Mondotravel
Brazil putovanje, Rio de Janeiro putovanje mondo, daleka putovanja, grupni polasci

South America

Brazil

5


putovanja

Info

Glavni grad

Brasilia

Valuta

real

Populacija

210,147,125

Područje

8,515,767km2

Brazil

Površinom 5 najveća zemlja na svijetu objedinjuje starosjedilačku indijansku, zatim europsku i afričku, ali i azijsku tradiciju, Brazil se ističe u svijetu svojom jedinstvenom kulturom te posebnim umjetničkim izražajima i običajima.
Brazil se unatoč čestim političkim i gospodarski previranjima uspješno razvio u danas politički i gospodarski najmoćniju državu Latinske Amerike s izrazitim multietničkim karakterom. Pošto većina Brazilaca potječe od starosjedioca Indijanaca, portugalskih i ostalih europskih doseljenika te Afrikanaca, Brazil danas predstavlja državu koja ponajviše objedinjuje nasljeđe ove tri skupine koje su se kroz stoljeća sve više stapale u jedinstvenu cjelinu. Većina državljana Brazila se smatra Brazilcima, pored kojih se tu još nalaze i brojna indijanska plemena, te brojni Portugalci, Nijemci, Romi, Arapi, Kinezi, Španjolci i ostale etničke skupine iz svih dijelova svijeta. Zanimljivo je istaknuti da u Brazilu živi i oko 40.000 Hrvata, koji uglavnom žive u gradu Sao Paulu.Kao najveća država Južne Amerike koja se prostire na velikom prostoru između Atlantskog oceana i unutrašnjosti kontinenta, Brazil se ističe raznolikim prirodnim obilježjima te se u zemljopisnom pogledu može podijeliti na pet regija. Prva je sjeverna regija koja zauzima gotovo polovicu površine države. U njoj se nalazi većina Amazonske prašume, te je njen prostor gospodarski nerazvijen i slabo nastanjen. Druga je sjeveroistočna regija uz obalu Atlantskog oceana koja je kulturno vrlo raznolika ali siromašna, te u njoj živi oko trećina stanovništva Brazila. U trećoj, srednje-zapadnoj regiji, nalazi se Pantanal - najveće močvarno područje na svijetu, zatim manji dio Amazonske prašume i najveća savana na svijetu po imenu Cerrado. Iako je ova regija slabo nastanjena te jedina nije u dodiru s Atlantikom, ona ima veliku poljoprivrednu važnost za zemlju te se u njoj nalazi i glavni grad države Brasilia. Četvrta, jugoistočna regija, smještena je također uz Atlantski ocean, te predstavlja najgušće nastanjenu i vrlo bogatu regiju Brazila s gradovima kao što su Sao Paulo i Rio de Janairo. Posljednja, južna regija, koja isto tako izlazi na Atlantik, je najbogatija, ali i najhladnija brazilska regija.

P.S.!
U Brazilu zatvorenici mogu da sebi smanje kaznu za četiri dana, za svaku knjigu koju pročitaju.
Nakon Sjedinjenih Američkih Država, Brazil je zemlja sa najviše aerodroma na svijetu.
Brazil se prostire na tri vremenske zone.
Operacija promjene spola besplatna je u Brazilu po novom zakonu iz 2008.
Brazil je zemlja sa najviše plastičnih operacija godišnje. Brazilci smatraju fizički izgled jako bitnim i mnoge siromašne porodice često će uložiti i posljednji real u estetsku kirurgiju, samo kako bi izgledali bolje.
Gotovo 180 jezika se govori u Brazilu.
Ime Brazil potiče od istoimenog drveta koje je vrlo popularno ovdje.

Fotografije & video

01


3

Brazil, Rio de Janeiro - poznata panorama

Želiš posjetiti?
Brazil putovanje, Rio de Janeiro putovanje mondo, daleka putovanja, grupni polasci

Brazil, Rio de Janeiro - poznata panorama

Brazil putovanje, Rio de Janeiro putovanje mondo, daleka putovanja, grupni polasci

Brazil, Rio de Janeiro - popularne plaže Copacabana i Ipanema

Brazil putovanje, Rio de Janeiro putovanje mondo, daleka putovanja, grupni polasci

Brazil, Rio de Janeiro - pogled na grad i Kip Krista Iskupitelja s planine Corcovado

Što vidjeti:

Rio de Janeiro

Legenda kaže da su portugalski istraživači kad su osnovali Rio misllili da se nalazi na rijeci, a ne oceanu, pa su novo otkriveno mjesto nazvali Rio de Janeiro (Siječanjska rijeka). Rio je poznat po planini Corcovado, nazvana Grbavac zbog svog specifičnog izgleda na kojem se nalazi vjerojatno najupečatljiviji znak grada, kip Isusa Iskupitelja . Kip je visok 30 m a postavljen je 1931. godine. Do njega se dolazi panoramskim vlakom a vožnja traje 20 minuta. Malo gradova na svijetu ima nacionalni par na 15 minuta udaljenosti od centra. Floresta da Tijuca je park velik 120 kvadratnih kilometara i predstavlja ono što je ostalo od prašume na Atlantiku, koja je sasječena u ovo što je danas Rio i okolica. Park je raj za planinare, ali i sve koji ne vole grad.
Grad je poznat i po favelama i postoje vođene ture u te dijelove grada.
Ako si s lokalnom osobom koja je prethodno najavila tvoj dolazak, sigurnije je kretati se favelom nego ulicama Rija. Mafija se brine za red i mir budući je to od interesa za njihov posao.
Ne smijemo zaobići ni Šećernu glavu (portugalski: Pão de Açúcar) otkud puca nevjerojatan pogled na cijeli Rio. Šećerna glava visoka je 395 metara, a navodno je ta monolitna stijena stara čak 600 milijuna godina. Do njezinog vrha vozi žičara, svakih 20 minuta, i tako već čak 100 godina. Obzirom da je sva u staklu, pogled iz same žičare je spektakularan, a vožnja predivno iskustvo.
Srce noćnog života Rio De Janeira svakako je četvrt Lapa. Petkom i subotom glavna ulica se zatvori za promet i njome se može nesmetano šetati i plesati. Prolazite tako kraj bezbroj kafića i restorančića koji svoje stolove postave uz cestu, a iz njih se čuju tradicionalni zvukovi sambe, forróa i bossa nove.

Brasilia

Brasilia je osnovana 1956. godine, na poticaj tadašnjeg brazilskog predsjednika Juscelina Kubitscheka koji je želio rasteretiti prenapučene obalne krajeve zemlje i stanovništvo privući u unutrašnjost. Juscelino Kubitschek je jednom izjavio: '...vidio sam u snu raskriljenu pticu nad Amazonskom džunglom...', te je kasnije sam odabrao mjesto nakon dugotrajnih letova avionom iznad Amazone.
Tlocrt grada ima oblik raskriljene ptice, u čijem tijelu se nalaze najznačajnije upravne i javne zgrade, dok su u krilima samodostatni stambeni blokovi. Grad je izgrađen do 1960., te je 21. travnja iste godine inauguriran kao novi glavni grad. Iste godine grad je brojao oko 140.000 stanovnika, broj koji je do 1970. porastao na 537.000 stanovnika. Kako je grad bio planiran za samo pola milijuna stanovnika, do 2000. godine gradske vlasti su bile prisiljene izgraditi brojna satelitska stambena naselja kako bi smjestila populaciju od preko dva milijuna.
Među znamenitostima, ističu se Palača nacionalnog kongresa (Congresso Nacional), Katedrala, te uz umjetno jezero predsjednička palača Palacio Alvorada. Ostale znamenite građevine su: Zgrada vlade (Palácio do Planalto), Vrhovni sud, Avenija ministarstava, Panteon Juscelina Kubitscheka i Nacionalno kazalište.

Sao Paolo

São Paulo je megalopolis, najveći grad u Brazilu, najveći u Americi i najveći na južnoj hemisferi. On je kulturni i ekonomski centar Brazila i Latinske Amerike.
Sao Pulo ima puno velikih muzeja, ali MASP je najbolji umjetnički muzej u gradu. Sadrži cjelokupnu zbirku zapadne umjetnosti u Latinskoj Americi i domaćin je fantastične privremene izložbe.
Sao Paulo je rodni grad brazilskog nogometa. Tri najjača nogometna kluba u Brazilu su iz Sao Paula: vječni suparnici Corinthias, Palmeiras i Sao Paulo
Grad je poznat po nepredvidivom vremenu i čestim pljuskovima.

Amazona

Amazona je najveća brazilska država po veličini teritorija te je najvećim dijelom prekrivena nepreglednim tropskim kišnim šumama. Ime je dobila po najvećoj svjetskoj rijeci Amazoni, a glavni grad je Manaus, gdje živi gotovo pola ukupnog stanovništva. U Amazoni se nalazi i najviši vrh Brazila – Pico da Neblina, a prašuma je još uvijek dom za oko 50-ak domorodačkih plemena. Impozantna rijeka Amazona vijuga kroz šest zemalja: Peru, Boliviju, Venezuelu, Kolumbiju, Ekvador i Brazil. Dužina joj iznosi nevjerojatnih 6800 km, a ujedno je i najšira rijeka na svijetu, od obale do obale široka je i do 50 km, a na ušću preko 250 km (samo za usporedbu, prosječna širina Jadranskog mora iznosi 170 kilometara). Rijeka je dovoljno velika da brodovi koji plove iz pravca Atlantskog oceana mogu njome ploviti do polovine njezine dužine. Amazonu kao prašumu zovemo i „pluća svijeta“, jer se ovdje proizvede 20% ukupnog kisika u svijetu. Ovdje žive tisuće i tisuće vrsta biljaka i životinja, orhideje, jaguari, anakonde, majmuni, ljenjivci, kolibrići, papige, leptiri, kajmani, različite vrste riba pa čak i slatkovodni dupini i električne jegulje. Turističke aktivnosti su uglavnom usmjerene na eko-turizam, kroz prašumu i samu rijeku kao glavne turističke atrakcije, ali tu su i Rio Negro, zatim arhipelag Anavilhanas kao najveći arhipelag riječnih otoka na svijetu, te brojni drugi prirodni rezervati i nacionalni parkovi.

Manaus

Manaus je glavni grad brazilske države Amazone, smješten na rijeci Rio Negro i okružen džunglom. Glavni je komercijalni i kulturni centar gornje Amazone i važna riječna luka s plovećim dokovima koji primaju i oceanske brodove. Od znamenitosti treba spomenuti katedralu i operu, zoološke i botaničke vrtove, eko park, te regionalni i muzej domorodačkih naroda. Ostale zanimljive povijesne znamenitosti uključuju zgrade mješovitih stilova i srednjovjekovne inspiracije, kulturni centar Rio Negro Palace i palaču pravde tik do Amazonas Opere. Zbog blizine ekvatora u toku godine dužina dana se malo mijenja. Samo su dva godišnja doba: kišno (od prosinca do svibnja) i sušno. Temperatura zraka i vlažnost su vrlo visoki tijekom cijele godine. S obzirom da je Manaus smješten pored kišnih šuma uz Amazonu, odlična je polazišna točka za turiste koji dolaze vidjeti biljni i životinjski svijet na kopnu i u rijekama. Izletničkim brodovima može se doživjeti spajanje crnih voda rijeke Negro sa smeđim vodama rijeke Solimoes, na ušću širokom devet kilometara. Oko 18 km od centra grada je turističko odredište Ponta Negra, koji osim plaže ima i brojne luksune hotele, kao i lokale za noćne provode. Jedna od znamenitosti Manausa svakako je i tržnica Adolpho Lisboa, kopija pariške tržnice Les Halles. Osnovana 1882. g, najstarija je gradska tržnica na kojoj se trguje voćem i povrćem, a najviše ribama.

Salvador

Salvador je najveći grad na sjeveroistočnoj obali Brazila i glavni grad države Bahia, a s općinom Salvador čini treći grad u Brazilu po broju stanovnika (oko 2,5 milijuna). Klima je tipična tropska, s visokim temperaturama i vlažnosti zraka tijekom cijele godine. Zahvaljujući svom položaju na malom poluotoku koji odvaja Zaljev Svih Svetih od Atlantskog oceana, grad je postao velika izvozna luka i središte bogatog priobalnog pojasa Bahije. Velika strmina reljefno dijeli grad na donji i gornji, koji su povezani divovskim dizalom Elevador Lacerda, koji je u funkciji još od 1873. g. Ovdje ćete naći mnoge lijepe kolonijalne građevine pa je gradska povijesna jezgra Pelourinho pod zaštitom UNESCO-a. Ovo je grad kulture, kazališta i književnosti, a poznat je i kao središte afro-brazilskih običaja i religije, što nije čudno s obzirom da je ujedno i drugi grad na zapadnoj hemisferi po broju stanovnika afričkog porijekla, odmah poslije New Yorka. Ovdje se održava Bahianski karneval ili Karneval Salvador da Bahia, koji je prema Guinnessovoj knjizi rekorda najveća zabava na svijetu! Tijekom cijelog tjedna skoro 4 milijuna ljudi slavi na površini od 25 km ulica, avenija i trgova.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter