Mondotravel
Paragvaj putovanje, daleka putovanja, mondo travel, Južna Amerika putovanje, grupni polasci

South America

Paragvaj

1


putovanja

Info

Glavni grad

Asunción

Valuta

gvarani

Populacija

7,152,703

Područje

406,752km2

Paragvaj

Paragvaj je država na prijelazu južnog u središnji dio Južne Amerike, bez izlaza na more. Na sjeverozapadu graniči s Bolivijom, na sjeveroistoku s Brazilom te na jugozapadu s Argentinom. Uz Boliviju je jedina država na kontinentu bez izlaza na more ili ocean.Stanovništvo se služi s dva jezika: španjolskim i guaranskim, koji je onomatopejski jezik, što znači da brojni glasovi imitiraju zvukove iz prirode. Iako ima sve preduvjete za uspješan rast i razvoj, gospodarski je prilično nerazvijena zemlja, politički nestabilna, te s visokom stopom kriminala i korupcije. Unatoč tome, prirodne ljepote, šarm glavnog grada Asunsiona i ljubazni domaćini prave su čari ove prekrasne zemlje. Fascinantni slapovi Saltos del Monday, jedna od najvećih svjetskih hidroelektrana Itaipu, kao i Nacionalni park Ybycui s egzotičnim vrstama ptica, tropskih leptira i majmuna definitivno su vrijedni posjeta. U Paragvaju je i najveća svjetska močvara Pantanal, koja se proteže i na Boliviju i Brazil, a gdje žive kajmani, tropske zmije i druge egzotične životinje. Iako nema uspješnu nogometnu reprezentaciju kao susjedne zemlje, nogomet je opsesija i ovdje pa su Paragvajci prilično upućeni i u imena hrvatskih nogometaša. Paragvajska kuhinja je spoj različitih utjecaja, a najsličnija je brazilskoj. Najčešća tradicionalna jela su chipas - uštipci od sira i tapioke te paragvajska juha - koja je zapravo vrsta kukuruznog kruha sa sirom i lukom.

p.s.
Kuće u Paragvaju nemaju zvona, već se dolazak gostiju najavljuje pljeskanjem rukama, a kad se dvoje ljudi sretnu na ulici, umjesto "dobar dan" kažu "doviđenja", kako bi naglasili da nemaju vremena za razgovor.

Fotografije & video

01


1

Paragvaj, slapovi Iguazu - ovi impresivni slapovi su dio svjetske baštine UNESCO-a

Želiš posjetiti?
Paragvaj putovanje, daleka putovanja, mondo travel, Južna Amerika putovanje, grupni polasci

Paragvaj, slapovi Iguazu - ovi impresivni slapovi su dio svjetske baštine UNESCO-a

Što vidjeti:

Asuncion

Glavni i najveći grad Paragvaja osnovali su Španjolci po dolasku, početkom 16. st. Smješten je na obali rijeke Paragvaj, uz granicu s Argentinom i pravi je biser ove zemlje. Kolonijalna arhitektura, predsjednička palača i zgrada parlamenta, gradska katedrala i memorijalna zgrada Panteon Nacional de Los Heroes nezaobilazne su znamenitosti ovog grada, kao i živahna ulica Avenida Palma, s brojnim štandovima, barovima i restoranima. Grad je idealno mjesto i za shopping, ovdje ćete naći jako puno trgovina te raznovrsnih rukotvorina po povoljnim cijenama. Malo dalje od centra grada smjestio se Loma San Jeronimo, sa svojim pastelno obojanim kućama i šarenim stepeništima koji podsjeća na Rio de Janeiro. Od muzeja svakako posjetite Museo del Barro, koji savršeno prikazuje kompliciranu povijest Paragvaja, specifičnu kulturu i povijesne artefakte.

Hidroelektrana Itaipu

Najsnažnija hidroelektrana na svijetu smještena je na rijeci Parani, na granici s Brazilom. Gradnja ovog velebnog projekta započela je 1978. g., a djelomično završila 1991. g., otkada proizvodnja električne energije konstantno raste. Danas proizvede dovoljno električne energije za gotovo cijeli Paragvaj i 25% brazilskih potreba. Američko društvo građevinskih inženjera 1995. godine uvrstilo ju je u sedam modernih svjetskih čuda. Duljina brane iznosi 7.760 m, a umjetno jezero Itaipu je 7. najveće u Brazilu.

San Bernardino

Poznat kao "the Summer city" San Bernardino je grad i područje smješteno na obalama jezera Ypacarai i popularno je turističko odredište za odmor Paragvajaca, koji dolaze najvećim dijelom iz Asunciona. Ljetna sezona traje od prosinca do veljače, kada ovo postaje živahno mjesto s burnim noćnim životom. Samo jezero je prljavo i neprikladno za plivanje, ali plaže prošarane suncobranima, zeleni okoliš, vodeni sportovi, kolonijalne kuće te brojni restorani i klubovi ono su što privlači brojne turiste.


ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter