Mondotravel
Malacca straits džamija, Malaka, Malezija, putovanje Azija, daleka putovanja, vođene ture

Asia

Malezija

2


putovanja

Info

Glavni grad

Kuala Lumpur

Valuta

malezijski ringit

Populacija

32,772,100

Područje

330,803km2

Malezija

Država koja je smještena u jugoistočnoj Aziji. Malezija je federacija koja se sastoji od trinaest država i tri savezna teritorija. Južno kinesko more dijeli Maleziju na dvije odvojene zemljopisne cjeline - Poluotok Maleziju ili Zapadnu Maleziju, koja zauzima južni dio Malajskog poluotoka i graniči na sjeveru s Tajlandom, a na jugu sa Singapurom, s kojim je povezana mostom. Malezijski Borneo ili Istočna Malezija, koja obuhvaća sjeverozapadni dio otoka Borneo, a graniči s Indonezijom i sultanatom Brunej, kojeg u potpunosti okružuje. Malezija je službeno nastala 16. rujna 1963. godine kada su se države Malajske Federacije i Singapur sjedinile u Malezijsku federaciju, sporazumno s Velikom Britanijom, uz osudu Indonezije. Singapur je 1965. godine sporazumno napustio Federaciju kao nova nezavisna država.Jedna od najzanimljivijih i najljepših država Azije je Malezija! Može ju se nazvati sjecištem različitih kultura, mjesto gdje se međusobno isprepliću kineske pagode, hinduistički hramovi i malezijske džamije. Ova simpatična zemlja sastoji se od dva dijela – za poluotočni, zapadni dio karakteristični su gigantski gradovi, monumentalna arhitektura, prekrasne plantaže čajeva i rajski otoci s koraljnim grebenima i kornjačama koji su kao stvoreni za uživanje, dok je istočni dio Borneo idealno mjesto za avanturiste, sa svojim gustim džunglama, tropskim kišnim šumama, brojnim orangutanima i plemenskim stanovništvom. Malezijci su poznati kao naročito gostoljubiv i simpatičan narod, stalno nasmijani i spremni pomoći. Posebno cijene i vole svoju kuhinju (gastronomiju), čija raznovrstnost potječe od multietničkog sastava Malezije, kojeg u najvećoj mjeri čine Malezijci, Indijci, Kinezi i autohtono stanovništvo Borneo, ali i brojne druge nacionalnosti. Multikulturalnost zemlje utjecala je nevjerojatnim bogatstvom začina prilikom pripreme jela, posebice kuminom, korijanderom, kurkumom, čilijem, anisom, đumbirom, cimetom i limunskom travom, a tu su još i nezamjenjivi kokos i palma.

Fotografije & video

01


2

Malezija, Malacca - Malacca Straits mosque džamija

Želiš posjetiti?
Malacca straits džamija, Malaka, Malezija, putovanje Azija, daleka putovanja, vođene ture

Malezija, Malacca - Malacca Straits mosque džamija

Kuala Lumpur, Malezija, putovanje Azija, daleka putovanja, vođene ture

Malezija, Kuala Lumpur

Što vidjeti:

Kuala Lumpur

Glavni grad Malezije je moderan i egzotičan - savršen spoj zadivljujuće arhitekture, ogromnih nebodera (zaštitni znak grada popularni su Petronas tornjevi - najviši tornjevi blizanci na svijetu), starih kupola, energične noćne tržnice u Petaling ulici, zamamnih parkova i pulsirajućeg noćnog života. Blizu prijestolnice nalaze se poznate Batu pećine - hinduističko svetište koje privlači tisuće vjernika i turista svake godine. Najveća atrakcija spektakularna je statua božanstva Hindu, koja se nalazi na samom ulazu. Kako bi se došlo do glavnog hrama, potrebno je popeti se uz 277 stepenica, uz slatke majmunčiće koji prave društvo na putu do hrama. Stijene su stare nevjerojatnih 400 milijuna godina, a njihove špilje izdižu se gotovo sto metara iznad zemlje.

Otok Penang

Malezija je poznata i po mnogim otocima, zapravo njih više od 800. Jedan od najpoznatijih otoka svakako je Penang - prijestolnica malezijske gastronomije i jedna od najistaknutijih svjetskih destinacija street fooda. Idealan je za sve istinske gurmane, ali i znatiželjne duše željne sjajnog provoda. Penang je mjesto gdje se planine sudaraju s oceanom te Kina s Indijom, uz sveobuhvatno prožimanje zapada i britanske kulture. Još je zanimljivo je da jedan od najpopularnijih svjetskih dizajnera cipela, miljenik žena Jimmy Choo, dolazi upravo iz Penanga. U čast Choou postavljena je ulična instalacija koja se nalazi na mjestu gdje je učio zanat.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter