Mondotravel
Zelenortska Republika

Africa & Middle East

Zelenortski otoci

0


putovanja

Info

Glavni grad

Praia

Valuta

Zelenortski eskudo

Populacija

401,343

Područje

43,000km2

Zelenortski otoci

Cabo Verde - Afrički karibi
Zelenortski otoci mala je otočna država, arhipelag od 10 otoka vulkanskog podrijetla koji se nalazi u Atlanskom oceanu cca 600 km od afričke obale odnosno Senegala. Portugalci su prvi koji su pronašli nenaseljene otoke i kolonizirali u 15. stoljeću kada su postali glavni centar trgovine robovima. Država s jednim od najvećih životnih standarda u Africi i jedna medju najsigurnjim . Prva asocijacija na otočje pod portugalskim nazivom Cabo Verde, na kome je rođena je svjetski poznata pjevačica Cesária Évora koja je tradicionalni otočni melos, tzv. mornu, pronijela svijetom promovirajući ljepote i specifičnosti tog otočja. Naziv otočju, u prijevodu Zeleni rt, dali su portugalski moreplovci tijekom svoje ekspedicije, a ime potječe od najzapadnije točke Afrike koja se danas nalazi u Senegalu.Zemlja predivnih beskrajnih plaža pijeska zlatne boje, slabe egzotične vegetacije vulkanskog podrijetla, mnogobrojnih podvodnih špilja i olupina, raj za surfere i ronioce... zemlja u kojoj kulturni aspekti nisu ništa manje fascinantani: ovdje afrička plemenska tradicija pomiješana s ritmovima Kariba stvara ekspolzivan kulturni miks i jedinstvenu kombinaciju.

Otočje je podijeljeno u dvije skupine: Barlavento ili Privjetrinski (Santo Antão, São Vicente, Santa Luzia, São Nicolau, Sal, Boa Vista, te otočići Raso i Branco) i Sotavento ili Zavjetrinski (Santiago, Brava, Fogo, Maio, te otočići Grande, Luís Carneiro i Cima).
Otoci su bili nenaseljeni do 1456. godine, kada su ih otkrili Portugalci i osnovali prvi europski grad u tropima – Ribeira Grande, današnji Cidade Velha.

Druga odlika i prepoznatljivost Zelenortske Republike jest specifičan vulkanski krajolik i beskrajno duge pješćane plaže. U kombinaciji s vedrim duhom i nevjerojatnom pristupačnošću lokalnog stanovništva, bojanom već spomenutim melosom, čini ovu destinaciju idealnim utočištem za nezaboravan odmor. Otočje karakterizira suha pustinjska klima, s visokim temperaturama tijekom cijele godine.


Sal Je najstariji otok, ujedno i prvi naseljeni koji pripada sjevernim Zavjetrinskim otocima, a njegovo je glavno prirodno bogatstvo sol.
Otok krasi osam kilometara duga pješčana plaža Santa Maria koja je pravi daskaški raj s obzirom na to da od prosinca do svibnja puše vjetar. Drugo poznato mjesto na otoku isto s prekrasnim plažama je Boa Vista idealno mjesto za sve vrste vodenih sportova.

Santo Antao je najsjeverniji otok arhipelaga raj za planinare i zaljubljenike u treking, no poznat je po proizvodnji voća i povrća zbog plodnog vulkanskog tla, no unatoč tome, taj je otok još uvijek nedovoljno turistički razvijen pa ga u većoj mjeri posjećuju turisti više željni avanture nego komfora.
Fogo kao otok se posebno izdvaja jer se na njemu nalazi jedini aktivni vulkan ujedno i najviša točka države (Pico de Cano), koja se izdiže na 2829 metara nadmorske visine. Posljednji je put eruptirao u travnju 1995. godine.
Santiago je najveći i najnaseljeniji otok, koji pripada južnim Privjetrinskim otocima. Na njemu se nalazi glavni grad Zelenortske Republike Praia, kao i bivši glavni grad, već spomenuti Cidade Velha. Njegovo središte pod UNESCO-vom je zaštitom.

Mindelo je kulturno središte otočja i drugi najveći grad . Ova važna luka kroz čitavu povijest otočja predstavljala je glavna vrata otočja prema svijetu i bila je mjesto na kojem se gradila kreolska kultura otočja. Ne začuđuje što su najvažniji književnici, umjetnici i glazbenici baš s ovog otoka, uključujući i planetarno popularnu pjevačicu Cesaru Evoru. Ukoliko želite osjetiti otok s najjačim afričkim utjecajem tada su ova dva grada Praia i otok Santiago idelano mjesto za posjetu.

Svakako vrijedi posjetiti brdoviti otok Brava kojeg nazivaju otokom cvijeća te otok Sao Nicolau s lijepom i plodnom dolinom u unutrašnjosti otoka okruženom visokim, golim planinama. I na drugim otocima imate mogućnosti za planinarenje. Najviši vrh otoka Sao Vicente, Monte Verde nudi lijep panoramski pogled na cijeli otok te otok Santo Antao i grad Mindelo. Lijepe planine nalaze se na otoku Santiago, od najvišeg vrha Pico da Antonia do nešto sjevernije Serra da Malagueta.

Gastronomska ponuda otočja je spoj portugalskih i afričkih utjecaja, a temelji se na morskoj hrani – ribe i školjke. Nacionalna jela temelje se na delicijama od jastoga, te na mesu, uglavnom piletini s dodatkom kukuruza i krumpira.
Cachupo – tradicionalno varivo s ribom i grahom.

Zanimljivosti
- Kornjače koje se na otočju mogu vidjeti u velikom broju (od srpnja do listopada) s obzirom na to da je Zelenortska Republika treća u svijetu po uzgoju morskih kornjača.
- Oni koji su posjetili otočje kažu da se, uz hranu, posebno pamte koloritne zabave na otvorenom prostoru, upotpunjene zvucima morne, taktovima sambe i salse te elementima afričke plemenske glazbe. Tijekom veljače i ožujka otočjem defiliraju koloritne karnevalske povorke koje su turistima posebna atrakcija.
- Najmanji otok u arhipelagu je Brava koji se zbog mnoštva raznolike flore naziva i botaničkim rajem.

Fotografije & video

01


1

Zelenortska Republika

Zelenortska Republika

Zelenortska Republika

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter