Mondotravel
Gvatemala putovanje, Gvatemala mondo, Srednja Amerika putovanje, Antigua putovanje

North & Central America

Gvatemala

0


putovanja

Info

Glavni grad

Guatemala

Valuta

kvecal

Populacija

17,263,239

Područje

108,889km2

Gvatemala

Gvatemala, odnosno República de Guatemala, je država koja se nalazi u sjevernom dijelu Srednje Amerike, između Meksika (duljina granice 962km) na zapadu i sjeveru, Belizea (266km) na sjeveroistoku, Hondurasa (256km) i Salvadora (203km) na istoku te Tihog oceana na jugu i Atlantskog oceana na sjeveroistoku.Država Gvatemala se sastoji od primorske nizine uz Tihi ocean, visokog gorja u unutrašnjosti i nizine uz Atlantski ocean, koja prema sjeveroistoku prelazi u brežuljkasto područje. Na sjeveru se nalazi gorje građeno od prastaroga kamenja, u središnjem dijelu od mezozojskih naslaga, a na jugu od mladih vulkanskih stijena. Najveća koncentracija vulkana u Srednjoj Americi (33 vulkana) na jugu je zemlje. Acatenango (3976m), Santa Maria i Santiaguito (3772m), Fuego (3763m) i Pacaya (2552m) aktivni su vulkani, a Tajumulco (4220m), Tacaná (4064m), Agua (3760m) i Atitlán (3535m) ugasli su. Razlikuju se tri klimatska pojasa - tierra caliente, templada i fria, na visini do 900 metara temperatura iznosi 21 do 27°C, na visini od 900 do 1500 metara 16 do 21°C, a na visini od 1500 do 2700 metara 10 do 16°C. Kišno doba traje od svibnja do listopada. U nizinama su raširene tropske kišne šume i savana, a na višim područjima borove i hrastove šume.

Fotografije & video

01


2

Gvatemala, Tikal - impresivni ostaci drevnog majanskog grada pronađenog u prašumi

Želiš posjetiti?
Gvatemala putovanje, Gvatemala mondo, Srednja Amerika putovanje, Antigua putovanje

Gvatemala, Tikal - impresivni ostaci drevnog majanskog grada pronađenog u prašumi

Gvatemala putovanje, Gvatemala mondo, Srednja Amerika putovanje, Antigua putovanje

Gvatemala - jedan od aktivnih vulkana

Što vidjeti:

Guatemala City

Guatemala City glavni je grad ove srednjoameričke države. Prvobitno naselje na ovom području osnovale su Maye prije više od 2000 godina. Ostatci tog naselja i danas se nalaze u centru grada. Danas Guatemala ima više od tri milijuna stanovnika. Najveći je grad Gvatemale i cijele Srednje Amerike. Lokalno stanovništvo glavni grad zove skraćeno 'Guate'. Grad je podijeljen u zone te svaka zona u avenije i ulice. Ulice nemaju imena, veće se zovu '3a Calle' (Treća ulica) ili '2a Av' (Druga avenija). I to prilično pravilno, avenije idu u smjeru sjever-jug, dok ulice idu u smjeru istok-zapad. U gradu se križa siromaštvo i bogatstvo. Uz visoki moderni neboder često zna stajati trošna zgrada. Zgrade u strogom centru su kolonijalne. Većina gradskog, a pogotovo međugradskog prijevoza, se odvija šareno obojanim busevima (chicken busevi), koji su vrlo atraktivno ukrašeni raznim dekoracijama. To su zapravo dekorirani stari školski autobusi uvezeni iz Sjedinjenih Američkih Država. Riječ 'chicken' (engleska riječ za pile) opisuje namjenu tih autobusa. U njima se uz ljude može naići na razne, većinom, pernate životinje. Uz vozača, u svakom busu je i pomoćnik, obično klinac od 15-16 godina, koji doziva putnike, naplaćuje karte, stavlja i skida prtljagu na/s krova. U busu je jako tijesno, sjedala su mala i za noge nema mnogo mjesta – ipak je to školski bus namijenjen za djecu.

Antigua

Antigua je slikovit gradić, vrlo duge povijesti, kolonijalne arhitekture, smješten između tri vulkana: Fuego (vatra), Aqua (voda) i Acatenango. Fuego je dosta aktivan te se skoro svakodnevno dimi iz njega. Vulkan Agua 1526. godine eruptirao je goleme količine vode, uništio grad i tako si zaradio ime. Iz bilo kojeg dijela grada, vidi se barem jedan vulkan. Antigua je bio kolonijalni glavni grad, sve do potreba 1776. godine, kada je to postao Ciudad de Guatemala. Grad se sporo obnavljao, ali je mnogo ostalo od starinskog karaktera grada. Kamene ulice bez vozila, šarene kućice, prekrasni vrtovi koji krase gotovo svaku kuću. U gradu je u pravilu zabranjen promet za automobile, ali to ne sprečava ogromne količine tuk-tukova da se ganjaju niz te ulice. Tuk-tuk je mala trokolica, naprijed vrlo nalik mopedu, a odostraga rikši. Ovo iznimno spretno i malo motorno vozilo vuče svoje korijene iz azijskih zemalja - Indije i Pakistana.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter