Mondotravel

18.06.2020.

Tower Bridge, putovanje London

London - iz pera naših voditelja putovanja

Grad bez kraja

UPOZNAJTE NAŠE VODITELJE PUTOVANJA - Marina Beroš o Londonu

Marina Beroš u Londonu

River Thames

London i ja godinama smo u posebnoj vezi. Prvi put sam ga živjela kada sam studirala. To je bio London mojih skromnih financijskih mogućnosti, bezbrojnih šetnji i istraživanja. Moj drugi London bio je obiteljski. Stanovali smo niz godina u rezidencijalnoj četvrti, odlazili u svoj najdraži pub, High Street dućane, parkove, muzeje, putovali Engleskom, Walesom i Škotskom. Vratili smo se u Zagreb ali odlasci u London su se nastavili. Ovaj put su to bile međunarodne konferencije, poslovni sastanci, stručne edukacije, posjeti prijateljima.
Kada sam se nakon 25 godina rada u Croatia Airlinesu odlučila isključivo posvetiti turističkom vođenju, viđamo se svaki mjesec, a ponekad i češće. Svaki put kada dođem u London moram napraviti i vidjeti nešto novo. Još uvijek ga otkrivam. Putovala sam i vodila grupe po divnim gradovima diljem Europe, SAD-a i Azije.
Obožavam Barcelonu, New York i jug Francuske, Zagreb je moj grad, ali ljubav prema Londonu ne prestaje. Upoznavati ljude, hranu, prirodu, povijest, umjetnost, različite kulture i društva obogaćuje me i zato se veselim svakoj novoj grupi s kojom mogu podijeliti radost putovanja.

London, grad bez kraja
Godine i godine Londona, preko 7.000 putnika sa kojima sam šetala kroz grad, toliko toga za vidjeti, toliko priča koje nekada nemam vremena ispričati a sada to sve trebam sažeti na par stranica putopisa.
Kako da prenesem onaj osjećaj koji imam svaki put kad dolazim u London, a da ne bude pretjerano i da ne ispadne da sam luda za Londonom, a jesam. 
Jedan od mojih malih putnika dvogodišnji Gabrijel jednom me u Londonu upitao “a gdje je kraj tom Londonu“. Bili smo na ulicama grada od jutra do navečer, spavao je u pubu u krilu roditelja, jer nismo htjeli propustiti ništa od Londona,  “Gabrijele, kraja nema“. Predivne uspomene dragih putnika sa kojima sam dijelila London i puno njih koji hoće još i ponovno se vraćaju Londonu. Jer, nakon prvog Londona shvatiš da je to tek početak. 

London Eye, putovanje u London

London Eye

Sa svakom novom grupom se stvorila neka druga ali uvijek pozitivna energija, i bez obzira na stotine grupa koje sam vodila Londonom i sličnost programa koji smo imali, svako je putovanje bilo drugačije. 

Koliko dana odvojiti za London?
Koliko god možete. Ali posjet od četiri, pet dana, što financijski, što vremenski, se pokazao optimalnim. I uvijek će nedostajati onaj još jedan dan. Bolje je napraviti više putovanja, nego jedno od 10 ili 14.dana. 
Jer London toliko nudi i ritam obilaska je takav, da nakon petog dana padate s nogu i onda percepcija grada staje i naprosto više ne možete. 
Treba vremena da se proživljeno upije. Ako prvi put obiđete glavne atrakcije, a ima ih jako puno, drugi puta uranjate u grad opuštenije. Treći puta ste već doma, sve savladali i onda počinju gušti lutanja i istraživanja.  I da, London je dobar u bilo koje doba godine. Zato jer uvijek ima nešto, vrijeme nije bitno jer su sadržaji grada zbog čega idete u London. 

Leicester square, putovanje u London

Leicester Square

Obujte dobre tenisice, odjeću u kojoj se osjećate ugodno, kišobran ako baš morate jer Londončani zapravo i ne nose kišobrane. Ne da im se. U Londonu nosite što volite, nitko vas ne gleda.   
Greater London je ujedno i jedna od regija Engleske, sa preko 14 milijuna stanovnika, poslovno sjedište, među najjačim kulturnim centrima svijeta i odnedavno prvi “Nacionalni park Grad“ u svijetu. 
Grad koji se u skoro 2000 g. povijesti više puta rađao kao feniks, svaki puta veći, jači, ljepši, ali ostao  “živi grad“.
Za dobar razgled Londona možda je najvažniji plan. Nema smisla skakati sa jednog dijela grada u drugi pa se vraćati. Kada ste u jednom dijelu grada onda razgledajte što više upravo tu. 

Koliko novaca?
Neki su putnici preživjeli i sa 150 funti đeparca a nekima nije bio problem potrošiti par tisuća. Naravno, pišem o putnicima koji su uplatili četverodnevni aranžman u koji je uključen avio prijevoz, smještaj sa doručkom, transfer i vođenje. 

Gdje jesti, piti?
Kako kada.Tijekom dana svratim u neki od supermarketa koji imaju slične cijene kao i kod nas. Maloprodajni lanac Marks & Spencer osim robe ima i market sa hranom, ponuda je velika. Malo je skuplji ali volim jesti kvalitetno. 
Brzi lanci hrane nude odlične juhe, sendviče i osvježavajuće napitke, moj omiljeni je ginger shot, napitak od đumbira i limuna. 
Atrakcija u poznatoj robnoj kući Harrods je i odjel sa hranom “Food Hall“.  Cijeli prostor je otvorenog tipa sa nizom galerija uređen u art deco stilu. Osim  maštovitih sendviča po par funti i fenomenalnih kolača tu možete i ručati. 
Street food obožavam, pogotovo na Borough marketu. 

Tradicionalni engleski pub, putovanje u London

Pub

Poseban doživljaj je vožnja brodom do Greenwicha, kraljevskog gradića koji je danas jedna od 32 općine Londona i jedan od 4 UNESCO lokaliteta grada Londona. Na Greenwich marketu iz 18 stoljeća može se najesti za sedam, osam funti. Nudi se etiopijska, karibska, japanska, vijetnamska, talijanska i mnoge druge kuhinje.
A kad ste tu onda treba posjetiti i Greenwich Park unutar kojega je opservatorij sa nultim meridijanom, pa pomorski muzej, Queens House, Greenwich koledže i najljepše oslikanu dvoranu u Europi, Painted Hall.
Obožavam razne kuhinje svijeta a po njihovom broju i različitosti London je nenadmašan. 
Najveća ponuda raznih kineskih kuhinja je u kineskoj četvrti “China Town“. Popularna je i libanonska kuhinja gdje se nude falafel, kuglice od slanutka, biljaka i začina, talijanski restorani su svugdje kao i poznati “steak house“. Zapravo nema kuhinje koju u Londonu nećete naći. Nedavno sam uživala u malom afričkom restoranu i pojela najbolji gulaš. 

Tradicionalno jelo fish and chips, putovanje u London

Fish and Chips

Tradicionalni fish & chips ( pohana riba sa krompirićima ) možete naći svugdje, najčešće se kombinira sa pivom u pubu. Pubovi nude odličan izbor piva, 1 pint pive je malo više od pola litre, a mjesto su druženja za sve iznad 18. godina. Neki pubovi su “child-friendly“ pa mogu i djeca.

Mnogi restorani imaju istaknute certifikate sa ocjenom kvalitete na ulaznim vratima  ( food hygiene certificate). Obratite pažnju da li je u restoranima usluga uključena u cijenu (service charge). Ako nije bit će dodana u račun, otprilike 12 posto. Napojnicu ćete dati ako ste zadovoljni uslugom, oko 10 posto  iznosa računa. Dakle izbor je velik, od supermarketa do restorana sa Michelin zvjezdicama. Od 15 funti do par stotina funti dnevno. Koliko možete ili hoćete potrošiti.   

Neal's Yard Covent Garden, putovanje u London

Neal's Yard Covent Garden

Gdje se zabaviti?
London je medju najjačim centrima kulture i zabave u svijetu. Mjuzikli, koncerti, stand upovi, klubovi, ulični zabavljači. 
Ako stignem uvijek rado odem u neko od kazališta na West Endu. Fantastičan spoj glume, glasa, glazbe, scenografije, sjajni performans. Ne može se nastupati u mjuziklu na West Endu a da se ne vlada vrhunski ovim vještinama. 
Cijene predstava variraju od 25 do 100 funti. Nisam pogledala lošu predstavu pa se uvijek vodim cijenom. Što prije rezervirate karte imate šanse da istu predstavu dobijete po povoljnijoj cijeni. I naravno uvijek postoji šansa da kupite kartu na dan predstave pa i ispred kazališta. Dobar omjer predstave i sjedala je oko 45 funti. 
Nema dress coda pa možete ravno iz šopinga u kazalište. Piće koje kupite u kazalištu možete ponijeti u dvoranu. Atmosfera je opuštena, često publika zapleše i zapjeva. Do sada je moj favorit mjuzikl “Fantom u operi“. Preko ljeta se ide na koncerte u parkove i predstave na otvorenom. 

Piccadilly Circus, putovanje u London

Piccadilly Circus

Četvrt Soho ima dobar noćni provod, klubovi su i u Camden townu. Na Piccadilly Circus je uvijek dinamično iako se ništa posebno ne događa. 
Ulični koncerti su poseban doživljaj. Obično imam par funti kovanica u đepu pa ubacim u šešir. Volim nagraditi nečiji trud i trenutak glazbe koji mi priušte. 
Odlazak na nogometne utakmice se ne propušta ako možete platiti kartu. Često idu cijele obitelji sa djecom. 
O2 Arena je poznata po sjajnim koncertima. Ako ništa od ovoga ne mogu, sjednem u autobus i vozim se po Londonu, ruta busa 24 je pravi izbor. 

Prijevoz u Londonu
Pješaćiti Londonom je užitak ali da bi vidjeli puno a ne samo najuži dio treba uzeti npr. tjednu Travelcard ili Oyster prepaid kartu, ovisi koliko dugo boravite. Vrijede i za bus i podzemnu. 

Double decker bus, putovanje u London

Double Decker

London ima 32 općine plus City of London, nezavisni grad unutar Londona. Čak i kad maksimalno koristimo gradski prijevoz svejedno propješaćimo oko 15-20 km na dan. 
Od svih gradova koje sam posjetila London ima najbolje organiziran prijevoz. Kad žurim koristim podzemnu i da, obavezno stanite na desnu stranu pokretnih stepenica. Iako se Londončani odlično nose sa tisućama turista tu će puknuti jer lijevom stranom trče, jogiraju i žure na posao. 

Muzeji galerije 
Koji god muzej posjetite bit ćete oduševljeni. Muzej znanosti, Prirodoslovni muzej i Victoria & Albert muzej primjenjene umjetnosti su blizu jedan drugoga. 
Za svaki bi trebalo više dana, ali moguće je i proći sva tri u jednom danu ako suzite razgled. 

U blizini su Kensington i Hyde parka, pa poslije razgleda sjednite na travu i odmarajte. Tu je i Royal Albert Hall, dvorana u kojoj su nastupali svi koji znače u svijetu umjetnosti. 
Britanski povjesni muzej je i najstariji javni muzej u svijetu, među najposjećenijim, a u njemu ne propustite vidjeti kamen iz Rosette pomoću kojega su dešifrirani hijeroglifi i skulpture sa Partenona. 
U nacionalnoj galeriji na Trafalgar trgu je izloženo preko 2300 slika, od 13 do 20 stoljeća. Svakako treba pogledati dio sa impresionistima i Van Gogha. 

A Tate Modern galerija smještena na južnoj obali rijeke Temze, žile kucavice grada, nudi umjetnost 20.stoljeća. I ne manje bitno, svi su ovi muzeji i galerije besplatni. Nitko se neće ljutiti ako stavite koju funtu kao donaciju.  
Ako niste bili u muzeju voštanih figura onda je londonski Madame Tussauds izbor. Prvi u svijetu i najbolje organiziran. Ovo je samo dio vrijednih muzeja i galerija. 

Parkovi
Parkovi, parkovi, gdje god kreneš. Parkovi su mjesto odmora, gdje sjedneš na travu i odmoriš noge, pojedeš i popiješ, čitaš knjigu, igraš nogomet, stvaraš poznanstva, upoznaš ljude koje možda nikad više nećeš vidjeti ali ste proveli ugodan trenutak. I zato je London divan. Nije sve u skupim mjestima kojih ima puno, ovo je živi London.  

Naravno da ćete prošetati Whitehallom, uslikati Westminster Abbey u koju se ulaz naplaćuje, ali ako odete na misu ne košta, i slikati se ispred Parliamenta, Big Bena i crvenih govornica i prošetati St. James parkom do Buckingham Palace i hraniti vjeverice. Da vas netko ne pili kako to niste obišli a bili ste u Londonu. 
I napraviti vožnju na London Eye ili otići na Shard ili neki od Rooftops Londona. I prošetati preko Tower Bridge i ući u Tower of London i St. Paul katedralu.

I naravno da ćete proći bar jednom po Oxford i Regent street zbog šopinga a onda otkriti Covent Garden sa starim uličicama i još boljim šopingom. Ili ćete otići u Camden town ili na Brick Lane i potražiti vintage robu. 

Camden Town, putovanje u London

Camden Town

Gdje god da odete i na koju god klupu sjednete, osjetit ćete “ Da, tu se živi, tu mi je baš dobro“. Jer pravi je London upravo na ulicama Londona.

Marina Beroš: London grad bez kraja

 

Photo & Video gallery

01


7

London, Tower bridge

Tower Bridge, putovanje London

London, Tower bridge

Crvena telefonska govornica, London putovanje

London, stara telefonska govornica

Tower bridge i rijeka Themsa na putovanju London avionom

London, Tower bridge i rijeka Themsa

double decker bus, Big Ben i parlament na putovanju London

London, Westminster most sa parlamentom i Big Benom

Westminster Palace, putovanje London

London, pogled na Westminster i zgradu parlamenta

Tower bridge i Shard na garantirani polazak za London

London, pogled na Shard i Tower of London

St. Paul katedrala i crvena telefonska govornica na putovanju London zrakoplovom

London, St. Paul katedrala

more blogs

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter