Mondotravel
Rathaus, putoavnje u Beč, Ring, garantirani polazak

Europe

Austrija

62


putovanja

Info

Glavni grad

Beč

Valuta

euro

Populacija

8,857,960

Područje

83,879km2

Austrija

Austrija je država koja se nalazi u Srednjoj Europi, a koja graniči sa Slovenijom i Italijom, Slovačkom i Mađarskom, Lihtenštajnom i Švicarskom te Češkom i Njemačkom. Zanimljivo je da je skoro polovica austrijskog teritorija – pošumljena. To je zemlja bogatog kulturnog naslijeđa i tradicije, visokog životnog standarda, jedna od najšumovitijih europskih zemalja, te nezaobilazna glasovita turistička destinacija sa prekrasnim skijalištima.Ime ove prekrasne zemlje u prijevodu zapravo znači 'Istočno kraljevstvo'. Austrija je poznata po svojim zelenim dolinama i visokim planinama – Alpama. Svake godine ju posjeti oko 17 milijuna turista samo iz drugih europskih država. U ovoj zemlji izmišljena je šivaća mašina, a definitivno je igrala i veliku ulogu u svijetu klasične glazbe Ipak su neki od velikana rođeni u Austriji – Mozart, Liszt, Haydn, Strauss, Schubert… Tekst austrijske himne napisala je Paula Preradović, unuka našeg pjesnika Petra Preradovića. S druge pak strane, Turci su ti koji su itekako zaslužni za to što Austrijanci toliko obožavaju kavu. Uz to, oni su i veliki obožavatelji hodanja te planinarenja.

P.S. Naravno, dva tradicionalna jela koja su naprosto nezaobilazna kako u samoj Austriji tako i u okolnim zemljama su definitivno bečki odrezak i štrudla!

http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/upozorenja/austrija,2.html

Fotografije & video

01


3

Beč, park ispred Rathausa ( gradske vijećnice )

Želiš posjetiti?
Rathaus, putoavnje u Beč, Ring, garantirani polazak

Beč, park ispred Rathausa ( gradske vijećnice )

St. Gilgen, Austrija, putovanje u salzburg, mondo travel

Austrija, Austrijska jezera, St. Gilgen na jezeru St. Wolfgang

Kočija u Beču, putovanje Mondo travel

Beč, vožnja kočijom po Bečkom Ringu

Što vidjeti:

Beč

Sjedište nekoć moćnog Habsburškog carstva i dan danas pokazuje svu svoju ljepotu omeđena Ringom. Na temelju te bogate povijesne ostavštine, Beč je danas prava europska kulturna prijestolnica.
U glavnom gradu Austrije živi skoro jedna četvrtina sveukupnog stanovništa. Beč je ujedno i grad glazbe, plesa i vina (koje se doslovno i proizvodi unutar granica same prijestolnice). To je grad koji se često može naći na popisu najboljih mjesta za život u svijetu, a upravo su bečka predgrađa zaslužna za nastanak valcera. Dom je to i ljetne palače Habsburgovaca – prekrasnog Schonbrunna koji ima više od 1440 soba!
Poznati bečki šnicl, Sacher torta, pivnice, kavane, restorani jedan su od glavnih ponuda u gradu koje morate probati, posjetiti. Naravno tu su i poznati muzeji, sakralni objekti, palača Hofburg...
E sad, hoćete li se uglavnom kulturno uzdizati ili ćete se malo opustiti u poznatim bečkim kavanama, prošetati po Prateru i Donauinselu, obaviti mali shopping u Mariahilferstrasse i Kartner strasse, ili čisto otići u noćni provod oko Ring-a i Gurtela, odluka je potpuno na Vama!
Grad u kojem se živi najbolje na svijetu.

Graz

Ime mu dolazi od riječi 'gradec', što znači 'mali dvorac na vrhu brda', otkud je Graz i počeo svoju povijest. Smješten na rijeci Muri, glavni je centar predivne Štajerske, a ovdje se ujedno nalazi i najstariji jazz studij u Europi, kojim se ponosi ovaj studentski grad. Taj 'mali dvorac na vrhu brda' je, zapravo, današnji Schloßberg. Do njega se najlakše dolazi Schloßbergbahnom, uspinjačom koja vas pod nagibom od 60 posto dovodi do vrha prepunog parkova i mjesta za odmaranje. Ovdje je smješten i glavni gradski simbol, Uhrturm, te Glockenturm, prepoznatljive ikone Graza i okolice. Glavne značajke Uhrturma su njegove velike kazaljke na satovima, jednako kao i tri zvona koje se nalaze unutar zidova, od kojih je jedno služilo isključivo za signaliziranje požara. Njegove šarmantne ulice donjeg dijela grada, poput Hofgasse, gdje je Hofbäckerei sa svojim carskim slasticama, ili Sporgasse, jednu od najljepših gradskih ulica. Ona je ime dobila po proizvođačima mamuza u davnoj prošlosti, ali danas je prepuna butika u prizemlju zgrada na čijim fasadama još uvijek osjetite dodir baroka.

Nassfeld

Skijalište Nassfeld, koje se punim imenom zove Skiarena Nassfeld Hermagor, nalazi se u pokrajini Koruškoj,uz samu granicu s Italijom. Točnije rečeno, jedan dio skijališta se i nalazi unutar teritorija Italije.
Broji oko 30 žičara, te oko 110 km raznovrsnih staza,te se smatra jednim od napopularnijih skijaških destinacija. Žičara na skijalište Nassfeld vodi iz Tröpolacha.

Nassfeld je popularan i ljeti kada nudi prekrasne livade na obroncima za šetnju i planinarenje.

Bad Kleinkirchheim

Poznato je Austrijsko je moderno skijalište gdje se nalaze i dva termalna kupališta Thermal Römerbad i St. Kathrein.

Gerlitzen

Gerlizten – riječ je o jednom skijalištu s čijeg se vrha spuštaju staze na sve strane svijeta.
Planina koja se nalazi na 1911 m nadmorske visine,te pruža prekrasan pogled na tromeđu Austrije,Italije i Slovenije, a pokrajina Koruška u kojoj se nalazi,jedna je od najosunčanijih pokrajina u Austriji.
Uređenih staza ima oko 50 km.Uglavnom prevladavaju crvene staze,umjerenog nagiba,ali dio staza je prilagođen i za obitelji sa djecom.

Katschberg

Skijalište Katschberg se nalazi na dva vrha,Aineck i Tschaneck ,koji se uzdižu i do 2200 m nadmorske visine.
Samo skijalište je na 1641 m nadmorske visine, te broji oko 60 km staza.
Velika prednost Katschberga su široke staze na kojima gotovo nikada nema gužvi i to je sigurno jedan od razlog zašto obitelji s djecom preferiraju ovo skijalište.

Matrei

Matrei skijalište se nalazi u nacionalnom parku Visoke Ture na lijepoj lokaciji s izvanrednim pogledom na planine, koje ga okružuju: s jedne strane najviši vrh Austrije Grossglockner 3798 m, a na drugoj strani se uzdiže planina Grossvenedigers 3674 m.
Još 2009. godine kabinskom žičarom su spojili skijalište Matrei i manje,ali ne i tako nepoznato skijalište Kals.
Zajedno broje više od 110 km staza,te 15 skijaških žičara.

Obertauern

Obertauern je najviši prijevoj pokrajine Salzburg i jedno od alpskih skijaških predjela najbogatijih snijegom.
Nalazi se na visini od 1740 m, te je dio nacionalnog parka Höhe Tauern.Raspolaže sa 26 žičara te oko 100 km staza.

Schladming

Nalazi se na rubu pokrajine Štajerska,te nudi oko 115 km staza na četiri međuobno povezana brda; Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen i Reiteralm.

Klagenfurt

Klagenfurt je glavni grad austrijske pokrajine Koruške, smješten uz obale lijepog Vrbskog jezera. U povijesnoj jezgri najveći dio značajnih građevina smjestio se između i oko tri glavna trga - Novog, Starog i Trga sv. Duha. Ondje se nalaze i dva najpoznatija gradska spomenika - Lindwurm i Mandl, oko kojih su vezane dvije gradske legende.
Prva govori o zmaju koji je maltretirao lokalno stanovništvo, sve dok lokalni vojvoda nije izgradio kulu i pozvao vitezove da se iz kule obračunaju s čudovištem. Prizor zmaja kako kruži oko kule danas se nalazi na gradskom grbu Klagenfurta, a zmaj je dobio i središnje mjesto na glavnom gradskom trgu - Neuer Platzu.
Druga legenda bavi se nastankom Vrbskog jezera, Wörtherseea, koje se nelazi i u imenu grada (puno ime glasi Klagenfurt am Wörthersee). Prema priči, na tom se području nekoć nalazio bogat grad, čije se stanovništvo odalo pomalo razvratnom životu. Tako su se jednom zabavljali dan prije Uskrsa te ih je čovječuljak (Mandl) upozorio da se raziđu kako bi izbjegli kaznu. Nisu ga poslušali, pa je uskoro grad poharala velika oluja te je nakon poplave nastalo današnje Vrbsko jezero. Na čovječuljka s bačvicom iz koje je tekla bujica vode danas podsjeća fontana u samome središtu grada.

Villach

Villach je drugi po veličini grad u Koruškoj i jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u toj austrijskoj pokrajini.
Grad na Dravi od davnina je važno prometno središte, pa je taj prostor bio naseljen i u doba Rimljana. Villach je i danas važno prometno čvorište, pogotovo za željeznički prijevoz te je idealan za presjedanja želite li iz Hrvatske u Italiju ili dalje u zapadnu Europu, s obzirom da je dobro povezan s mnogim velikim odredištima.
Villach svojim ugođajem pomalo odudara od tipičnih austrijskih gradova, što se može zahvaliti njegovom položaju na jugu države. Naime, Villach se smjestio tik do granice s Italijom, što se osjeti u nešto opuštenijem pristupu životu lokalnog stanovništva. Tome zasigurno pomaže i ugodna klima s više sunca nego u većem dijelu Austrije.

Innsbruck

Hofburg, dvorac Ambras, Ottoburg i bazilika Wilten pripovijedaju o burnoj povijesti grada Innsbrucka koja je povezana s imenima kao što su Philippine Welser ili Andreas Hofer. Car Maksimiljian I. najpoznatija je osoba među onima koji su ostavili pečat u ovom gradu.
U njegove doprinose spada Zlatni krov (Goldenes Dachl) čiju je gradnju inicirao te dvorska crkva u kojoj je pokopan. U novije doba, moderni arhitekti kao što su Dominique Perrault, koji je projektirao galeriju gradske vijećnice, i Zaha Hadid, poznata kao autorica skakaonice na Bergiselu, uvelike su doprinijeli oblikovanju grada. Sve je to dojmljiva pozadina za atraktivna događanja koja će vas oduševiti - od Festivala plesa (Tanzsommer) i Festivala srednjovjekovne glazbe (Festwochen) sve do Adventa u Innsbrucku. Innsbruck je okružen prekrasnim planinama, a ondje se nudi doživljaj koji nikako ne smijete propustiti: vožnja na 2.000 metara visoki Seegrube, odakle se i ljeti i zimi pruža predivna panorama. Godine 1964. i 1976. u Innsbrucku su se održale Zimske olimpijske igre. Otada ovaj grad ima i uvjerljive sportske argumente koji mu idu u prilog: u neposrednoj okolici nalaze se staze za skijanje, snowboard i skijaško trčanje, tereni za hodanje na krpljama i klizališta. Ljeti možete izabrati neko od atraktivnih područja, primjerice alpski park Karwendel ili Zirbenweg na Patscherkofelu, i baviti se aktivnostima kao što je biciklizam, brdski biciklizam, paragliding i planinarenje.

Hallstatt

Hallstatt, slikoviti drevni gradić skriven u austrijskim Alpama godišnje posjeti oko milijun ljudi. Veliki broj turista između ostalog privlači činjenica da planina Dachstein čini kulturni krajolik Salzkammergut koji je 1997. godine upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi. Slikoviti gradić s tek 1.000 stanovnika je čaroban. Kada posjetite ovo mjesto, prestajete misliti o brigama, poslu i žurbi današnjeg »trenutnog« vremena. Osim što nosi laskavu titulu najstarijeg ljudskog naselja u Europi, Hallstatt je poznat uglavnom zbog rudnika soli, što ga je učinilo jednim od najbogatijih područja na kontinentu. Dnevno je proizvedeno do jedne tone soli. Najstariji rudnik soli na svijetu ugrožen je zbog pritiska tla, tako da su u jesen prošle godine počeli radovi na održavanju lokacije.

Bad Ischgl

Austrijski Ischgl smjestio se u prekrasnoj dolini Paznaun na 1.400 metara nad morem, i k tome okružen visokim planinama koje stvaraju prekrasnu alpsku kulisu. Većina skijaških staza, kao i cjelokupni kapacitet skijališta, nisu vidljivi iz doline, nego počinju tek gore, više na planini, iznad 2.000 metara nadmorske visine. Ischgl je poznat po odličnoj apres ski zabavi i velikom broju barova i restorana. Ovdje se svake godine održava muzički festival 'Top of the Mountain' na kojem sudjeluje veliki broj svjetskih zvijezda kao što su Robbie Williams, Tina Turner, Elton John, Mariah Carey, Deep Purple, Bon Jovi, Rihanna...

Flachau

Flachau, rodno mjesto Hermanna Maiera, vrlo je popularno skijalište, ali i mjesto na kojem se svake godine održavaju utrke svjetskog kupa.
U srcu Salzburga, skijalište nudi široke i dobro pripremljene staze i legendarne Apres-Ski partyje. Flachau svake godine održava i ženski noćni slalom. Skijalište se odlikuje izuzetnom pristupačnosti, jer se nalazi tik do autoceste Ljubljana - Salzburg.
U sistemu Ski Amade skijalište je na međunarodnom natjecanju Skiareatest 2013/2014 godine, osvojilo nagradu za najbolje skijalište u Alpima.
Prema mnogim Flachau je jedno od najboljih skijališta. Vrhunske žičare, grijane sedežnice, ski staze za sve tipove skijaša, samo su neke od karakteristika.

Kitzbühel

Jedno od najpopularnijih austrijskih skijališta,poznato okupljalište jet-seta i legendarna skijaška staza Svjetskog kupa Streif/Hahnekamm privlače skijaše iz čitavog svijeta. Gradić
Kitzbühel, smješten u nizini između skijaških padina Hahnenkamma i Kitzbüheler
Horna, nudi osebujan austrijski ugođaj i kozmopolitsku atmosferu vrhunskih hotela i restorana. Poseban je ugođaj popiti piće u iglu selu (Iglu Dorf) koje se nalazi u jednoj kotlini na središtu brda iznad samog Kitzbuhela.

Zell am See

Snježno bijeli ledenjak, visoke planine, kristalno čista jezera. U jedinstvenom prirodnom raju na rubu Nacionalnog parka Velike Ture, sportaši, ljubitelji aktivnog odmora, obitelji i oni koji traže opuštanje pronaći će ljeti i zimi razna iskustva - od vječnog leda glečera Kitzsteinhorn i spektakularnih panoramskih pogleda na Schmittenhöhe do kristalno čiste vode jezera Zell.
Staze glečerskog skijališta Kitzsteinhorn na kojima je snježni pokrivač 100% zajamčen uz Gipfelwelt 3000, uključujući platformu za razgledavanje, oduševljavaju goste 365 dana u godini, isto kao i Schmittenhöhe sa svojim vrhunskim planinarskim stazama ljeti i raznolikom ponudom skijaških staza zimi. Uz to se uvijek i posvuda pružaju predivni pogledi na planine. Ljeti očaravaju nezaboravna iskustva, poput izleta brodom po jezeru Zell, visokih planinskih umjetnih jezera Kaprun, Sigmund-Thun-klanca ili partije golfa na terenu s 36 rupa Leading Golf Course Zell am See-Kaprun. Spektakularni top-događaji kao i tjedni događaji poput Magic Lake Show točka su na i Vašeg odmora u Austriji - a navečer se možete se opustiti u TAUERN SPA, jednom od najmodernijih wellness oaza u Alpama.

Turracher Höhe

Turracher Höhe se nalazi na granici između Štajerske i Koruške, na padinama Nockbergen, u zapadnom dijelu Gurktaler Alpen i omogućuje odlično skijanje. Skijalište s dobrim snježnim uvjetima uređeno je u idiličnom pejzažu oko jezera Turrach. Žičare se dižu od jezera prema vrhovima okolnih planina. Ubraja se u, što se snijega tiče, najsigurnija skijališta Austrije i skijaška sezona počinje uvijek dosta rano. Sastoji se od dva dijela, Turrach-a i Sonnleitn-a koje povezuje besplatni skijaški autobus.

Sillian

Sillian se sa više od 50 kilometara vrhunski uređenih staza nudi prvoklasno iskustvo skijanja na jednome od najpopularnijih skijališta u Austriji. Manji alpski gradić s oko 2.000 stanovnika je od talijansko-austrijske granice udaljeno samo četiri kilometara. Sillian je jedno od najbrže rastućih skijališta u istočnome Tirolu. Neposredna blizina 2.407 metara visoke planine Thurntal gradiću daje prekrasnu panoramu, dok raznolikost godišnjih događaja mjesto radi zanimljivo u svim godišnjim dobima. Sillian je s ponudom dobrih Spa & Wellness centara s bazenima, saunama i solarijima, sanjkalištem, klizalištem, kuglanom i restoranima s tradicionalnim tirolskim kulinarstvom prikladan prije svega za obitelji.

Saalbach

Skijalište Saalbach dio je „Ski-cirkusa“, sistema povezanih žičara (Saalbach/Hinterglemm/Leogang), poznato po izrazito dugim stazama, što znaju cijeniti iskusni skijaši. Snowboarderi također vole ovu destinaciju. Hinterglemm je čuven po živahnom apres-ski ugođaju, a Saalbach nudi brojne restorane i večernje provode. Skijaši mogu večer provesti skijajući i na osvijetljenim stazama! Cijeli kompleks tako obuhvaća više od 250 km staza raspoređenih na 94 staze, na koje vodi 55 žičara. Za transport među mjestima na raspolaganju je i ski bus

Malnitz

Mallnitz (Austrija) je skijaška destinacija u nacionalnom parku Höhe Tauern ( Visoke Ture ),s pristupom skijalištima Ankogel i Mölltaler Gletscher.
Mjesto se nalazi na 1287 m /nmv i osim muzeja prirode i nacionalnog parka nudi pregršt dobrih restorana, barova i trgovina. U centru se nalazi kupalište “Tauernbad” (bazeni,saune) a postoji i mogućnost aktivnijeg klizanja i sanjkanja.
Mölltaler Gletscher jedini je ledenjak u Koruškoj, a na njemu skijaška sezona započinje već krajem rujna. Iako to skijalište zbog visinske razlike od 671 m ima strmije skijaške staze, one su pogodne i za manje iskusne skijaše, a velika mu je prednost duga pred i post sezona. Omogućuje vrhunsko skijanje gotovo cijele godine. Skijalište raspolaže s 50 km staza od kojih je najduža duga 7 km, a na njoj se vozi i FIS spust. Do ovih staza skijaše vozi devet skijaških žičara, čija je najviša stanica na čak 3122m. Za snowboardere je ovdje posebno uređen snowboard park na kojemu mogu uživati u raznim akrobacijama.

Kreischberg

Manje, ali izuzetno suvremeno uređeno skijalište u Štajerskoj na 850 – 2130 m/nmv.
Skijalište Kreischberg ima vrlo raznovrsnu ponudu za skijaše i omogućuje ugodno skijanje za sve uzraste kategorije skijaša. Staze su primjerene za sve, kako za potpune početnike tako i za najzahtjevnije skijaše. Ovdje možete uživati u spustovima za cijelu obitelj te u posebnim stazama za avanturiste. Najmlađi će se oduševiti kako će na pisti pronaći zabavne figure. Dječjim ski-liftom dolazi se u Dinopark, Yabba-Dabba-Doo-Land, gdje će ih zabaviti Vilma i Fred. Skijalište je i pravi raj za snowboardere: zbog održavanja Svjetskog prvenstva u snowboardu 2003. godine izgrađen je atraktivan snowpark.

Flattach

Nadmorska visina 2200-3200 m/nmv
71 km staza

Kals

Nadmorska visina: Kals 1325 m/nmv
Skijaško područje: Kals-Matrei (980-2621 m/nmv)
110 km staza

Katschberg

Nadmorska visina: od 1640 m do 2220 m
Ukupna dužina skijaških staza: 66 km

Mallnitz, Mölltaler Gletscher

Nadmorska visina: 1200 – 3120 m/nmv
Ukupna dužina skijaških staza : 48 km

Saalbach

Skijalište Saalbach dio je „Ski-cirkusa“, sistema povezanih žičara (Saalbach/Hinterglemm/Leogang), poznato po izrazito dugim stazama, što znaju cijeniti iskusni skijaši. Snowboarderi također vole ovu destinaciju. Hinterglemm je čuven po živahnom apres-ski ugođaju, a Saalbach nudi brojne restorane i večernje provode. Skijaši mogu večer provesti skijajući i na osvijetljenim stazama! Cijeli kompleks tako obuhvaća više od 250 km staza raspoređenih na 94 staze, na koje vodi 55 žičara. Za transport među mjestima na raspolaganju je i ski bus

Salzburg

Šetnjom ovim baroknim gradom koji leži na rijeci Salzach i čini dio svjetske kulturne baštine UNESCO-a upit ćete povijest ovog grada. Dvorac Mirabell i vrt koji ga okružuje nude pogled kao s razglednice na simbol Salzburga – moćnu utvrdu Hohensalzburg koji će Vam oduzeti dah. Srce starog grada čini srednjovjekovna ulica Getreidegasse gdje je rođen najpoznatiji sin Salzburga, W. A. Mozart, a danas se ubraja u najljepše i najposjećenije ulice za kupovinu na svijetu.
Ovdje se vrijeme rado provodi u kavanama s bogatom povijesti, u kavani Tomaselli, najstarijoj kavani u Austriji, ili odmah preko puta u kavani Fürst gdje još uvijek možete okusiti originalne Mozart kugle iz Salzburga koje ručno radi praunuk izumitelja.

Lachtal

Lachtal je skijalište u Austriji, u blizini grada Murau, a nekoliko km udaljeno od skijališta Kreischberg i Grebenzen – St. Lambrecht.

Rauris

Mjesto Rauris nalazi se u općini Salzburg, smješten u središtu Nacionalnog parka Hohe Tauern. Poznato po skijajanju, bordanju, skiaškom trčanju, planinarenju.

Dachstein West, Gosau – Russbach – Annaberg

Nadmorska visina: 780 mnv / 2100 mnv

Mauterndorf

Family-friendly skijalište, 50 km staze.
1100/2400 m n/v

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter