Mondotravel
Moskovski kremlj, putovanje Rusija, Moskva, daleka putovanja

Europe

Rusija

0


putovanja

Info

Glavni grad

Moskva

Valuta

ruski rubalj

Populacija

144,384,244

Područje

17,098,246km2

Rusija

Rusija, službeno Ruska Federacija država je na istoku Europe i sjeveru Azije. Površinom je najveća država na svijetu, ali je većina državnog teritorija slabo naseljena pa po broju stanovnika zauzima tek deveto mjesto. Glavni grad Moskva nalazi se u europskom dijelu države.Titulu površinski najveće države na svijetu nosi Rusija! Nekada dio Sovjetskog saveza, danas je država duboko ukorijenjena u svoju tradiciju, bogate povijesti te raznobojne i impresivne arhitekture. Rusija je dom mnogim svjetski poznatim književnicima, dom vodke i dom različitih kultura, jezika i religija. Iako je službeni jezik ruski, u Rusiji se govori stotinjak različitih jezika! Priroda u Rusiji je nesvakidašnja, a u šumi koja zauzima ogromnu površinu (najveću na svijetu) obitavaju jedinstvene životinjske vrste. Dva najveća ruska grada su Moskva i St. Petersburg koji doslovno nikada ne spavaju.

Fotografije & video

01


3

Rusija, Moskva-Moskovski Kremlj

Želiš posjetiti?
Moskovski kremlj, putovanje Rusija, Moskva, daleka putovanja

Rusija, Moskva-Moskovski Kremlj

Putovanje u Rusiju, daleka putovanja, putovanja zrakoplovom

Rusija, Habarovsk- grad na krajnjem istoku Rusije

Vrtovi Peterhofa, putovanje Rusija, garantirani polazak

Rusija, St Peterburg - Peterhof

Što vidjeti:

St. Peterburg

Smješten je na samom zapadu Rusije, a nakon Moskve, drugi je najveći grad te države. Sankt Peterburg najveća je i najvažnija ruska luka što mu dozvoljava rijeka Neva nadomak Baltičkog zaljeva. Grad je davno osnovao Petar I. Veliki (1672.-1725.), koji je život u Rusiji što više pokušao izgraditi po uzoru na zapadne države tog doba. Stoga je ovaj prelijepi grad prvotno i nazvan Sankt Peterburg po uzoru na zapadne gradove. Početkom 20. stoljeća, točnije 1914. godine, grad je preimenovan u Petrograd jer je Sankt Peterburg zvučao previše njemački, da bi 1924. godine opet bio preimenovan, ovaj put u Lenjingrad, u spomen na vođu komunističke revolucije Lenjina.
1991. godine gradu je vraćeno prvotno ime, Sankt Peterburg. Sankt Peterburgu nadjenuto je i više nadimaka, a onaj najvrjedniji spomena je sigurno Venecija Sjevera. Sama jezgra grada, njegov centar, grada spada u svjetsku baštinu UNESCO-a. Kulturna važnost Sankt Peterburga je nezaobilazna, tako da se nikako ne mogu propustiti Hermitage, Zimski dvorac, Carski Trg, Petropavlovska tvrđava i još puno toga.

Moskva

Smještena je na obalama istoimene rijeke i ujedno je i najhladniji glavni grad u Europi, sa prosječnim temperaturama u siječnju i veljači koje dosežu oko -20 stupnjeva. Moskvu sigurno svi poznaju upravo zbog hladnoće, činjenice da je glavni grad najveće države na svijetu i po popularnom Crvenom trgu koji godišnje posjete tisuće turista. No, Moskva je mnogo više od toga. Moskvu je teško usporediti s drugim svjetskim metropolama. Ona je spoj tradicionalne Rusije, sovjetskog vremena i modernih strujanja u svim segmentima života i kulture. Svoje tragove nisu ostavile samo povijest i umjetnost različitih doba, nego i 120 etničkih skupina i nacionalnosti koje su naseljene u tom bajkovitom gradu. Jedna od bitnih karakteristika ruske prijestolnice koncentracija je mnogih znamenitosti na malom području. Krećete li u obilazak grada, najbolje je početi u blizini Kremlja. Ne prelazeći veliku udaljenost moći ćete vidjeti velik broj sakralnih i svjetovnih građevina, spomenika, muzeja i dr. kulturnih bogatstava. Moskva je glavni grad Ruske Federacije. Grad je površinom oko 30 km u promjeru, a stanovništvo doseže gotovo 10 milijuna ljudi. Danas je Moskva najvažniji politički i financijski centar Rusije i dom vlade i Parlamenta. To je grad s najviše novca u Rusiji i trećeg najvećeg proračuna u svijetu.

Novosibirsk

S oko 1,5 milijuna stanovnika, Novosibirsk je postao treći grad po veličini u Rusiji (poslije Moskve i Sankt-Peterburga) i najveći i najdinamičniji grad Sibira. Novosibirsk je nastao na mjestu gdje se križaju željeznica i rijeka, a svoj život započeo je kao Novonikolajevsk na prelasku u 20. stoljeće. On je pravi "grad željeznice" - izrastao je 1893. iz malog naselja Novo Selo, osnovanog blizu gradilišta velikog željezničkog mosta preko Oba, građenog za Transsibirska prugu.

Vladivostok

Vladivostok je uvijek prvi ruski grad koji dočekuje novi dan i Novu godinu: između njega i glavnog grada Rusije leži 9000 kilometara i 7 vremenskih zona. National Geographic uključio je ovaj kozmopolitski grad na popis najljepših primorskih gradova na svijetu. Na ulicama Vladivostoka još uvijek možete sresti mornare iz cijelog svijeta i slušati galebove, a putnici se ovdje uvijek zabune i u taksi ulaze na krivu stranu.
Osnovan je 1860. godine i najveći je ruski grad na Dalekom istoku. Ime Vladivostok na ruskom jeziku otprilike znači „vladar istoka“. S vremenom je postao najvažnijim ruskim uporištem na Dalekom istoku i sjedištem Ruske tihooceanske flote. Važnost je dobio i kao završna stanica znamenite Transsibirske željeznice, najduže željezničke linije na svijetu.

Volgograd

Volgograd slovi za „najsovjetskiji” grad u Rusiji. Za to postoje i dobri razlozi. Na prvom mjestu njegova je herojska i domoljubna prošlost. Budući da se u cijelom svijetu proslavio kao Staljingrad, ovaj grad je i danas poznat po spomenicima posvećenim braniteljima grada, poput kompleksa na Mamajevom kurganu i panorame „Staljingradska bitka”. Drugi razlog je činjenica da je grad nakon rata ponovno podignut iz pepela i zato gotovo cijeli centar grada predstavlja jasan primjer staljinističkog imperijalističkog stila u arhitekturi.

Ekaterinburg

Ekaterinburg je danas jedan od najvećih poslovnih centara u Rusiji. Prema gospodarskoj razvijenosti više su od njega rangirani samo Moskva i St. Peterburg. Ovaj grad, međutim, nije samo gospodarski nego i kulturni centar regije, koji broji više od 600 kulturno-povijesnih spomenika i tridesetak muzeja. Također, Ekaterinburg je poznat po jednoj od najboljih škola klasične glazbe u Rusiji.

Transsibirska željeznica

Transsibirska željeznica jedno je od novijih svjetskih čuda i san mnogih putnika. Dana 5. listopada 2016. obilježilo se 100 godina od dovršetka tog monumentalnog ponosa Rusije koji spaja Euroazijski kontinent. Transsibirska željeznička pruga mreža je željezničkih pruga kroz Euroazijski kontinent, koja spaja europski dio Ruske Federacije, glavna industrijska područja i prijestolnicu, sa središnjim (Sibir) i istočnim krajevima (Daleki Istok), Mongolijom, Kinom i Japanskim morem. Duljina željeznice iznosi točno 9288,2 kilometra, a prolazi čak deset vremenskih zona. Također, Transsibirska je željeznica najdulja željeznička pruga na svijetu. Manje je poznato da je Transsibirska željeznica samo jedna linija velike željezničke mreže. Postoje tri linije – Transsibirska linija, Transmandžurska linija i Transmongolska linija. Već godinama očarava mnoge generacije koje ju smatraju posebnim prijevoznim sredstvom s novim pogledom na putovanje.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter