Mondotravel
Novi Zeland putovanje, daleka putovanja, grupni polasci, novozelandska tura mondo

Australia & South Pacific

Novi Zeland

6


putovanja

Info

Glavni grad

Wellington

Valuta

novozelandski dolar

Populacija

4,961,400

Područje

268,021km2

Novi Zeland

Novi Zeland je otočna država u Tihom oceanu koja se sastoji od dva veća otoka (Sjevernog i Južnog) te brojnih manjih otoka. Nalazi se jugoistočno od Australije, a njen naziv na maorskom jeziku u slobodnom prijevodu znači 'zemlja dugog bijelog oblaka'. Glavni grad Novog Zelanda je Wellington, dok je Auckland grad s najvećim brojem stanovnika.Novi Zeland je zemlja prepuna prirodnih ljepota koje je upravo Peter Jackson ovjekovječio u trilogijskom spektaklu 'Gospodar prstenova'. Upravo gledajući te filmove većina ljudi se zaljubila u ovu prekrasnu zemlju. Zanimljivo je da osim što su Irska i Novi Zeland lijepi zeleni otoci, još jedna stvar im je zajednička – tamo zmija nema! Još jedna dobra stvar je da na Novom Zelandu nikad niste više od 120 kilometara udaljeni od obale. Također, Novi Zeland je jedna od onih rijetkih zemlji u kojoj se vozi na lijevoj strani ceste. Vrlo zanimljiva činjenica i omjer je da na jednu osobu koja živi na Novom Zelandu dolazi čak devet ovaca!

P.S. Maorska kuhinja je vrlo specifična i posebna za život na Novom Zelandu, a hāngi je tradicionalni i popularni način kuhanja koji koristi jamu za kuhanje i zagrijano kamenje. Takav način kuhanja čest je prilikom velikih okupljanja i posebnih prilika.

Fotografije & video

01


3

Novi Zeland - zeleni otok

Želiš posjetiti?
Novi Zeland putovanje, daleka putovanja, grupni polasci, novozelandska tura mondo

Novi Zeland - zeleni otok

Novi Zeland putovanje, daleka putovanja, grupni polasci, novozelandska tura mondo

Novi Zeland - Auckland

Novi Zeland putovanje, daleka putovanja, grupni polasci, novozelandska tura mondo

Novi Zeland - jedna od brojnih špilja

Što vidjeti:

Auckland

Otočje Auckland se sastoji od skupine vulkanskih otočića ukupne površine kopna od 625 km². Pored glavnog otoka Auckland (Motu Maha) površine 510 km², tu su i otoci: Adams (100 km²), Disappointment Island (10 km²), Enderby (1 km²), te manje hridi kao što su: Ewing i Rosei. Najviša točka otočja je 650 m visok rub ugaslog vulkana Mount Dick na zapadnoj strani otoka Adams. Grad broji oko 1.4 miliona stanovnika te je iako leži na vulknskom polju (oko 50 vulkana) najveći i najnaseljeniji grad na Novom Zelandu. Jeste li znali da je Auckland dom najveće polinezijske populacije na svijetu? Ujedno je i najsunčaniji novozelandski grad s oko 2000 sunčanih sati godišnje.

Queenstown

Turističko mjesto na jugu Novog Zelanda i broji oko 15.650 stanovnika. Smješten je na jezeru Wakatipu i okružen planinskim lancem, poznat je i kao novozelandski St. Moritz. Rodni je grad bungee jumpinga te svjetski poznato središte ekstremnih sportova. Ako ste ovisnik o adrenalinu ovo je svakako grad za vas. Cijela Queenstown regija ima nevjerojatne i dramatične krajolike stoga ne čudi što je Peter Jackson bio inspiriran za snimanje trilogije Gospodar prstenova.

Christchurch

Najveći grad na Južnom otoku Novog Zelanda i drugi po veličini u državi. Christchurch se nalazi na istočnoj obali Južnog otoka, sjeverno od poluotoka Banks te broji oko 370.000 stanovnika. Poznat je kao „Grad vrtova“ zbog mnoštva predivnih parkova, vrtova i ulica. 2010. godine grad je nastradao u razornom potresu od kojeg se još uvijek oporavlja.

Park Fiordland

Nacionalni park Fiordland zauzima jugozapadni kut Južnog otoka Novog Zelanda. Daleko je najveći od 14 nacionalnih parkova na Novom Zelandu, s površinom od 12.607 četvornih kilometara te je na popisu UNESCO-ve svjetske baštine. Životinjski svijet ovog parka čine delfini, foke i rijetke ptice a zbog netaknute prirode predstavlja jedno od najljepših i najpopularnijih odredišta Novog Zelanda. Park je moguće obići planinarskom turom, no svakako bolji pogled je sa broda koji vozi uz samu obalu.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter