Mondotravel
Petra, putovanje Jordan i Izrael, daleka putovanja, grupni polasci

Africa & Middle East

Jordan

1


putovanja

Info

Glavni grad

Amman

Valuta

jordanski dinar

Populacija

9,531,712

Područje

89,342km2

Jordan

Jordan je azijska država na Bliskom Istoku. Glavni grad je Amman. Na krajnjem jugozapadu kratkom obalom (26 km) izlazi na Crveno more. Na zapadu graniči s Izraelom i područjem Zapadne obale, na sjeveru sa Sirijom, na sjeveroistoku s Irakom i na jugu i istoku sa Saudijskom Arabijom.Biblijske priče, izgubljeni gradovi i Lawrence od Arabije samo su neke od asocijacija kada se spomene Jordan. Osim toga, Jordan prati glas i jedne od najgostoljubivijih zemalja na svijetu. Službeni naziv je Hašemitska Kraljevina Jordan. Dakle, sjeverni i istočni dio zemlje su dio Sirijske pustinje, Crveno i Mrtvo more obilježavaju njena granična područja, a unutrašnjost obiluje starim gradovima, mjestima isprepletenima arapsko-kršćanskim utjecajima. Islam je najzastupljenija religija, a arapski, odnosno njegov lokalni dijalekt, je jezik većine stanovništva.

P.S. U Jordanu se smatra pristojno odbiti obrok tri puta prije nego što ga prihvatite!

Fotografije & video

01


3

Jordan, Petra- grad Nabatejaca uklesan u stijenama prije više od 2000 godina

Želiš posjetiti?
Petra, putovanje Jordan i Izrael, daleka putovanja, grupni polasci

Jordan, Petra- grad Nabatejaca uklesan u stijenama prije više od 2000 godina

Amman, putovanje Jordan i Izrael, grupni polasci, mondo travel

Jordan, Amman - brdo Citadela iznad grada

Wadi Rum pustinja, putovanje Jordan i Izrael, grupni polasci

Jordan, Wadi Rum crvena pustinja

Što vidjeti:

Amman

Amman je glavni i najnaseljeniji grad Hašemitske kraljevine Jordan, te ekonomski, politički i kulturni centar zemlje. Ima oko 4 milijuna stanovnika i površinu od oko 1680 kvadratnih kilometara. Danas se Amman smatra jednim od najliberalnijih i zapadnjačkih arapskih gradova. Amman je glavna turistička destinacija u regiji, posebno među arapskim i europskim turistima.

Petra

Drevni grad Petra, poznat i kao 'Ružičasti grad', jedno je od sedam svjetskih čuda i najveća je turistička atrakcija Hašemitske Kraljevine Jordan. UNESCO je Petru uvrstio u popis mjesta koja se smatraju svjetskom kulturnom baštinom. Ovaj čarobni napušteni grad uklesan u stijenama skriven je između strmih stjenovitih zidovima brdskog područja Edoma. Nekoć je bio glavni grad Nabatejaca i važno trgovačko središte koje je pružalo utočište karavanama. Od vremena križara pa sve do 1812. godine niti jedan Europljanin nije kročio u crveni grad, a legenda o prekrasnom gradu uklesanom u stijenama okupirala je maštu svih istraživača. Danas je važno turističko središte do kojeg možete doći samo uskom brdskom stazom sa sjeverozapada ili stjenovitim klancem s istoka.

Wadi Rum

Pustinjsko područje koje se nalazi u južnom Jordanu, 60 kilometara od Akabe, u blizini granice sa Saudijskom Arabijom. Krajolik je toliko neobičan da je nazvan 'Dolina Mjeseca'. Planine od granita i pješčenjaka se uzdižu iznad dolina punih crvenog pijeska, a oko 720 kvardratnih kilometara ovog područja ispunjeno je uskim tjesnacima, prirodnim lukovima, visokim liticama, te masivnim klizištima i špiljama. U pustinji i danas žive beduini koji kuhaju kavu i čaj na pijesku, žive u svojim šatorima, a na posao idu Jeepovima. Beduini žive u plemenu i, premda nisu strogo određene granice svakoga plemena, točno se zna koje područje pripada kojem plemenu.

Mrtvo more

Mrtvo more poznato je diljem svijeta po tome što ima jedinstveno svojstvo, a to je da njegova visoka količina soli pogoduje plutanju predmeta, čak i onih većih. Mrtvo more predstavlja najnižu točku na planeti (oko 400m ispod razine mora), a salinitet mu je čak oko 30% (za usporedbu, salinitet Sredozemnog mora iznosi oko 3%). Bez obzira na veliki salinitet, Mrtvo more ima obilježja koja pogoduju liječenju određenih bolesti. Prije svega kardiovaskularnih, plućnih i dermatoloških. Upravo zbog toga mnogo ljudi dolazi ovdje kako bi iskoristili ta svojstva te se s pravom naziva i najvećim spa centrom na svijetu! Zanimljivo je da su još stari Egipćani koristili ljekovito blato s Mrtvom mora za balzamiranje mumija.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter