Mondotravel
Bahami - Atlantis resort

North & Central America

Bahami

3


putovanja

Info

Glavni grad

Nassau

Valuta

bahamski dolar

Populacija

385,637

Područje

13,878km2

Bahami

Raj na zemlji! Bahami su mala otočna država u Atlantskom oceanu koja obuhvaća otočje od 700 otoka istočno od Floride i sjeverno od Kube. Bahami su kulturna, turistička, politička i ekonomska prijestolnica karipskih otoka, a naziv 'Bahamas' je zapravo španjolskog porijekla i znači 'baja mar', odnosno plitko more.Stanovnici ovog prekrasnog otočja prije svega mogu uživati u najbistrijem moru na svijetu, ali i u suptropskoj klimi s oko 300 sunčanih dana i u prosječnoj temperaturi od 27°C tijekom cijele godine. Ono što Bahame čini jednom od najatraktivnijih destinacija, za razliku od drugih karipskih otoka, je bogati noćni život, luksuzni hoteli, velika i bogata ponuda za shopping te najljepše plaže koje u ovom trenutku možete zamisliti, što je rezultiralo uspješnom ekonomijom. Čak ni Kristofer Kolumbo, kojeg možemo nazvati prvim 'turistom' na ovom otočju, nije mogao odoliti čarima otoka. Naime, 12. listopada 1492. godine, njegov brod se usidrio na San Salvador, južni otok Bahama, u potrazi za novim svijetom. Kolumba i njegovu posadu su dočekali Arauak Indijanci, koji su inače poznati po svom gostoprimstvu, a koji su naselili Bahame u 9. stoljeću bježeći od agresivnog plemena koje je tada naseljavalo današnje karipsko otočje. U 17. stoljeću Bahami su proglašeni dijelom Engleske (kralj Charles I.) što je rezultiralo doseljavanjem Engleza. Adnrod je najveći otok i smješten je na zapadu, dok se New Providence smjestio istočno od Androsa i na njemu se smjestio gravni grad Nassau u kojem živi dvije trećina stanovništva. Ostali važniji otoci su Grand Bahama na sjeveru i Inagua na jugu.

P.S. Na Bahamima živi više od 80 tisuća flaminga, koji je njihova nacionalna ptica!

Fotografije & video

01


1

Bahami - Atlantis resort

Želiš posjetiti?
Bahami - Atlantis resort

Bahami - Atlantis resort

Što vidjeti:

Nassau

Glavni grad je smješten na otoku New Providence te broji oko 200 tisuća stanovnika. Idealna kombinacija tropske klime, prirodnih ljepota i razvijene turističke infrastrukture su doveli do ekonomskog blagostanja, ali i do milijunskog broja posjetitelja godišnje. Nassau je sofisticiran, šarmantan gradić, nastao na suncem okupanim brdima i impozantnim pogledom na more. Osnovan je 1670. godine, a naglo je izrastao u trgovački centar i to zahvaljujući upravo idealnom, zaštićenom položaju. Nassau je mješavina sadašnjosti i prošlosti - moderni primorski grad koji mami blještavim klimatiziranim radnjama u glavnim ulicama, a u isto vrijeme smještenima u zgradama koje nisu odoljele zubu vremena. Ulice su čiste i jako lijepe uređene. Grad je u povijesti bio omiljena destinacija gusara, što se i danas jasno vidi prema količini suvenira s gusarskim obilježjima koji se prodaju u trgovinama i na uličnim štandovima, stoga možete posjetiti Muzej gusarstva, a ako se ne odlučite ući, prisilit će vas 'dežurni gusar' sa svojim zanimljivim nastupom koji stoji ispred ulaza u muzej.

Paradise Island

Većini posjetitelja je najzanimjiviji i najprivlačniji otok, a mostom je povezan s otokom New Providence na kojemu se nalazi Nassau. Udaljenost između ovih dvaju otoka možete prepješačiti za 45 minuta ili pak uživati u vožnji taksijem, autobusom ili trajektom. Sve do 1962. godine Paradise island je bio nenaseljeni i nerazvijeni otok, a nedugo poslije toga su se počeli graditi prvi resorti te luksuzne vile, što je u konačnici rezultiralo izgradnjom jednog od najljepših svjetskih hotela - Atlantisom. Riječ je o hotelu čijom se izgradnjom pokušala sažeti ideja o izgubljenoj Atlantidi, a hotel je vrlo atraktivan za sve one koji žele luksuz. Ovaj hotel nudi mnogobrojne aktivnosti, kako za djecu tako i za odrasle, počevši od akvarija s raznolikom ponudom biljnog i životnjskog svijeta, a ono od čega će Vam zasigurno zastati dah je veliki tobogan, imitacija hrama plemena Maya, s kojeg se spuštate u vodu, a kada shvatite da ste prilikom spuštanja okruženi morskim psima, adrenalin dolazi do vrhunca. Naravno, oni nešto manje avanturističkog duha mogu uživati u manjim toboganima koji također pružaju dosta zabave. Najpoznatije plaže na otoku su Paradise i Cabbage Beach. To su duge, pješčane plaže koje se protežu sjevernim dijelom otoka, a okružene su tirkiznim morem. No, kako to već biva, najpoznatije plaže su ujedno i najposjećenije, tako da ukoliko ne volite gužvu i buku na plaži, svakako pronađite drugu plažu (izbor je veliki). Što se tiče gastronomske ponude, bahamska jela su eklektična kombinacija južnoameričkih (kukuruzni kruh, grašak i riža) i karipskih (pikantnih plodova mora) stilova. Conch je nacionalna hrana otoka - obilan školjkaš, a tu su još juha, uštipci i pizza od školjaka.

Jedna od atrakcija i zanimljivosti otoka je svinjski otok Big Major Cay, a to su svinjice koje plivaju, pa brojni turisti mogu iskustiti jednu od najneobičnih i zadivljujućih životinjskih aktivnosti, zajedničko plivanje. Kako su svinje naselile otok, prema jednoj legendi, dospjele nakon što su ih iskrcali mornari koji su se po njih htjeli vratiti i iskoristiti ih za hranu. Prema priči, mornari na taj otok više nisu navraćali, a svinje su uspjele preživjeti zahvaljujući otpacima hrane s drugih brodova koje su donosili valovi. Druga pak legenda kaže da su došle tako što su se na neki način spasile kao žrtve brodoloma. Kako god, dobar marketinški potez.

Coco Cay

Coco Cay je otočić koji se nalazi u otočju Berry Islands,koji je u privatnom vlasništvu Royal Caribbean Cruise Line.
Dug je oko jednu milju, a njegova plaža s bijelim pijeskom rezervirana je isključivo za njihove goste.Otok su pretvorili u jedno veliko jednodnevno stajanje za putnike na krstarenju, a na njemu se može pronaći velik izbor vodenih sportova,dućana,restorana,barova...

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter