Mondotravel
Vožnja kanalima

Europe

Nizozemska

10


putovanja

Info

Glavni grad

Amsterdam

Valuta

euro

Populacija

17,424,978

Područje

41,873km2

Nizozemska

Nizozemska je zemlja koja čini dio Kraljevine Nizozemske. Nalazi se u Zapadnoj Europi, a graniči s Njemačkom na istoku i Belgijom na jugu. Također, ima izlaz na Sjeverno more.Nizozemska je zemlja u kojoj u svim sferama života vlada velika multikulturalna isprepletenost - što je čini posebnom u odnosu na druge europske zemlje. Primjerice, u Amsterdamu ima više od 170 različitih nacionalnosti! Osim prekrasnog krajolika i divnih vjetrenjača, Nizozemska je također dom mnogim plažama od kojih zastaje dah, kao što je plaža Zandvoort ili pak Egmond am Zee.

P.S. Nizozemska ima više bicikala nego ljudi! Ukupno je u pogonu oko 18 milijuna bicikala.

Fotografije & video

01


3

Proljeće u Amsterdamu, najstariji dio grada uz kanal sa pročeljima zgrada od opeke

Želiš posjetiti?
Vožnja kanalima

Proljeće u Amsterdamu, najstariji dio grada uz kanal sa pročeljima zgrada od opeke

Nizozemska

Nizozemska

Nizozemska - Keukenhof

Nizozemska - Keukenhof

Što vidjeti:

Amsterdam

Amsterdam je jedno od onih mjesta koje morate posjetiti dok ste mladi, to je grad koji nikad ne spava i uvijek nešto možete raditi i vidjeti. Od kuće Anne Frank i poznatih Devet ulica namijenjenih shoppingu do Državnog muzeja i Belt kanala - u Amsterdamu će se naći sve za svakoga!

Keukenhof

Keukenhof se nalazi nedaleko od grada Lisse, a 1949. godine osnovani su vrtovi cvijeća kakve znamo danas. Kažu da je ovo najveći cvjetni vrt na svijetu, a proteže se na čak 32 hektara i godišnje se zasadi preko 7 milijuna cvjetova od čega 800 vrsta tulipana - najpoznatijeg cvijeća u Nizozemskoj.

Delft

Slovi kao najljepši grad u Nizozemskoj, samozatajnog sjaja i mira, gradić u koji će te se zaljubiti u kojem se tradicionalno spaja s urbranim.

Delft je jedan od gradova u južnoj pokrajini Holandiji koji morate posjetiti i na prvi pogled jednostavno oduševiti. I dok se većina ljudi fokusira samo na Amsterdam, Rotterdam ili Haag ovaj gradić je „must see place“ u Nizozemskoj. Trenutno u njemu živi vise od 102.000 stanovnika.
Ljubitelji umjetnosti bit će posebno zadovoljni jer je ovdje rođen poznati nizozemski slikar Johannes Vermeer koji je inspiraciju za svoja djela pronalazio baš ovdje, pa se tako na njegovim slikama često mogu vidjeti ulice Delfta. Možete posjetiti i Vermerov centar gdje ćete se upoznati sa ovim nizozemskim umjetnikom i njegovim djelima, napoznatije njegovo djelo je Djevojka sa bisernom naušnicom. 2003 godine je sniman i istoimeni film u Delftu, redatelj je bio mladi britanski redatelj Peter Webber , film je bio nominiran za tri Oskara.
Delft je poznat i po plavo bijelom porculanu, pa tako diljem grada možete vidjeti razne motive napravljene baš od ovog materijala i tradicionalna plava delftska boja koja se dobiva od metalnih oksida.
Najbolji način da upoznate grad je da se jednostavno izgubite u uličicama i kanalima, uživate u arhitekturi i dobroj vibri ovog simpatičnog grada. Evo nekolko zanimljivih točaka za obilazak uskim simpatičnim uličicama uz kanale:
Palača Prinsenhof
Jedna je od glavnih atrakcija Delfta. Rezidencija monarha, vojni stožer "oca nizozemske demokracije" Wilhelma I. Oranjskog tijekom španjolskog rata, koji je ubijen na istom mjestu 1584. godine. Kroz povijest palača je nekad bila samostan, a kasnije i rezidencija kralja, a danas je to muzej.
Oude Kerk ili Stara crkva je nalazi tik uz Prinsenhof najstarije crkveno zdanje u gradu iz 13 stoljeća, krasi ju“ kosi“ gotički toranj uz sami kanal Oude graht – stari kanal. Toranj je visok 75 m ima 2 zvona, jedno najpoznatije je iz 16 stoljeća teži 9 tona zove je Trinitas, i zvoni samo kada je ukop člana kraljevske obitelji. U crkvi je pokopan poznati slikar Johannes Vermer.
Nova Crkva – protestantska crkva nalazi se na glavnom trgu Markt, samo nekoliko ulica dalje dijelu ju od stare katoličke crkve. Nova crkva , da vas naziv ne zavara baš i nije stara, potječe iz 14 stoljeća, a krasi u veliki uski toranj 110 m visine, i to je drugi najviši zvonik – toranj u Nizozemskoj. Crkva je kroz povijest usko vezana i uz kraljevsku obitelj Oranj Nassau, a prva osoba koja je sahranjena u kripti je Villiam I Oranjski, praotac nacije. U crkvi se nalazi i kraljevska kripa za ukop članova kraljevske obitelji.
Podno crkve nalazi se najveći trg u Europi – Markt -središnji Delftski trg, a na istom trgu ispred crkve nalazi se kip Huga Grootiusa iz 19 stoljeća, utemeljitelja međunarodnog prava.
Mala gradska vijećnica , skladna renesansna građevina mnogobrojnih crvenih škura na prozorima koja daju veseo i svečan izgled, djelo je arhitetka Hendrick de Kayser-a iz 17. stoljeća krasi sami središnji trg.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter