Mondotravel
Nepal, budistički samostan, garantirani polasci, putovanja sa pratiteljem, vođene ture

Asia

Nepal

1


putovanja

Info

Glavni grad

Kathmandu

Valuta

nepalska rupija

Populacija

28,095,714

Područje

147,181km2

Nepal

Savezna Demokratska Republika Nepal nalazi se u južnoj Aziji, na sjeveru graniči s Kinom, a na jugu s Indijom. Naravno, najpoznatija činjenica o ovoj zemlji je da njezin sjeverni dio zauzima veličanstvena Himalaja!Iako je Himalaja prvotni razlog posjeta Nepalu, ova zemlja ima još toga za ponuditi. Kathmandu je šarolik glavni grad koji će vas očarati na prvu, a posjeti Lumbiniju, rodnom mjestu Bude, i Bhaktapru, gdje se nalazi najstariji hram u Nepalu, također će biti neizostavni. Hram Changu Narayan potječe iz 464. godine te se nalazi i na UNESCO-vom popisu svjetske baštine! Narod ove predivne zemlje poznat je svojoj ljubaznosti i gostoljubivosti, a ono što morate znati je da je rukovanje vrlo rijetka pojava te da je 'Namaste' uobičajeni pozdrav.

P.S. Većina nepalskih jela je vegetarijanska te se koriste slični začini kao i u indijskoj kuhinji, ali njihova hrana nije toliko ljuta i začinjena. Također, osjeti se i mali utjecaj kineske kuhinje.

Fotografije & video

01


1

Nepal, budistički samostan s prekrasnim pogledom na dolinu

Želiš posjetiti?
Nepal, budistički samostan, garantirani polasci, putovanja sa pratiteljem, vođene ture

Nepal, budistički samostan s prekrasnim pogledom na dolinu

Što vidjeti:

Katmandu

Katmandu je glavni grad države Nepal, smješten u središnjem dijelu zemlje te je turistički, kulturni i budistički hodočasnički centar. Sjeverno od grada se pružaju visoki himalajski vrhovi, a nedaleko je i najviši svjetski vrh Mt. Everest, tako da je Katmandu najčešće polazište za planinare prema Himalaji. Na prostoru Katmandua postoje jedna od najstarijih arheoloških nalazišta na području Himalaje čija starost se procjenjuje između 2. st. pr. Kr. i 1. st. nakon Krista. Katmandu je jedinstven po kulturnom spoju hinduizma, budizma i tantrizma, a vjerski utjecaj se može otvoreno vidjeti širom grada gdje postoje brojni budistički i hinduistički hramovi i pagode koji su nastajali tokom stoljeća. Najvažniji su Kasthamandap, Pashupatinath, Boudhanath, Swayambhunath i Changu Narayan. Dolina Katmandu je zbog brojnih kulturno-povijesnih spomenika upisana na listu svjetske baštine UNESCO-a. Najznačajniji je trg Durbar, a njegove najzanimljivije građevine Taleju hram, Kal Bhairab, Nautalle Durbar, krunidbeni Nasal Chowk, Gaddi Baithak, kip kralja Pratap Malla, Veliko zvono, Veliki bubanj i Jaganath hram. Posebno je značajan kompleks brojnih kraljevskih palača, od koji su najvažnije: Narayanhiti, Hanuman Dhoka i Durbar.

Himalaja

Himalaja je najviši planinski lanac na Zemlji, nastao sudarom Indijske tektonske ploče s Euroazijskom prije oko 70 milijuna godina, i još uvijek raste. Nalazi se u Aziji između Indo-gangeske ravnice na jugu i visoravni Tibet na sjeveru. Pruža se od zapada prema istoku u dužini od 2500 km, s prosječnom širinom od 300 km. Tri velike svjetske rijeke, Ind, Ganges i Brahmaputra, izviru na Himalaji. Himalaja je jako oblikovala kulture Južne Azije, a mnogi himalajski vrhovi su sveti u budizmu i hinduizmu. Ona je dom najviših svjetskih vrhova, od kojih je naviši naravno Mount Everest 8.850 m, uključujući svih 14 svjetskih vrhova viših od 8.000 metara, ali i stotine drugih vrhova viših od 7.200 m.

Annapurna

Annapurna je veličanstveni planinski masiv u Himalaji, u Nepalu, s izvanrednim pejzažima i najraznolikijim terenom u tom dijelu svijeta, nazvan prema hinduističkoj boginji hrane, plodnosti i žetve (doslovan prijevod je „ispunjena hranom“). Četiri najviša vrha imaju isti naziv, a najviši od njih, Annapurna I, visok je 8.091 m. Cijeli masiv s okolnim područjem je zaštićeni konzervatorij s nekoliko svjetski poznatih planinarskih puteva, od kojih je najpopularnija Annapurna Circuit. To je staza koja nudi neke od najljepših pogleda na vrhove Annapurne i Dhaulagiri te prolazi kroz najraznolikiji teren u odnosu na većinu ostalih staza – od suptropskih šuma preko gorskih livada i šuma do tibetske visoravni i snježnih vrhova.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter