Mondotravel
Albanija, Kruje-jedno od najpoznatijih i najposjećenijih turističkih destinacija,putovanje autobusom

Europe

Albanija

2


putovanja

Info

Glavni grad

Tirana

Valuta

albanski lek

Populacija

2,876,591

Područje

28,748km2

Albanija

Republika Albanija je sredozemna zemlja te ujedno pripada državama Južne Europe. Graniči sa Sjevernom Makedonijom, Grčkom, Crnom Gorom, Kosovom te ima izlaze na Jadransko more i na Jonsko more. Glavni grad je Tirana.Albanija je mala zemlja s otprilike 3 milijuna stanovnika, a zanimljivo je to da je danas skoro trostruko više Albanaca koji žive izvan države. Majka Tereza je svetica ove države, a ujedno i jedina osoba u zemlji koja je nagrađena Nobelovom nagradom. Tirana je srce ove zemlje, ali i jedna od rijetkih prijestolnica koja nema McDonald's restoran brze hrane. U ovoj zemlji nalazi se više od 170 tisuća bunkera, a do 1991. u Albaniji je bilo samo između tri i sedam tisuća automobila. Njezine prirodne ljepote očarale su i Lorda Byrona, a svake godine očaraju i sve više turista!

P.S. Albanska kuhinja spada u mediteransku kategoriju te je tako i maslinovo ulje nezaobilano, a tri stvari koje Albanci itekako vole su sir, pivo i rakija!

Fotografije & video

01


1

Albanija, Kruje-jedno od najpoznatijih i najposjećenijih turističkih destinacija

Želiš posjetiti?
Albanija, Kruje-jedno od najpoznatijih i najposjećenijih turističkih destinacija,putovanje autobusom

Albanija, Kruje-jedno od najpoznatijih i najposjećenijih turističkih destinacija

Što vidjeti:

Tirana

Glavno ekonomsko, političko i kulturno središte Albanije – Tirana je europska prijestolnica o kojoj se možda najmanje zna ali u sebi skriva brojna bogatstva. Živahna i šarena, Tirana je mjesto u kojem se spajaju bogata tradicionalna i suvremena kultura, mjesto koje će vas šarmirati na jedan potpuno drugačiji način. Šarene fasade, živahni trgovi, brojne umjetničke i trgovačke ulice te noćni provod čine ovaj grad destinacijom u kojoj ćete rado provesti nekoliko dana. U Tirani treba svakako posjetiti bunkere, Trg Skanderbeg, Ish-Blloku – hip četvrt i park Rinia-u.

Drač

Drugi po veličini grad u Albaniji na obali Jadranskog mora. Nalazi se 33 km zapadno od Tirane, s kojom je povezan autocestom. Danas ima oko 200.000 stanovnika i turistički je centar i najveća luka u Albaniji. Ispod starog grada razvio se novi grad s bulevarima i šetalištima. Nekoliko trajekata prometuje svaki dan prema Italiji. Na južnom dijelu, uz plažu, izgrađeno je mnogo hotela. Drač je poznat i po morskim specijalitetima. U blizini se nalazi moderna zračna luka, što dodatno pojačava turistički razvoj.

Skadar

Skadar je jedan od najstarijih gradova u Albaniji, koji se nalazi na Skadarskom jezeru, udaljen 20 kilometara od Jadranskog mora i 120 kilometara od glavnog grada Tirane.
On je važan kulturni i ekonomski centar Albanije. Skadar je poznat i kao centar katolicizma u Albaniji i savršeni primjer da različite religije mogu živjeti zajedno u jednoj zemlji.

Kruje

Grad se nalazi 32 km od Tirane u blizini zračne luke. Samo i ime i važnost grada povezano je sa 25 godina života nacinalnog heroja Skanderbega koji je u 15 st. od grada napravio utvrdu kako bi se obranio od turaka. Turska vojska ju je u 2 navrata pokušala osvojiti dok je sultan predvodio vojsku, ali nije uspjela. Skenderbeg je herojski branio grad. Cijela Europa divila se otporu naroda Albanije. Ovaj povjesni grad nalazi se 608 metara iznad razine mora tako da nudi predivne panorame.

Berat

Grad u južnoj Albaniji zapadno od planine Tomorrit. Povjesno središte grada nalazi se na UNESCO-ovu popisu svjetske kulturne baštine. U ovom području najviše je zastupljena tekstilna i duhanska prehrambena industrija. Ovaj dobro očuvani nekadašnji otomanski grad neki smatraju i jednim od najlepših na Balkanu. A razlog za to ne leži samo u arhitekturi grada, već i u njegovoj povjesti koja je tu arhitekturu i “nacrtala”.

Elbasan

Elbasan je jedan od najvažnijih gradova centralne Albanije, sa oko 120,000 stanovnika, koji leži na rijeci Škumbi, oko 50 km južno od Tirane. Pod vlašću Rimskog carstva je imao naziv Scampis i nalazio se na putu Via Egnatia, pored koga je bila stanica Ad Quintum.
519. godine Elbasan postaje vojni grad, kršćanski centar i središte vlade, kada su, izvan gradskih zidina, izgrađeni crkva i bazilika.

Saranda

Saranda je poznata po predivnim plažama, koje su obasjane suncem preko 300 sunčanih dana u godini.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter