Mondotravel
Luzern, putovanje švicarska tura, garantirani polasci

Europe

Švicarska

9


putovanja

Info

Glavni grad

Bern

Valuta

švicarski franak

Populacija

8,570,146

Područje

41,285km2

Švicarska

Švicarska, odnosno Švicarska Konfederacija, nalazi se u središnjoj Europi te je savezna država. No, iako u imenu stoji da je konfederacija, Švicarska je zapravo uređena kao federacija. Graniči s Francuskom, Njemačkom, Italijom, Austrijom i Lihtenštajnom. Glavni grad Švicarske je Bern.Upravo je Švicarska zemlja koja u svijetu ima najnižu stopu kriminala i koja proizvodi najviše čokolade. To je zemlja prekrasnih planina i dolina, rijeka i jezera (kojih ima više od 1500). Također, Švicarci su stvarno vrlo inovativan narod te su zaslužni za čokoladno mlijeko, ručni sat, instant kavu, švicarski nož i mnogo drugih stvari. Ovo je ujedno i domovina jednog od najuspješnijih tenisača svih vremena – Rogera Federera. Ne tako poznata, ali vrlo fascinantna činjenica je da u slučaju da dođe do nuklearnog rata Švicarska ima dovoljno bunkera da skloni svoje čitavo stanovništvo.

P.S. Najpopularnije švicarsko jelo zasigurno su palačinke, odnosno popečci od krumpira – rosti, a vrlo su popularni i u ostatku svijeta. Naravno, sir je jednako popularan te se u Švicarskoj može okusiti čak 450 različitih vrsta!

Fotografije & video

01


3

Švicarska, Lucerne- jedan od najljepših Švicarskih gradova

Želiš posjetiti?
Luzern, putovanje švicarska tura, garantirani polasci

Švicarska, Lucerne- jedan od najljepših Švicarskih gradova

Lugano, putovanje u Švicarku, Švicarska tura, mondo travel

Švicarska, Lugano na istoimenom jezeru u švicarskom kantonu Ticino

Mt.Pilatus, putovanje Švicarska, garantrani polasci, putovanje autobusom

Švicarska, Mt. Pilatus - uspon planinskom željeznicom do vrha na 2.132 m

Što vidjeti:

Zürich

Članak se trenutno uređuje. Trebate li više informacija o destinaciji molimo da nas kontaktirate mailom ili pozivom.

Lausane

Glavni grad kantona Vaud i distrikta Lausane, nalazi se na obali Ženevskog jezera te broji oko 130.000 stanovnika. U gradu se nalazi sjedište Međunarodnog olimpijskog odbora. Jedini je grad u Švicarskoj koji ima podzemnu željeznicu. Grad se ističe i veličanstvenom katedralom Gospe koja je se smatra jednom od najljepših crkava u Europi i svijetu. Šarmantne ulice i kamene zgrade oduševit će vas i podsjetiti na Mediteranske gradove. Zanmljivo je da se Lausane porez plaća na količinu smeća, ako imate više smeća, plaćate veći porez.

Lucern

Jedan je od najnaseljenijih gradova središnje Švicarske. Smješten je na obali jezera Lucern i nalazi se u blizini planina Pilatus i Rigi što ga čini jednim od turističkih središta. Most Kepela simbol je grada te ujedno i najstariji drveni most u Europi. Osim mosta, jedna od zanimljivosti je svakako umirući lav Luzerna, kojeg je Mark Twain opisao kao „najtužniji i najdirljiviji komad kamena na svijetu“. Isklesan je iz kamena u stijeni i predstavlja junaštvo švicarskih vojnika koji su 1792. poginuli braneći palaču Tuileries tijekom Francuske revolucije te je jedan od najpoznatijih spomenika u Europi.

Ženeva

Drugi grad po veličini u Švicarskoj te se nalazi na mjestu gdje se Ženevsko jezero ulijeva u rijeku Ronu. Visoki međunarodni ugled grad je stekao kroz postojanu ulogu u svjetskoj politici kao sjedište brojnih međunarodnih organizacija, uključujući europsko sjedište Ujedinjenih naroda. Prema nekim istraživanjima Ženeva visoko rangirana gada je u pitanju kvaliteta življenja. Švicarska je poznata i kao zemlja banaka te se upravo Ženevi nalazi mnoštvo banaka - naime postoji ulica banaka koja ni malo ne daje dojam da se tu nalaze neke od najvećih svjetskih financijskih institucija. Svakako treba spomenuti Ženevsko sveučilište, jedno od najstarijih na svijetu osnovano 1559., u sklopu kojeg djeluje i jedna od najprestižnijih diplomskih škola za međunarodne odnose, Diplomski institut međunarodnih studija. Ženevski sajam automobila također je prepoznatljiv, održava se svake godine te se smatra jednim od najcjenjenijih u cijelome svijetu.

Bern

Bern je glavni grad Švicarske, političko i upravno središte Švicarske, te sjedište federalnih tijela i brojnih međunarodnih organizacija. Svakako je poznat po starom gradu kojim dominira srednjovjekovni toranj sa satom te neorenesansnim zgradama. Bern je i grad medvjeda. Osim gradskog grba u kojem se nalazi, u središtu grada nalazi se medvjeđa jama, nešto poput malog zoološkog vrta u kojem caruju medvjedi. Stara jezgra grada je zaista prekrasna te je još 1983. uvrštena u Popis UNESCO svjetske baštine.

Zermatt

Mondeni gradić ispod Materhorna.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter