Mondotravel
oman putovanje, mondo oman UAE

Africa & Middle East

Oman

3


putovanja

Info

Glavni grad

Muscat

Valuta

omanski rijal

Populacija

4,829,473

Područje

309,500km2

Oman

Oman se nalazi na Arapskom poluotoku, graniči sa Saudijskom Arabijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima te Jemenom.Jedan je od rijetkih sultanata na svijetu. Qaboos bin Said al Said, aktualni je sultan Omana. Na vlast je došao 1970.-ih godina nakon što je tron oduzeo svom ocu. I zemlja koja je do tada bila izolirana i zaostala, sa samo tri škole i jednom bolnicom, uz slabu ili nikakvu infrastrukturu, doživljava značajan napredak. Danas ćete primijetiti mnogobrojne škole i bolnice. Školovanje je besplatno, kroz stipendije ohrabruje se i studiranje u inozemstvu. Omancima sa navršenih 30 godina država daje zemljište za gradnju kuće. Zdravstvo je također besplatno a plaće nisu oporeziv. Sultan će vas pratiti cijelo vrijeme posjeta Omanu, što kroz slike i fotografije na svim javim mjestima, što kroz oslikane murale, i na koncu: na svakoj je novčanici.
U skladu s reljefom, vegetacija je pretežno pustinjska i polupustinjska (pustinjsko raslinje, trave..), dok je vegetacija bujnija u onim dijelovima Omana koji su izloženi padavinama kao što je Dofar, te se sreću akacije, oleanderi i kokosove palme. Oman je poznat po naftnim rezervama, pa je u skladu s tim privreda države ovisna o izvozu sirove nafte. Razvijena je i poljoprivreda.
Oman je muslimanska zemlja. Iako konzervativna, dovoljno tolerantna. Alkohol se ne konzumira i ne može se kupiti, no ipak iznimka su bolji hoteli i zračne luke.
Kad pričamo o sigurnosti, možda upravo radi strogih zakona, Oman je jedna od najsigurnijih država na svijetu, što se može i osjetiti. Kriminala nema ili je neznatan. Ljudi su vrlo ljubazni i susretljivi, čak ni trgovci nisu nametljivi. Svakako se preporuča cjenkanje.

Fotografije & video

01


1

Oman, Nizwa - slikoviti gradić s poznatom tvrđavom

Želiš posjetiti?
oman putovanje, mondo oman UAE

Oman, Nizwa - slikoviti gradić s poznatom tvrđavom

Što vidjeti:

Muscat

Smješten na uskom pojasu između planina i mora, glavni grad Omana, Muscat proteže se 50 kilometara duž Arapskog zaljeva. Gradsku panoramu ukrašavaju predivni zlatni minareti džamija, utvrde i kule i lijepa linija Arapskog mora. Cijeli grad podsjeća na jednu veliku utvrdu uklesanu u stijene okolnih planinskih lanaca. Osim centra grada, tu je i Muttrah gdje se nalazi najveća i najljepša gradska promenada, kao i Ruwi, poznatiji kao ,,mala Indija’’, gdje su načičkane brojne trgovine i trgovački centri.

Wadi Shab

Wadi Shab nalazi se na sat i pol vožnje od glavnog grada Muscata i to je najbolje je mjesto koje ćete posjetiti za vrijeme svojeg putovanja Omanom. Wadi (klisura) je lijepa, a za istraživanje pješke potrebno vam je 45 minuta. Zanimljivo je da se putem mogu istražiti i bazeni smaragdno-zelene vode savršene za hlađenje tijekom planinarenja. Nakon šetnje doći ćete do posljednjeg dijela u kojem možete plivati kroz špilju i vidjeti slap na kraju.

Wahiba Sands

Omanska je pustinja ogromna i dio je područja zvanog Prazna četvrt. Prostire se kroz dio Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jemena i Saudijske Arabije, dok je Wahiba sami vrh pustinje. Pustinju je najbolje posjetiti zimi između listopada i ožujka, a ljeti se temperatura može popeti i do 50 stupnjeva te zna biti nepodnošljivo.

Nizwa

Uz Muscat, u Omanu se svakako isplati posjetiti i Nizwu, gradić smješten oko 2 sata lagane vožnje od glavnog grada. Ovdje ćete pronaći tvrđavu Nizwu, koja je jedna od najstarijih i najljepših dvoraca Omana. Ovo je sjajno mjesto u kojem možete provesti nekoliko sati. Saznat ćete puno zanimljivih priča o tvrđavi, njezinim namjenama i obrambenom sustavu. Lijep pogled na zelenu oazu palmi može se doživjeti ako se popne do velike glavne okrugle utvrde.

Misfat al Abriyeen

Pravo, autentično iskustvo Omana može se doživjeti ako odsjednete u lokalnom selu blata. Misfat Al Abriyeen izgrađen je na planini u regiji Al Hamra. Kuće imaju krovne terase s pogledom na prekrasne vrtove na kojima uzgajaju plodove poput banana i datulja. Pravo iskustvo koje ćete pamtiti cijelog života.

Salalah

Drugi najveći grad u Omanu koji je do 1970 bio glavni grad Omana. Ovo je ujedno i rodno mjesto sadašnjeg sultana Qaboosa koji je početkom vladavine odlučio za glavni grad postaviti Muscat. Salalah se nalazi na samom jugu Omana pa ima i drugačiju klimu što omogućuje rast vegetacije. Usred grada nalaze se ogromne plantaže banana i kokosovih palmi koje se mogu posjetiti.

Jebel Akhdar

Dio je područja planine Al Hajar a zovu je još i Zelenom planinom. Izdiže se na visinu od 2980 m i obuhvaća visoravan Saiq na 2000 m nadmorske visine. Ovdje se mogu vidjeti plantaže šipka, marelica, breskvi, trešanja, oraha. Uz ovu granu, ovdje se uzgaja i ekološki važna biljka, Adenium obesum, pustinjska ruža čije slatko mirisne cvjetove koriste za izradu ružine vodice.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter