Mondotravel
Bocvana - divlji život

Africa & Middle East

Bocvana

0


putovanja

Info

Glavni grad

Gaborone

Valuta

pula

Populacija

2,254,068

Područje

581,730km2

Bocvana

Republika Bocvana nalazi se u južnoj Africi, a graniči s JAR-om, Zimbabveom, Namibijom i Zambijom. Nema izlaz na more, a službeni jezici su joj engleski i setswana. Njezin teritorij je vrlo ravan, a čak 70 posto tog teritorija zauzima pustinja Kalahari!Iako je otprilike slična veličini Francuske, u Bocvani živi tek nešto više od dva milijuna ljudi. Još zanimljivije je da je ovo dom za otprilike 150 tisuća slonova, ali i jednoj od najvećih proizvodnji dijamanata u svijetu. Ogromno stablo na koje ćete često naići je predivni baobab, a neki su stari i par tisuća godina, dok su male životinje na koje ćete često naići preslatki merkati! Riječ je o zemlji koja izrazito poštuje i živu i neživu prirodu, te kojoj je itekako stalo da napravi sve u svojoj moći kako bi je zaštitila.

P.S. Za lubenice se vjeruje kako su potekle upravo iz Bocvane!

Fotografije & video

01


3

Bocvana - divlji život

Želiš posjetiti?
Bocvana - divlji život

Bocvana - divlji život

Bocvana - divlji život

Bocvana - divlji život

Bocvana - divlji život

Bocvana - divlji život

Što vidjeti:

Gaborone

Gaborone je glavni i najveći grad afričke države Bocvane. Leži u jugoistočnom rubnom dijelu države. Smješten je između brda Kgale i Oodi, na rijeci Notwane, 15 km sjeverno od granice s Južnoafričkom Republikom. U njemu se nalazi muzej s prirodoslovnom i arheološkom zbirkom, te umjetnička galerija osnovana 1968. godine. Ima 227.000 tisuća stanovnika. Prve vladine zgrade u Gaboroneu izgrađene su 1965. godinu dana prije nego što je tadašnji britanski protektorat Bečuana trebao dobiti nezavisnost. Gaborone je odabran da bude novi glavni grad države, zbog obilja vode, umjesto dotadašnjeg Mafikenga koji je pripao Južnoafričkoj Uniji. Grad je dobio ime po legendarnom poglavici Kgosiju Gaboroneu (1820–1887) koji je doveo svoje pleme Tlokve na prostor tadašnjeg britanskog protektorata Bečuana i naselio se tu. Gaborone je prije svega grad državne administracije, ali i važni financijski centar ove rudom bogate zemlje. Tu imaju sjedištva sve važnije banke, nacionalna burza i brojne međunarodne kompanije.

Rezervat Moremi

Moremi rezervat zaštićeno je područje u Bocvani . Leži na istočnoj strani delte Okavango i ime je dobio po načelniku Moremiju iz plemena BaTawana . Moremi prilikom stvaranja nije bio proglašen nacionalnim parkom što je dozvoljavalo lokalnim plemenima da tamo žive .
Proglašen je rezervatom 1963. godine.
Prostire se na nešto manje od 5.000 km2 što pokriva veći dio istočne strane delte Okavango. Sama delta čini 70% rezervata a ostalo je kopno. Njegova staništa su iznenađujuće raznolika, kombinirajući šume mopana i bagrema, poplavljena polja i lagune. U njemu živi gotovo 500 vrsta ptica (od vodenih ptica do šumara) i mnoštvo drugih vrsta divljih životinja, uključujući bivola, angolsku žirafu , crnog nosoroga , lava , slona , hippopotamusa , zebru , geparda , hijenu , šakala i slično. Cape divlji psi nastanjuju ovaj rezervat i predmet su projekta koji se na ovom području od 1989. godine; stoga se ova vrsta često može vidjeti sa ovratnicima koje postavljaju istraživači.

Nac park Chobe

Nacionalni park Chobe prvi je nacionalni park u Bocvani a ujedno i biološki najraznolikiji. Smješten na sjeveru zemlje, treći je najveći park Bocvane, nakon rezervata Kalahari i Nacionalnog parka Gemsbok. Osnovan je 1968. godine i prostire se na 11700 km2 i poznat je po svojoj divljini raznolikosti. Rijeka Chobe, koja je bez sumnje jedna od najljepših afričkih rijeka, tvori sjevernu granicu, a na krajnjem jugozapadu graniči s rezervatom Moremi. U sušnim zimskim mjesecima preko 50 000 slonova se spušta na na rijeku Chobe po vodu i to je jedan od nezaboravnih prizora parka.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter