Mondotravel
Most u Portu, putovanje u Portugal

Europe

Portugal

13


putovanja

Info

Glavni grad

Lisabon

Valuta

euro

Populacija

10,276,617

Područje

92,212km2

Portugal

Srdačna zemlja s jedne strane okružena Atlantikom, a s druge Španjolskom idealna je za izletnike željne dobre hrane, zabave i opuštenosti. Oko 13 milijuna turista obiđe Portugal samo za vrijeme sezone, a svatko se vrati punog srca prepun dojmova i zanimljivih priča. Topla klima za koju kažu kako je najugodnija u Europi, najukusnija riba na svijetu, nagrađivana vina koja mame na uvijek koju čašicu više, srdačni domaćini širokog i toplog osmijeha, šuškavi jezik koji odzvanja poput milozvučne melodije, kultura i tradicija pomorskih osvajača iz prošlosti, plaže, brodovi i dvorci romantične energije samo su neki od razloga zašto je Portugal jedna od omiljenih svjetskih turističkih destinacija.Zemlja u kojoj možete provesti jutro surfajući strašnim valovima i poslijepodne na skijama niz snježne padine. Mjesto koje ima stotine nagrađivanih vina i stoljetne gradove i dvorce. Zemlja u kojoj možete pješačiti do visine od više od 2000 m i gdje možete kušati jednu od najboljih svjetskih kulinarskih tajni. Upoznajte
Teritorij Portugala obuhvaća još dvije autonomne pokrajine: arhipelag Madeire i Azora, smještene na Atlanskom oceanu. Arhipelag Madeire se sastoji od otoka: Madeira, Porto Santo, Desertas i Salvagens, dok se arhipelag Azora sastoji od 9 otoka i nekoliko otočića: Santa Maria, São Miguel , Terceira, Graciosa, São Jorge, Pico, Faial, Flores i Corvo.
Najveći nacinalni park Pandea-Geresu smjestio se na na sjeverozapadu zemlje, a obuhvaća oko 702 četvorna kilometra.
Ujedno, ovdje se izmjenjuju i dvije klime: oceanska uz obale Atlantika koju karakterizira svježa ljeta i blage zime, te sredozemna na jugu pod utjecajem Mediterana gdje su ljeta vruća, a zime vlažne. Četvrtina populacija zaposlena je u poljoprivrednom sektoru, a najvažnije kulture su pšenica i kukuruz.
Omiljena turistička destinacija u Portugalu jest i najzapadnija točka Starog kontinenta. Riječ je o rtu Cabo da Roca, koji se prostire uz Atlantski ocean, ili kako spomenik na tom mjestu kaže: “tamo gdje prestaje kopno i počinje more”. Najbolji pogled na okolicu pruža se s istoimenog svjetionika, koji se izdiže nad Atlantikom.

PS

• Portugal je ime dobio po gradu Portu kojeg su stari Rimljani zvali Portus Cale (luka keltskog božanstva Calea)
• 70 posto plutenih čepova diljem svijeta došlo je upravo iz Portugala.
• Portugalski jezik je službeni jezik u čak devet zemalja svijeta – Portugalu, Brazilu, Cape Verdeu, Angoli, Gvineji-Bissau, Mozambiku, Principe, São Tomé te Ekvatorijalnoj Gvineji.
• Inês de Castro bila je proglašena kraljicom Portugala 1357. godine. ne bi to bilo ništa čudno da Ines nije umrla dvije godine prije toga.
• 23. lipnja svake godine u Portu se obilježava Dan svetog Ivana Krstitelja tijekom čega mladići gađaju djevojke cvjetovima češnjaka.

Fotografije & video

01


3

Portugal, Porto - drugi najveći grad Portugala, jedan od najljepših gradova Atlantika

Želiš posjetiti?
Most u Portu, putovanje u Portugal

Portugal, Porto - drugi najveći grad Portugala, jedan od najljepših gradova Atlantika

Samostan Alcobaca, putovanje u Portugal

Portugal, Alcobaca samostan

Panorama Lisabona, putovanje u Portugal

Lisabon, pogled na grad

Što vidjeti:

Madeira

Madeira je jedan od dva naseljena otoka (drugi je Porto Santo) istoimene portugalske regije. Iako bliža afričkoj obali no Lisabonu, izgleda vrlo 'europski', a karakterizira je ugodna klima s prosječnom temperaturom od oko 20°C, zbog čega ovaj otok privlači brojne turiste tijekom cijele godine. Ime Madeira u prijevodu znači šuma, budući da su otok nekoć prekrivale guste šume, koje su portugalski kolonizatori obilno iskorištavali. Dovodili su robove da kopaju kanale za navodnjavanje (levadas), na plodnoj zemlji uzgajali šećernu trsku i bogatili se na 'bijelom zlatu'. Danas se na otoku uzgajaju banane, cvijeće i grožđe, no njegovi stanovnici najviše prihoda imaju od turizma. Sjever je hladniji i manje naseljen, a do nekih dijelova divlje planinske i vulkanske unutrašnjosti može se doći samo pješice.

Funchal,
Glavni grad Madeire, proteže se po južnoj obali otoka. U njegovu zaleđu su brda u obliku amfiteatra, koja se uspinju već od luke, pa do gotovo 1200 metara visine. Krase ih mnogobrojne bijele kućice crvenih krovova i zelenih škura, tako tipičnih za otok, iznad kojih su šume i plantaže banana. Do njih možete doći gradskom žičarom, a usput možete vidjeti i kako se gradi na stjenovitim terasama isprepletenim vijugavim cestama, te kakav je pogled s vrha na luku i obalu.

Sintra

Sintra
Sintra je gradić koji se nikako ne smije propustiti. Maleni je to gradić iz bajke, 30-ak km zapadno od Lisabona, koji na svojim obroncima krije prekrasno očuvane palače, ljetnikovce, perivoje i staru maursku utvrdu. Radi svojeg zemljopisnog položaja na brežuljcima Serra da Sintra i nešto blaže klime tijekom ljeta, Sintra je privukla Portugalsko plemstvo da tamo sagradi svoje rezidencije i ljetnikovce, a tijekom 19. stoljeća služila je bogatim Europljanima kao ljetovalište. Malo gdje možete na jednom mjestu vidjeti toliko sjajno očuvane maurske, romaničke i gotičke arhitekture.

Porto

Porto je nastao uz rijeku Douro, na nekoliko kilometara od Atlantskog oceana, penjući se po brežuljku Pena Ventosa. Iako Porto nije na obali oceana, vrlo joj je blizu. U gradskoj okolici nalazi se mnogo lijepih pješčanih plaža, od kojih su mnoge dostupne i javnim prijevozom. Najbliža je Praia Ourigo, smještena tik do ušća Doura u Atlantski ocean.
Prema legendi pijetao je prvi donio vijest o oslobođenju grada od Mavara kukurikajujći u luci. Ime Porto znači luka, a s ponosom nosi i nadimak Invicta što znači nepobjediv.
Sve u svemu, Porto je doista grad za sva osjetila - od svojih šarenih kuća na strmim ulicama koje se zavojito spuštaju prema Douru, preko okusa ribe i vina do zvuka mora koje se pjeni dok bosi hodate lokalnim pješčanim plažama. Pijetao je simbol Portugala, pa tako i Porta.

Coimbra

Najvažnije nacionalno sveučilišno središte jedno vrijeme bilo je i glavni grad, a upravo u nekadašnjoj kraljevskoj palači danas se nalazi Sveučilište, jedno od najstarijih na svijetu.
Osim sveučilišnim kompleksom s predivnom knjižnicom, Coimbra se ponosi čak dvjema katedralama, kao i prekrasnim samostanom s crkvom sv. Križa.

Evora

Nakon razornog potresa 1755. godine koji je uništio veliki dio materijalne ostavštine u državi, netaknuta Évora ostaje najbolji primjer portugalskog ‘’Zlatnog doba’’ sve do danas. Grad je doživio svoj puni procvat u 15. stoljeću kada je služio kao rezidencija portugalskog kraljevstva. Grad je smješten oko katedrale iz 13. stoljeća, a svakako se isplati posjetiti i rimski hram i dobro očuvani kompleks kupelji. Arhitektura grada imala je snažan utjecaj na kasnije portugalske građevine u Brazilu, ali ono što se osobito ističe su šarmantne bijele kuće prekrivene azulejo pločicama, s željeznim balkonima koji potječu iz 16. i 18. stoljeća.

Aveiro

Aveiro se nalazi na samoj obali Atlantskog oceana te je vrlo važna pomorska luka. Grad je poznat po industriji soli što se može i vidjeti na rubnim djelovima grada. Često ga nazivaju i Mala Venecija ili portugalska Venecija, zbog mnogobrojnih kanala koji isprepliću grad ali i brodica koje podsjećaju na one venecijanske.

Fatima

Fatima je najpoznatije portugalsko i jedno od najomiljenijih europskih svetišta. Svake godine milijuni ljudi hodočaste u to mjestašce, želeći se pokloniti Gospi Fatimskoj, koja se ukazala trojici djece 1917. godine.
Djeci su tijekom šest razgovora s Gospom otkrivene i tri „tajne“, od kojih je posebno zanimanje izazvala treća, za koju neki smatraju da nikada nije javno objavljena ili da barem nije ispravno protumačena.
Nakon ukazanja, na prostoru Cove de Irie izgrađeno je nekoliko danas znamenitih objekata. Na točnom mjestu ukazanja postavljen je mramorni stup sa spomenikom Djevici Mariji, u čijoj se kruni nalazi metak koji je pogodio papu Ivana Pavla II. u atentatu 1981. godine. Naime, u skladu s tumačenjem treće fatimske tajne, on je smatrao da ga je od smrti spasila upravo Gospa Fatimska te odlučio metak postaviti u spomenutu krunu.

Dolina rijeke Douro

Dolina Douro je područje oko rijeke Douro koje se nalazi u sjevernom Portugalu, nedaleko od grada Porto. Najpoznatija je po proizvodnji vina (posebno Porto vina), tradiciji koju ova regija održava skoro 2.000 godina. Brda doline su prekrivena strmim terasama na kojima grožđe raste od rijeke, pa sve do vrha. Krajolik doline je spektakularan, sa bojama zemlje koja se mijenja tokom cijele godine, kao i različitim bojama grožđa u različitim godišnjim dobima. U jesen, dolina je crvenkasta i prošarana zlatnom bojom, tokom ljeta zelena, dok u fabruaru - martu dominiraju bijeli i ružičasti tonovi. Upravo zato, ovo mjesto izgleda kao savršena lokacija za odmor za sve one koji hedonizam doživljavaju poprilično ozbiljno.

Braga

Zbog bogatog kulturno-povijesnog nasljeđa i prirodnih ljepota koje ga krase, sjeverni portugalski grad Braga nerijetko nazivaju i malim portugalskim Rimom, a fotografije iz tog grada ponajbolji su dokaz opravdanosti epiteta koji se vežu uz njega. Braga slovi za crkveno središte i jedno od najljepših mjesta u toj zemlji. U periodu Rimske imperije Braga je bila poznata pod nazivom Bracara Augusta i bio administrativni centar provincije Galicije. Danas u Bragi živi oko 175.000 stanovnika koji su ponosni na kulturno-historijsko bogatstvo i spomenike koji taj grad čine svojevrsnim muzejem na otvorenom. Hodočasnička crkva Born Jesus de Monte je svakako jedan od najimpozantnijih spomenika u Bragi. Nalazi se svega kilometar od centra grada na brdu visokom oko 400 metara, a do nje vodi velebno stubište.

Funchal

Glavni grad Madeire, proteže se po južnoj obali otoka. U njegovu zaleđu su brda u obliku amfiteatra, koja se uspinju već od luke, pa do gotovo 1200 metara visine. Krase ih mnogobrojne bijele kućice crvenih krovova i zelenih škura, tako tipičnih za otok, iznad kojih su šume i plantaže banana. Do njih možete doći gradskom žičarom, a usput možete vidjeti i kako se gradi na stjenovitim terasama isprepletenim vijugavim cestama, te kakav je pogled s vrha na luku i obalu.

Lisabon

Glavni grad – Lisabon – smjestio se na ušću rijeke Tejo i obali Atlantika na zapadu Pirinejskog poluotoka. Predstavlja važno financijsko, trgovačko, prometno, medijsko i umjetničko središte zemlje, te je jedna od značajnijih luka europskog kontinenta.
Ono po čemu je Lisabon prepoznatljiv svakako su azulejos – ukrasne pocakljene pločice kojima su prekrivene fasade čitavih zgrada i ulica. Među brojnim znamenitostima Lisabona valja istaknuti tvrđavu Castelo de São Jorge, koja se izdiže nad centrom grada na visini od 110 metara, a posebno je zanimljiva i stara maurska četvrt Alfama – najstarija četvrt u Lisabonu. Zatim, tu je i legendarni tramvaj 28 koji pravi najljepši krug u gradu, kula od bijelog kamena –Toranj Belem – jedna od najpoznatijih gradskih znamenitosti, danas pod zaštitom UNESCO-a.
Iz brojnih restorana ovog grada odzvanjaju nostalgične pjesme pjevača Fada (portugalska nacionalna glazba koju karakteriziraju tužne melodije i tekstovi), a uz pasteis de bacalhau (tradicionalno jelo od bakalara) i čašu odličnog portugalskog vina uživat ćete u pjesmi pjevača svih generacija. Jer Fado nije samo pjesma, Fado je u Lisabonu i stil života.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter