polasci

Kanada, Ottawa, zgrade parlamenta, najpoznatija turistička atrakcija grada

Kanada, Ontario, slapovi Niagare, grupni polasci, vođene ture, garantirani polasci

Kanada, Ontario, slapovi Niagare, nezaobilazna stanica na putovanju Kanadom

Što vidjeti:

Toronto

Najveći kanadski grad, u kojem živi mnoštvo različitih naroda, pa ćete na jednom mjestu čuti najrazličitije jezike i vidjeti gotovo sve rase svijeta. Glavna turistička atrakcija je impresivni CN Tower, visok 553 metara, koji je donedavno bio najviša građevina na svijetu. Toranj možete samo razgledati (ulaznica se plaća), ali je svakako bolja opcija ručati ili večerati u kupoli tornja koja se vrti 360° i nudi predivan pogled na grad. Obavezno treba posjetiti St. Lawrence market - tržnicu koja nudi sve od igle do lokomotive, te obližnji Distillery District gdje možete probati odlična kanadska vina, pivo i rakije. Jednako atraktivno je i jezero Ontario, sa svojim otočićima i brojnim vrstama ptica, te China Town prepun restorana, trgovina, povijesnih spomenika pa čak i spa centara. Ovdje se smjestio i najveći Zoološki vrt u Kanadi, s više od pet tisuća životinjskih vrsta, a 40 kilometara sjeverno od centra grada pronaći ćete Canada's Wonderland - najveći zabavni park u zemlji.

Ottawa

Glavnim gradom proglasila ga je kraljica Viktorija 1857. godine, a iz tog vremena datira i zgrada prvog kanadskog parlamenta. To je grad poznat po muzejima, dvojezičnosti i poprilično hladnim zimama, ali malo tko zna da se ovdje održava oko 60 festivala godišnje, od kojih je najpoznatiji Festival tulipana koji se održava u svibnju svake godine. U ovom živahnom gradu treba posjetiti Parlament Hill, Rideau kanal dug 200 kilometara koji spaja Ottawu i Kingston na jezeru Ontario, zatim Kanadski muzej Hladnog rata, Baziliku Notre Dame, arhitektonsko remekdjelo Nacionalnu galeriju Kanade te Kanadski muzej prirode koji vas vodi u svijet dinosaura.

Quebec

Pod zaštitom UNESCO-a, glavni je grad pokrajine Quebec, a zahvaljujući europskom šarmu kojim odiše, smatraju ga najljepšim kanadskim gradom. To je jedini grad okružen zidinama u Sjevernoj Americi, a može se pohvaliti znamenitostima kao što su bajkoviti Chateau Frontenac, utvrda Citadela Quebeca, prekrasna zgrada parlamenta, katedrala Bazilika Notre-Dame, te Terrasse Dufferin s pogledom na rijeku St. Lawrence.

Montreal

Nazivaju ga i 'Pariz preko Atlantika' naravno zbog dominacije francuskog jezika, ali i zbog šarmantnih zgrada iz 17., 18. i 19. stoljeća, koje ćete najbolje doživjeti u dijelu grada Vieux-Montreal, srcu kolonijalnog grada. To je grad bogate kulture s odličnom gastronomijom, a dom je i Cirque de Soleila. Najzanimljivije atrakcije su Bazilika Notre-Dame, u većem izdanju od originala, te jedan od najstarijih i najljepših trgova, Trg Saint-Louise, sa starim viktorijanskim kućama i malim ulicama.

Vancouver

Vancouver je najveći grad u Britanskoj Kolumbiji, jednoj od deset provincija Kanade i smješten je na poluotoku Burrard. Ime je dobio po britanskom kapetanu Georgeu Vancouveru koji je to područje istražio 1790.-ih. Na sjeveru je grad zaštićen planinskim vijencem North Shore Mountains, a sa zapada mu dolaze tople struje Tihog oceana i to ga čini jednim od najtoplijih gradova u Kanadi. Sam grad broji ispod 600 tisuća stanovnika, koji žive na cca 114 km 2, dok ih je na čitavom metropolitanskom području preko 2 milijuna, a u cijeloj Britanskoj Kolumbiji oko 4.5 milijuna.
Prestižni časopis The Economist u izboru svjetskih gradova najboljih za život je postavio Vancouver na sam vrh liste, odmah iza su Beč i Melbourne što mnogo govori o standardu života i mogućnostima koje grad pruža svojim stanovnicima.
Ono što svaki posjetitelj primijeti su ogromne staklene površine i vrtoglavo visoki neboderi.
Najviši neboder u gradu je Living Shangri-La, stakleno čudo visoko 201 metar u kojem se nalazi luksuzni hotel, stanovi i uredi, a slijedi ga Trump International Hotel and Tower sa svojih impresivnih 188 metara.
Unatoč impozantnoj arhitekturi i poslovnim četvrtima Vancuver svojim stanovnicima omogućava zelene površine te svakako treba posjetiti Stanley Park, najveći od preko 200 parkova Vancouvera, koji predstavlja “pluća” grada sa stablima starijim čak od 150 godina.

Calgary

Kao glavni grad provincije Alberta u kojem živi oko 1,2 mil stanovnika oduševljava nacionalnim parkovima, a ujedno je i istočna polazna točka za posjet Rocky Mountain. 1988 godine je ugostio zimske olimpijske igre. U Alberti se nalaze najveća kanadska nalazišta nafte i stoga ona ima vrlo razvijenu ekonomiju.
Ono što je primarni motiv doaska u ovu regiju jest zasigurno Stjenjak- Rocky Mountain, gorje 4.800 km dugo i 700 km široko, na 4.400 m nadmorske visine koje se prostire od pokrajine Britanske Kolumbije na sjeveru, preko pokrajine Alberta do Novog Meksika (SAD) na jugu. A na istočnim obroncima Stjenjaka nalazi se nacionalni park Jasper koji obuhvaća 10,878 km2, osnovan je 1907. te pripada među 19 UNESCO-ovih spomenika svjetske baštine u Kanadi.. U njemu možete uživati u šumama, kanjonima, jezerima tirkizne boje, dolinama, planinama i divljim i bučnim rijekama a iskusne planinare privlače 3 glečera smještena unutar parka.

Slapovi Niagare

Slapovi Niagare predstavljaju niz masivnih vodopada: “Horseshoe Falls”, “American Falls” i “Bridal Veil Falls” koji se nalaze na rijeci Niagari u istočnom dijelu Sjeverne Amerike, na granici Sjedinjenih Američkih Država i Kanade. Slap Potkova (Horseshoe Falls) nalazi se većinom na kanadskoj, a preostala dva slapa u potpunosti se nalaze na američkoj strani. Kažu da se s kanadske strane pruža ljepši pogled na slapove. Iako Niagarini slapovi nisu najveći na svijetu, ono što ove slapove čini posebnim je količina vode koja protiče, u vrhuncu sezone to može biti i do 225 000 kubičnih metara u sekundi. Sva tri slapa su približno iste visine oko 55 metara, američki slapovi su dugi oko 328, a kanadski 675 metara, iako niti približnno među najvećima u svijetu definitivno među popularnijima.

U blizini slapova možete vidjeti spomenik koji je podignut u čast Nikole Tesle a izradio ga je Ivan Meštrović zbog velikih zasluga na izgradnji prve hidrocentrale.

Victoria

Victoria je jedan od većih gradova Kanade i glavni grad Britanske Kolumbije. Grad Victoria je dobio ime po kraljici Viktoriji. Za Victoriu kažu da je britanski utjecaj i kultura, u odnosu na druge gradove Sjeverne Amerike, najprisutniji.
Popularno nazvana „Garden City“ Victoria je atraktivan grad i popularna turistička destinacija s regionalnim tehnološkim sektorom, koji je postao najveći privatni sektor koji donosi prihod. Victoria je u prvih dvadeset svjetskih gradova po kvaliteti života.
Victoria je glavna turistička destinacija s preko 3,5 milijuna noćenja godišnje, što lokalnom gospodarstvu dodaje više od milijardu dolara. Također, preko 500.000 dnevnih posjetitelja stiže krstarećim brodovima koji pristaju u mjestu Ogden Point, u blizini gradske unutarnje luke. Mnoge turističke tvrtke za promatranje kitova posluju iz ove luke zbog kitova koji su često prisutni u blizini njene obale. Downtown Victoria služi i kao regionalni centar Greater Victoria-a, u kojem su okupljeni mnogi noćni klubovi, kazališta, restorani i pubovi, te gdje se odvijaju mnoga regionalna javna događanja. Prikazi vatrometa za Dan Kanade, Symphony Splash i mnogi drugi glazbeni festivali i kulturni događaji privlače desetke tisuća Velikogoričara i posjetitelja u središtu grada.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter