Mondotravel
Izrael, Betlehem, putovanje u Izrael i Jordan, grupna putovanja, daleka putovanja

Africa & Middle East

Izrael

0


putovanja

Info

Glavni grad

Jeruzalem

Valuta

izraelski novi šekel

Populacija

7,412,200

Područje

20,770km2

Izrael

Izrael je bliskoistočna država smještena na jugoistočnoj obali Sredozemnog mora i sjevernoj obali Crvenog mora. Graniči s Libanonom na sjeveru, Sirijom na sjeveroistoku, Jordanom na istoku, Palestinskim područjima Zapadnom obalom i Pojasom Gaze na istoku i zapadu te Egiptom na jugozapadu. Izrael ima geografski izrazito raznovrsne značajke unutar svog relativno malog teritorija. Ime države potječe od Jakova, kasnije prozvanog Izrael, jednog od otaca židovskog naroda od čijih je 12 sinova nastalo 12 izraelskih plemena. Izrael je parlamentarna demokratska država te jedina židovska država na svijetu.Izraelsko gospodarsko i tehnološko središte je Tel Aviv, dok je sjedište državnih institucija u glavnom gradu Jeruzalemu. Oko 66 posto površine Izraela otpada na pustinju (Negev). Površinskih vodenih tokova osim rijeke Jordana gotovo i nema, ali se navodnjavanjem ipak osiguravaju površine za poljoprivredu. Najrasprostranjenije religije u Izraelu su judaizam, islam i kršćanstvo. Izrael je zemlja koja je osnovana 1948 godine pod utjecajem cionističkog pokreta. Njen prvi premijer, David Ben Gurion ustanovio je sve simbole Izraela. Izrael je zemlja koju Židovi smatraju domovinom, tako da je i na grbu Izraela menora, a na zastavi Davidova zvijezda. Izrael je toliko malen da ga možete pretrčati u dva sata od zapada prema istoku i za devet dana od sjevera do juga. Mrtvo more je najniža točka na Zemlji, -430.5 metara ispod razine mora. Ljudi mogu jednostavno plutati u Mrtvom moru zbog neuobičajeno visoke koncentracije soli, 8.6 puta je slanije od oceana. Gotovo je nemoguće zaroniti u njega. Galilejsko jezero smješteno 212 metara ispod razine mora je najniže slatkovodno jezero u svijetu (i najveće u Izraelu). Zanimljivo je i da su Albertu Einsteinu 1952. godine ponudili da postane predsjednik Izraela, što je on odbio.

P.S. Izrael je jedina država na svijetu koja ima isto ime, smještena je na istom položaju i govori se isti jezik kao što je to i bilo prije 3 tisuće godina!

Fotografije & video

01


2

Izrael - Betlehem- panorama Betlehema

Želiš posjetiti?
Izrael, Betlehem, putovanje u Izrael i Jordan, grupna putovanja, daleka putovanja

Izrael - Betlehem- panorama Betlehema

Izrael, Jerusalem, putovanje u Izrael i Jordan, grupna putovanja, daleka putovanja

Izrael, Jeruzalem - pogled na Jeruzelem i zlatnu kupolu

Što vidjeti:

Jeruzalem

Najpoznatiji i najsvetiji grad na svijetu svakako je Jeruzalem. Grad zbog kojega su se vodili Križarski ratovi danas je po stanovništvu najveći grad u Izraelu - Svetoj zemlji, a svetim ga drže tri najveće monoteističke vjere - i židovi i muslimani i kršćani. Jeruzalem fascinira snagom i prikrivenom energijom koja se u njemu osjeti, bez obzira na to kojoj vjeri pripadali (ili ne), i posve je jasno da se tijekom povijesti u tom gradu događalo nešto posebno i izvanredno. Stari dio Jeruzalema podijeljen je na četiri četvrti: židovsku, kršćansku, muslimansku i armensku, a cijeli je stari grad ograđen zidinama.

Tel Aviv

Tel Aviv je gospodarsko središte Izraela gdje se nalazi burza vrijednosnih papira Tel Aviv, uredi brojnih kompanija kao i istraživački i razvojni centri. Plaže, barovi, trgovački centri i sekularni život čine ovaj grad zanimljivim turističkim odredištem. Tel Aviv je i glavno kulturno središte države. Prema istraživanjima troškova života, Tel Aviv je u 2008. godini rangiran kao najskuplji grad Bliskog istoka i 14. najskuplji grad na svijetu.

Betlehem

Betlehem se nalazi 10 km južno od Jeruzalema na području Palestinske samouprave s više od 25.000 stanovnika. Betlehem je svijetu je poznat po tome što je rodno mjesto Isusa Krista (prema Novom zavjetu). Ovdje živi jedna od najstarijih kršćanskih zajednica na svijetu, koja zbog iseljavanja danas ima mali broj pripadnika. Prema vjerovanju ovdje je rođen i kralj David, koji je tu i okrunjen za kralja Izraela.
Betlehem je, kao mjesto Isusova rođenja (u što neki znanstvenici sumnjaju), danas jedan od najpoznatijih svjetskih hodočasničkih odredišta. Kako kršćani širom svijeta ovom mjestu hodočaste još od 2. stoljeća UNESCO je Baziliku Isusova Rođenja, uključujući i obližnje armenske, franjevačke, grčkokatoličke i grkopravoslavne samostane, crkve, tornjeve, terasaste vrtove i hodočasničke staze, upisao 26. lipnja 2012. godine na popis mjesta svjetske baštine u Aziji. Isti dan je upisana i na popis ugroženih mjesta svjetske baštine zbog kontinuirane opasnosti i čestih sukoba Izraelaca i Palestinaca. Zbog eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba, broj hodočasnika opada.

Haifa

Haifa je grad u kojem gotovo da nalazite čudo - Židovi i Arapi koji pokušavaju živjeti u miru i skladu, bez mržnje i napetosti koji tu zemlju teško opterećuju. Glavna turistička atrakcija Haife su Bahajski hram i njegovi viseći vrtovi. Prostire se na površini od 63,7 kvadratna kilometra, a u njoj živi oko 270 000 stanovnika. Haifa je treći po veličini grad u Izraelu, a također je vrlo značajna luka na Mediteranu, kao i industrijski i sveučilišni centar u državi.Na području Haife prevladava mediteranska klima. Ljeta su vrlo topla i suva, a zime hladne sa većim brojem padalina.

Nazaret

Moderni Nazaret je grad na sjeveru Izraela i nalazi se na visini od oko 350 metara iznad razine mora. Smješten je između 500 metara visokih brežuljaka. Grad iz daljine izgleda kao kompleks bijelih stepenica koje se lagano uzdižu uz obližnja brda. Udaljen je oko 25 kilometara od Galilejskog jezera te devet kilometara zapadno od planine Tabor.
Jedno od najznačajnijih mjesta koja se spominju u Bibliji je zasigurno ovaj grad. Riječ je o mjestu Isusovog odrastanja i mjestu prema kojem je dobio ime – Isus Nazarećanin.
Iako današnji Nazaret nema mnogo sličnosti s onim biblijskim, u njemu se nalazi mnoštvo, za kršćane, posebnih mjesta.

Eilat

EILAT
Smješten između Egipatskog sela Taba i Jordanskog grada Akaba, Eilat se nalazi na sjeveru Akapskog zaljeva te ima izlaz na Crveno more. Naziv je dobio po Biblijskom Elatu, koji se nalazi u modernom gradu Akaba. Eilat ima razne atrakcije, kao što su podmorski koraljni opservatorij i koraljni rezervat koji je najsjeverniji koraljni greben na svijetu. Eilat je takođe i luka od strateškog i ekonomskog značaja.

Jaffa

Legenda kaže da je grad dobio ime po svojem osnivaču Jafetu, jednom od trojice Nojinih sinova, koji je osnovao grad nakon bijega iz Biblijskih poplava.
Jafa je jedna od najstarijih luka na svijetu. Nalazi se na vrhu brda sa pogledom na Sredozemno more. Zbog svojeg strateškog područja osvajana je puno puta. Jafa je 1950 ujedinjena sa Tel Avivom kako bi se formirao Tel – Aviv- Jaffa.

Mrtvo more

Neizostavni dio turističke ponude posjet je Mrtvom moru, najnižoj točki na planetu. Riječ je zapravo o velikom slanom jezeru s pogledom na Jordan. Zbog ljekovitih svojstava Mrtvo more prirodni je wellness, a privlačno je kao odredište zdravstvenog turizma i uz njega su nikli brojni hoteli s tretmanima ljekovitim blatom i opuštenom atmosferom, te tvornice kozmetike čiji su osnovni sastojci soli, minerali i blato iz Mrtvog mora. U Mrtvom moru ne može se potonuti, zbog visokog saliniteta, a okus vode je kao da se u njemu skupila sva gorčina ovog svijeta. Nakon izlaska iz mora koža vam je prekrivena tankim slojem najfinijeg ulja.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter