Mondotravel
Jadran

Europe

Hrvatska

294


putovanja

Info

Glavni grad

Zagreb

Valuta

kuna (HRK)

Populacija

4,493,312

Područje

56,542km2

Hrvatska

Hrvatska je zemlja koja privlači svojim kristalno plavim morem, više od 1000 otoka, povijesnim lokacijama, netaknutim parkovima prirode, izvrsnom gastronomijom. Umjereno kontinentalna i blaga sredozemlja klima nudi mogućnosti za posjet kroz cijelu godinu.Hrvatska obala duga je 6278 km, od čega 1880 km otpada na kopnenu obalu, a 4398 km na otoke, otočiće i hridi. Hrvatska ima ukupno 1244 otoka, otočića i hridi. Najveći su otoci Krk i Cres. Naseljeno je 47 otoka.
Dinara je najviši vrh 1831 metara nadmorske visine.
Slavonske ravnice neistražena je Hrvatska gdje možete posjetiti dvorce, muzeje, parkove, obiteljska imanja, vinarije.
Advent u Zagrebu, tri godine za redom bilo je najbolji Božićni festival u Europi.
Rijeka - Europaska prijestolnica kulture 2020., ugledna je titula i europski kulturni projekt koja nudi cjelogodišnji kulturno umjetnički programFotografije & video

Jadran

Jadran

zagreb 18

zagreb 18

dubrovnik 2015

dubrovnik 2015

Što vidjeti:

Plitvička jezera

PLITVIČKA JEZERA – najveći, najstariji i najposjećeniji hrvatski nacionalni park. Prekrasna geološka i hidrogeološka krška pojava, koja predstavlja šumovit planinski kraj u kojem se nalazi 16 jezera različite veličine, ispunjenima kristalnom modro/zelenom vodom.

Rabac

RABAC je hrvatsko naselje u Istarskoj županiji. Nalazi se uz Kvarnerski zaljev, blizu Labina. Lijepe uvale i pitoma kraja mami turiste od svakuda.

Dubrovnik

DUBROVNIK - grad na jugu Hrvatske. Ime je dobio po hrastovoj šumi, dubravi. Nevjerojatna arhitektura, stara gradska jezgra, čisto, plavo more i još mnogo drugih atrakcija očekuje vas u ‘’Biseru Jadrana’’. Jedan od najposjećenijih destinacija, ne samo u Hrvatskoj već u Europi.

Otok Lošinj

OTOK LOŠINJ - je otok na Kvarneru, pruža se 31 km u smjeru sjeverozapad – jugoistok. Mali Lošinj ima prosječno godišnje oko 100 vedrih dana. Zbog pogodne klime Mali i Veli Lošinj su 1892. g. proglašeni klimatskim lječilištem i oporavilištem.

Krapinske toplice

KRAPINSKE TOPLICE - čuveno termalno lječilište i jedan od najidiličnijih kutaka Hrvatskog Zagorja, smještene među pitomim zagorskim "bregima". Ova općina ima mnogo toga za ponuditi među čemu je najpoznatije lječilište Krapinske Toplice. Pored lječilišta, Krapinske Toplice imaju i bogatu povijest i brojna nalazišta.

Marija Bistrica

MARIJA BISTRICA - proteže se od sjeveroistočnog obronka Medvednice prema sjeveru do rijeke Krapine, s istočne strane omeđena je potokom Žitomirka, a na zapadnoj strani potokom Pinja. Svetište u Mariji Bistrici postalo je nacionalno svetište još 1715. godine, kada je Hrvatski sabor podigao veliki zavjetni oltar.

Matulji

MATULJI – se nalaze u zaleđu Opatijske rivijere. Najpoznatija je po svojim zvončarima, imaju čak 9 različitih grupa.

Opatija

OPATIJA - smještena podno planine i parka prirode Učka. Svojom tradicijom i izgledom izdvaja se od ostalih turističkih gradova. Pruža izvrstan odabir za odmor ljeti i zimi.

Primošten

PRIMOŠTEN - je smješten na malenom otočiću koji je nasipom spojen s kopnom. Sačuvao je atmosferu i sva arhitektonska obilježja srednjovjekovnog mediteranskog ribarskog naselja. Prirodno zaklonjena od vjetrova, okružena prizorima vinograda satkanih od kamenih saća i prekrasnim plažama

Sveti Martin na Muri

SVETI MARTIN NA MURI - smještena je na najsjevernijoj točki Republike Hrvatske. Smješten u dolini između zadnjih sjevernih brežuljaka međimurskih gorica prema rijeci Muri, Sv. Martin na Muri jedna je od najstarijih župa i naselja u ovom dijelu Međimurja. Poznata je destinacija jer posjeduje brojne prirodne ljepote koje mogu posjetiti a najviše je razvijen kupališni turizam.

Tuheljske toplice

TUHELJ - Tuhelj je mala općina smještena na sjeveru Središnje Hrvatske. Najpoznatije je po susjednom naselju Tuheljske Toplice koje je sjajno lječilište i mjesto za odmor.

Vodice

VODICE - su dobile ime po izvorima vode a razvile su se upravo na ovome mjestu zahvaljujući bunarima. Grad se nalazi sjeverno od Šibenika i južno od Murtera. Poznat je po svojim prekrasnim plažama, mirnim uvalama i mnoštvom događanja tokom ljetnih dana.

Otok Pag

OTOK PAG - jedini hrvatski otok koji je podijeljen između dvije županije, Sjeverni dio otoka (Grad Novalja) nalazi se u Ličko-senjskoj, a južni (Grad Pag, Općina Kolan i Općina Povljana) u Zadarskoj županiji. svojim izgledom podsjeća na površinu Mjeseca i gotovo je cijeli prekriven posolicom koju bura iz Velebitskog kanala raznosi po otoku. Poznat je po paškom siru, čipki i soli.

Poreč

POREČ - grad smješten na zapadnoj obali poluotoka Istre. Zbog svog izvanrednog geografskog položaja, te prirodnih i kulturnih ljepota, danas je, jedan od najjačih turističkih centara u Hrvatskoj. U Poreču se nalazi Eufrazijeva bazilika jedan je od najljepših sačuvanih spomenika rane bizantske umjetnosti na Sredozemlju. Izgrađena je u 6. stoljeću na mjestu ranokršćanske crkve. Od 1997.g. upisana je na popis UNESCO-ve svjetske baštine.

Brijuni

NP BRIJUNI - Brijuni su otočje i nacionalni park u Jadranskom moru, na hrvatskom dijelu Jadrana, nasuprot mjesta Fažana. To je skupina od 14 otoka i otočića i hridi. Zahvaljujući svojoj razvedenoj obali, povijesti, raznovrsnoj flori i fauni, zbog čega Brijune znaju zvati "raj na Zemlji"

Duga uvala

DUGA UVALA – turističko naselje u uvali Vinjole. Na sjeveroistočnoj strani se nalazi naselje za odmor djece i mladih,a na jugozapadnoj obali objekti namijenjeni za odmor turista. Područje je okruženo prekrasnim prirodnim plažama i uvalama.

Mošćenička Draga

MOŠĆENIČKA DRAGA - je malo ribarsko mjesto u Istri koje se nalazi ispod brda na kojemu se nalazi srednjovjekovni gradić Mošćenice, po kojemu je i samo mjesto dobilo ime u dodiru drage s morem.

Lovran

LOVRAN - je gradić u Primorsko-goranskoj županiji, na istočnoj obali poluotoka Istre. Grad je duge i bogate prošlosti sa stogodišnjom tradicijom u turizmu.

Kraljevica

KRALJEVICA - nalazi se u Primorsko-goranskoj županiji, 20 km južnije od Rijeke. Kraljevičko podmorje krije kip svetog Nikole na dubini od 17 m.

Otok Krk

OTOK KRK – uz otok Cres je najveći otok u Jadranskom moru, smješten na krajnjem sjeveru Jadrana čini ga "prvim" otokom, odnosno najbližim otokom za sve posjetitelje koji dolaze s kontinenta, a željni su mediteranskog ugođaja.

Dramalj

DRAMALJ - naselje sjeverno od Crikvenice. Priroda je prema Dramlju blagonaklona - mediteranska klima, bujna vegetacija, čisto more i obilje sunčanih sati dodatni su bonus za svakog gosta koji ga odabere za svoju destinaciju.

Crikvenica

CRIKVENICA - je grad u zapadnoj Hrvatskoj, točnije u Kvarnerskome zaljevu. Spoj morskog krajolika, zaleđe punog zelenila i kontinentalni šumski predio sa savršenom klimom koja osvježava ljeti.

Selce

SELCE - skrivene i razvedene uvale, more toliko čisto da možete vidjeti rakove kako se igraju na morskom dnu i plaže na kojima ćete doživjeti neponovljive morske avanture – to je Selce

Otok Rab

OTOK RAB - je otok na istočnoj strani Jadranskog mora. Nalazi na izuzetno povoljnom geografsko-prometnom i geografsko-turističkom položaju u odnosu na europsko i domaće turističko tržište.

Privlaka

PRIVLAKA - nalazi se u Zadarskoj županiji, a poznata je po poluotoku pjeskovitog tla 7 km dužine i 4 km širine.

Zaton

ZATON - turističko naselje između Zadra, Privlake i NIna, bogato raznim rekrecijskim saržajima za cijelu obitelj.

Petrčane

PETRČANE - naselje smješteno između dva grada duge tradicije i slavne prošlosti, Zadra i Nina. Na malenom otočiću usred plitke lagune nalazi se starogradska jezgra gradića Nina. U njemu je najmanja katedrala na svijetu i krunidbena crkva sv. Nikole.

Zadar

ZADAR - najveći grad Sjeverne Dalmacije. Tisućljetna povijest utkana u njegovim ulicama i utjecaj različitih naroda ostavili su bogat trag koji svakodnevno privlači sve veći broj ljudi.

Dugi otok

DUGI OTOK - otok osebujnosti i kontrasta, pripada zadarskoj otočnoj skupini sjevernodalmatinskih otoka,. Ova otočka ljepotica idealno je mjesto za kupanje i uživanje u čistoći mora i ljepoti prirode.

Otok Ugljen

OTOK UGLJAN - najbliži je otok zadarskog arhipelaga, točno preko puta grada Zadra. Na otoku se nalaze mjesta : Kali i Kukljica.

Sv. Filip i Jakov

SV. FILIP I JAKOV - na obali Pašmanskog kanala, između Zadra i Biograda. Poznat po nekadašnjim ljetnikovcima i perivojima zadarskih plemića a danas spoj veličanstvene dalmatinske prirode kulturne baštine i modernog načina života.

Biograd na Moru

BIOGRAD NA MORU – grad smješten na obali i poluotoku, okovan prekrasnim šljunčanim plažama s puno sadržaja i borovom šumom. Uvijek su dobro došli istraživači kulturne i povijesne baštine. Jedna od omiljenih destinacije sjeverne Dalmacije za ljetovanje.

Pirovac

PIROVAC - staro je dalmatinsko naselje smješteno u Pirovačkom zaljevu. Priroda ga je obdarila smještajući ga na obalu između mora i Vranskog jezera. Nalazi se u zaljevu kojeg karakterizira neobična činjenica da je more unutar njega 4 stupnja toplije od prosjeka Jadranskog mora.

Šibenik

ŠIBENIK - jedan od najstarijih hrvatskih samorodnih gradova na Jadranu. Bogat poviješću i kulturnom baštinom a okružen prekrasnom prirodom.

Seget Donji

SIGET DONJI - nalazi se zapadno od Trogira, na kojeg se nastavlja i predstavlja prirodni produžetak. Zahvaljujući blagoj klimi, stanovništvo se bavi poljoprivredom i ribarstvom. Iznimno pogodna destinacija za obitelj zbog svojih plaža, sadržaja i šetnice skroz do naselja Medena.

Trogir

TROGIR - svojim većim dijelom smješten je na malenom otoku. Jednim pješačkim i jednim većim kamenim mostom za vozila spojen je s kopnom, i kamenim mostom s otokom Čiovo. Stara gradska jezgra na otočiću, na UNESCO-ovu popisu svjetske kulturne baštine od 1997.

Kaštel Štafilić

Kaštel Štafilić jedan je od sedam naselja u dalmatinskih Kaštela u Kaštelanskom zaljevu.

Otok Brač

OTOK BRAČ - je najveći srednjodalmatinski otok, pripada najsunčanijem jadranskom području s oko 2700 sunčanih sati godišnje. Odlikuje se razvedenošću, osobito s brojnim dubokim i privlačnim uvalama u sjeveroistočnom i jugozapadnom dijelu otoka. Sjeverna je obala niža i razvedenija, dok je južna strmija i u većem dijelu nerazvedena . Osim po svojim prirodnim ljepotama na čelu s plažom Zlatni rat, Brač je poznat i po drugim zanimljivostima.

Otok Hvar

OTOK HVAR - pripada skupini srednjodalmatinskih otoka. Zbog velikoga broja sunčanih dana, često se naziva i Sunčani Hvar. Zahvaljujući blagoj klimi, toplim zimama i ugodnim ljetima, domaćin je brojnim gostima, znanstvenicima i putnicima namjernicima koji su privučeni raskošnom mediteranskom prirodom, bogatom tradicijom i noćnim životom. Hvar se danas smatra jednim od deset najljepših otoka na svijetu.

Otok Vis

OTOK VIS - istureni hrvatski otok u Jadranskom moru stvoren po mjeri čovjeka. Mjesto netaknute prirode, skrivenih uvala i otočića daleko od glasnih turista, prebukiranih plaža i restorana.

Omiš

OMIŠ - mali dalmatinski grad na ušću rijeke Cetine. Jedinstven spoj rijeke Cetine, mora i planina. Od ozloglašenog gusarskog gnijezda u prošlosti do turističke rivijere iznimne ljepote koja predstavlja utočište za one koje traže predah od modernog životnog ritma.

Brela

BRELA - malo turističko mjesto na Makarskoj rivijeri. Uz kristalno bistro more i 6 km šljunčanih plaža, miris i ljepotu guste borove šume nudi poseban odmor za svakoga tko tamo dođe.

Baška Voda

BAŠKA VODA – nalazi se podno planine Biokovo, na zapadnom dijelu Makarskog primorja. Bogatstvo sadržaja za odmor i rekreaciju, prekrasne plaže, razne sportske terene, škole ronjenja, vezove za nautičare u proširenoj luci. Večernje i noćne sate ispunjavaju bogati kulturno-zabavni program u središtu mjesta.

Makarska

MAKARSKA - smještena podno planine Biokovo. Središte je Makarskog primorja, mikroregije koja se proteže od Brela na zapadu do Gradca na istoku. Najpoznatije je turističko odredište hrvatskog priobalja zbog svojih prirodnih i klimatskih karakteristika. Sunce je obasjava više od 2750 sati godišnje, s temperaturom zraka višom od 20°C od lipnja do rujna, a prozirno more od lipnja do listopada ima temperaturu iznad 20°C.

Tučepi

TUČEPI – nalazi se na istočnom je djelu Makarskog primorja. Poznato je po najdužoj plaži (3km) uz koju se nalazi prekrasna šetnica u aleji borova.

Igrane

IGRANE - su živopisno naselje Makarskog primorja. Nizovi starih obnovljenih kuća na strmom obronku, s novoizgrađenim čine skladnu cjelinu naselja koje se spušta prema moru, luci i dugoj šljunčanoj i pješčanoj plaži.

Živogošće

ŽIVOGOŠĆE - priobalno naselje u Makarskom primorju, koje administrativno pripada općini Podgora. Sastoji se od tri manja, nepovezana mjesta na obali: Porat – Mala Duba – Blato. Prirodne ljepote maslinika i borove šume, koji su se nadvili nad sitno šljunkovite plaže, 6 km međusobno povezanih plaža, čisto i nezagađeno more, a sve to smješteno u podnožju visoke planine

Pelješac

POLUOTOK PELJEŠAC - drugi po veličini hrvatski poluotok (nakon Istre) koji se smjestio na jugu Hrvatske. Vrlo razveden, najvećim dijelom šumovit, s obalom punom plaža, grebena, uvala i fjordova. Također je najtopliji prostor hrvatskog primorja na kojem cvate mirisni vrt mediterana prepun badema, oraha, smokava, šipaka, agruma i kivija.

Otok Korčula

OTOK KORČULA - Srednjedalmatinski otok pruža se usporedno s nedalekim kopnom smjerom zapad-istok. Otok je dobro razveden nizom zaljeva i uvala. Ovdje je značajan "zdravstveni turizam" zbog blage klime, čistog zraka i mora, te ljekovitog mulja na nekoliko otočnih lokaliteta. Otok Korčula danas predstavlja jedinstveni spoj prekrasne prirode, tisućljetne kulturne tradicije i povijesti te modernog turizma.

Otok Lastovo

OTOK LASTOVO - nalazi se 14 km južno od otoka Korčule, jugozapadno od poluotoka Pelješca i otoka Mljeta.

Slano

SLANO - se nalazi u istoimenom zaljevu, sjeverozapadno od Dubrovnika. Jedno od najslikovitijih mjesta dubrovačke rivijere, smješteno u pitomoj uvali, 1,5 km dugom, sa lijepom plažom, gustom borovom šumom i maslinicima, dugom kulturnom tradicijom i brojnim povijesnim spomenicima, od prapovijesti do one nedavne.

Otok Koločep

KOLOČEP - Koločep je otok u Elafitskim otocima, a ujedno najjužniji i najrazvedeniji hrvatski naseljeni otok smješten je zapadno od Dubrovnika. Otok pokriven gustom borovom šumom čije se grane spuštaju do same površine mora i s brojnim skrivenim uvalama.

Fažana

FAŽANA - je mirno ribarsko mjestašce smještena na jugozapadnom dijelu zapadne obale Istre u Fažanskom kanalu, idealno pozicionirano na obali ispred brijunskog arhipelaga. Predivne plaže s kristalno čistim morem.

Savudrija

SAVUDRIJA - naselje koje se nalazi u Istri, uz samo granicu sa Slovenijom. Sa svojim svjetionikom, to je nazapadnija točka u Hrvatskoj.

Otok Murter

OTOK MURTER - je sjevernodalmatinski otok, značajna turistička destinacija s brojnim kulturno-povijesnim znamenitostima, prirodnim plažama i nenaseljenim otocima u neposrednoj blizini.

Novi Vinodolski

Novi Vinodolski izrastao je iz utvrde zvane Novigrad, a kasnije se proširio uz morsku obalu i postao je turistički grad.
To je mjesto na strmom brežuljku, iznad ušća Suhe Ričine, u jugoistočnom kraju Vinodolske doline. Poslovična gostoljubivost lokalnog stanovništva, kristalno bistro more, raznovrsne plaže, strujanje gorskog zraka iz visokih šuma neposrednog zaleđa, uređene biciklističke i planinarske staze, vidikovci i šetnice samo su neke od prednosti ovog grada. Poznat po Vinodoslkom zakonu, jedan od najvažnijih kulturnih spomenika i europskih srednjovjekovnih dokumenata; Internationalnom ljetnom Karnevalu koji se održava početkom srpnja; Izbor Ružice Vinodola, krajem kolovoza, suvremena fešta, nadahnuta vinodolskom prošloću bezanu za berbu grožđa.

Rovinj

Rovinj je grad u Istri na zapadnoj obali. Poznato turistički centar. Smjestio se sjeverno od Limskog kanala. Što posjetiti: Crkvu sv. Eufemije i Park šumu Zlatni rt,

Starigrad Paklenica

STARIGRAD PAKLENICA - je središte Pakleničke rivijere koji je nastao na temeljima drevnog antičkog grada Argyruntuma. Ono nije samo ugodno ljetovalište, već i tradicionalno okupljalište planinara i alpinista, pustolova i znanstvenika te svih ljubitelja prirode koji dolaze uživati u ljepotama Paklenice i Velebita.

Novalja

NOVALJA - grad na otoku Pagu. Idealna je destinacija za posjet plaži Zrče.

Drvenik

DRVENIK - malo je naselje na Makarskoj rivijeri od kuda vozi trajekt na otok Hvar. samo 30 km od Makarske.

Motovun

MOTOVUN – nalazi se u sjevernom dijelu Istre, iznad doline rijeke Mirne. Najbolje je sačuvana srednjovjekovna istarska utvrda, koja se razvila na vrhu strmog brežuljka. Ono što ovaj kraj čine posebnim su biološke raznolikosti, bogat biljni svijet te osobita mikroklimatska obilježja. Bujna vegetacija koja se prostire na proplancima povezujući se u jedinstveni svijet flore i faune.

Karlovac

KARLOVAC - je grad u središnjoj Hrvatskoj. Smješten je na dinarskom rubu Panonske nizine, a upravo s karlovačkog područja počinje bregoviti i planinski dio prema Mediteranu. Nalazi se na raskrižju važnih cestovnih i željezničkih pravaca iz Zagreba prema Rijeci i Splitu. Uz mnogobrojne parkove i zelene površine, zbog čega nosi epitet "grada parkova",[1] osobitost Karlovca su čak četiri rijeke koje prolaze kroz grad − Korana, Kupa, Dobra i Mrežnica po kojima je poznat kao grad na četiri rijeke.
Što posjetiti? Jedini akvarij riječne ribe u Hrvatskoj- Aquatika; Stari Grad Dubovac; Zvijezdu (centar grada), Folginovo kupalište; Muzej domovinskom ratu - Turanj

Ribnik (Ozalj)

Ribnik je malo mjesto koje se nalazi na brežuklju pored Ozlja.

Pula

PULA - najveći grad u Istri. Pula obiluje mjestima koje trebate posjetiti i doživjeti: Augustov hram i forum, Slavoluk Sergijevaca, Pulska Arena, Aquarium Pula i plaža Gortanova Uvala.

Split

Članak u izradi

Otok Cres

članak se trenutno uređuje

Np Krka

Članak se trenuto uređuje.

Gorski kotar

Članak se trenutno uređuje

Plat

Stranica u izradi

Mlini

Stranica u izradi

Rogoznica

Stranica u izradi

Podgora

Stranica u izradi

Pakoštane

Stranica u izradi.

Slunj

Stranica u izradi.

Senj

Stranica u izradi

Fužine

Fužine su smještene u Gorskom Kotaru, okružen crnogoričnom šumom i jezerom Bajer.

Rijeka

Stranica u izradi

Čakovec

Stranica u izradil.

Trakošćan

Stranica u izradi

Ika

Stranica u izadi

Varaždin

Poznat kao barokna prijestolnica Hrvatske

Istra

Članak se uređuje

Podaca

Podaca je smještena u Makarskom primorju. Udaljena svega 35 km od Makarske.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter