Mondotravel
Južna Afrika - Cape Town

Africa & Middle East

Južna Afrika

3


putovanja

Info

Glavni grad

Pretoria, Cape Town i Bloemfontein

Valuta

rand

Populacija

58,775,022

Područje

1,221,037km2

Južna Afrika

Južnoafrička Republika, točnije Republika Južna Afrika, nalazi se na samom jugu afričkog kontinenta te na obalama Atlantika i Indijskog oceana. Graniči s Bocvanom, Zimbabveom, Namibijom, Mozambikom i Svazijem, dok se unutar teritorija samog JAR-a nalazi Lesoto. Tehnički gledano, JAR ima tri glavna grada: Pretoriju (izvršna vlast), Cape Town (zakonodavna vlast) i Bloemfontein (sudbena vlast), dok Johannesburg nosi titulu najvećeg grada.Obalno područje ove prekrasne zemlje proteže se na više od 2500 kilometara, a JAR je i dom mnogim divljim životinjama kao što su lavovi, žirafe, leopardi, slonovi i nilski konjevi. Njezina povijest je vrlo komplicirana i teška, ali jedno ime je uvijek vrijedno spomena – Nelson Mandela! Još jedna zanimljivost vezana uz JAR je da se čak jedanaest jezika smatra službenima. Također, voda u Južnoj Africi je toliko dobre kvalitete i pitkosti da je proglašena trećom najboljom u svijetu. No, ono što će se posebno svidjeti ljubiteljima vina je to da se tu nalazi najdulja vinska ruta u svijetu koja obuhvaća oko 560 vinarija – Route 62!

P.S. Južnoafrička kuhinja je itekako bogata raznovrsnim jelima i vrlo je teško istaknuti samo jednu stvar jer toliko je različitih kultura i kuhinja utjecalo na nju! Tako da koji god restoran ili lokaciju za jelo odabrali, sigurno nećete pogriješiti i svaki put ćete kušati nešto vrlo ukusno!

Fotografije & video

01


3

Južna Afrika - Cape Town

Želiš posjetiti?
Južna Afrika - Cape Town

Južna Afrika - Cape Town

Južna Afrika - rijeka Letaba

Južna Afrika - rijeka Letaba

Južna Afrika - Kanjon Blyde river

Južna Afrika - Kanjon Blyde river

Što vidjeti:

Cape Town

Jedan od glavnih gradova JAR-a koji se vrlo često nađe na brojnim popisima mjesta koje trebate posjetiti za života. Okružen prekrasnim prirodnim ljepotama kao što su planina Table i Rt dobre nade, Cape Town ima toliko toga za ponuditi, a ujedno je i drugi najposjećeniji afrički grad, odmah nakon Kaira! Šarolike ulice, noćni život, gastronomska ponuda, stara Victoria & Alfred luka te zatvor Nelsona Mandele na otoku Robben samo su neke od znamenitosti koje svakako trebate posjetiti.

Johanesburg

Johanesburg je površinom ali i brojem stanovnika najveći grad u Južnoj Africi. Cijeli grad je prepun drveća i to posebno drva Jacarande, koje u proljeće cijeli grad oboji u ljubičasto. Centar, kojeg obilježava visoki antenski toranj sa vidikovcem, poslovnim zgradama arhitektonski nalikuje na sjevernoameričke gradove. U centru se nalazi i Muzej Afrike, najznačajniji muzej kulture i povijesti Johanesburga u kojem se može upoznati povijest grada ili pak naučiti koja je razlika između plemena Bantu i Zulu. Povijest Johanesburga započinje od 4 listopada 1886 godine, kad je George Walker zapeo na komad zlatne rude na svom imanju u Witwaterstandu. Na tom je mjestu kasnije iskopano 40% svjetskog zlata. Jedno od najmirnijih mjesta u gradu je Johanesburg botanički Vrt u kojem se nalazi terasasti vrt ruža koji je navodno najveći na svijetu. 330 km istočno od Johanesburga smjestio se Nacionalni park Kruger, najveći rezervat divljih životinja u Južnoaričkoj republici. Jedan je od najvećih nacionalnih parkova na svijetu sa veoma bogatom florom i faunom. Johanesburg još zovu i „Zlatnim gradom“ te gradom koji nikad ne spava kako su klubovi i barovi otvoreni do ranih jutarnjih sati.

Rt dobre nade

Rt dobre nade ili Cape of Good Hope je vjerojatno najpoznatiji rt afričkog kontinenta. Mnogi ga (pogrešno) smatraju i najjužnijim rtom Afrike, jer to je ipak rt Agulhas. Čak je i ime dobio na pomalo neobičan način. Prvi Europljanin koji ga je oplovio (tražeći put u Indiju) bio je Bartolomeo Dias. Kako je vrijeme u području rta bilo vrlo loše te se rt nije ni vidio s mora, Dias ga je prozvao Olujni rt. No, tadašnji portugalski kralj koji je financirao ovu ekspediciju istraživanja juga Afrike preimenovao je rt u nama danas poznati naziv kako ne bi obeshrabrio buduće putnike. Nalazi se oko 50 km južno od Capetowna.

Mabula

Nekoliko sati vožnje sjeverno od Johannesburga nalazi se čudo Afrike Mabula reservat.
Proteže se na 12 000 hektara i dom je obilju divljih životinja i ptica. Moguće ga je obići pješke, na konju ili čak u balonu na vrući zrak. Ovo je dom nekih 60 vrsta sisavaca, 300 vrsta ptica, 100 različitih vrsta biljaka i bezbrojem insekata i gmazova. Ovoj je jadan od najbolji safari doživljaja Južne Afrike.

Namibija

Glavnog grada je Windhoek

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter