Mondotravel
Azerbajdžan,Gabala

Asia

Azerbajdžan

0


putovanja

Info

Glavni grad

Baku

Valuta

manat

Populacija

10,027,874

Područje

86,600km2

Azerbajdžan

Službeno ime je Republika Azerbajdžan, a granice dijeli s Rusijom, Iranom, te Gruzijom i Armenijom. Nalazi se u južnom Kavkazu i ima izlaz na Kaspijsko jezero. Dakle, Azerbajdžan se nalazi na križanju Euroazije, to jest, na križanju istočne Europe i središnje Azije. Svoju neovisnost ova zemlja je proglasila 1918. godine te je tako postala prva sekularno demokratska država u kojoj muslimani čine većinu stanovništva!Upravo je u ovoj prekrasnoj zemlji pronađen prvi poznati ogrjev u povijesti čovječanstva! Procjenjuje se da su pronalasci i dokazi stari između 700 i 500 tisuća godina, a pronađeni su u najvećoj spilji u Azerbajdžanu – Azokh (zapravo je riječ o kompleksu od šest spilja). Kultura ovog naroda duboko je prožeta tradicionalnim folklorom i praznovjerjem, a neka od popularnih vjerovanja su da se kruh i novac ne smiju posuđivati noću te da će vas snaći nesreća ili čak smrt ako škare ostavite s otvorenim oštricama. Glavni grad Baku ostavlja bez daha svojom arhitekturom, ali će vas pogotovo iznenaditi jednom zanimljivošću. Naime, u ovome gradu iznimno je popularno obaranje ruke! Tako po gradu često možete naići na teretane i barove koji organiziraju turnire upravo u obaranju ruke.

P.S. Najpopularnije piće u Azerbajdžanu je čaj! Ovaj narod je stvarno vrlo strastven kada je u pitanju ispijanje brojnih šalica čajeva.

Fotografije & video

01


3

Azerbajdžan,Gabala

Želiš posjetiti?
Azerbajdžan,Gabala

Azerbajdžan,Gabala

Mondo travel,putovanje u Azerbejdžan

Azerbajdžan,Baku

Azerbajdžan

Azerbajdžan

Što vidjeti:

Baku

Glavni grad Azerbajdžana smješten na obalama Kaspijskog mora. Trenutno u njemu živi više od 2 miliona stanovnika. Nastao je na mjestu koje je naseljavano stotinama godina prije Isusa, dok prvi pisani izvori o gradu potječu iz 6. stoljeća.
Od 2000. godine stari dio Bakua uvršten je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji. Arhitektura Bakua je svjetski poznata, od Starog grada povijesnim građevinama, do modernih građevina i prostranog plana Bakuske luke. Prije Drugog svjetskog rata nastalo je najviše građevina u eklektičnom stilu europskog historicizma kao jedinstven spoj utjecaja Istoka i Zapada[11]. Zbog toga je prozvan "Pariz Istoka". Kasna moderna i postmoderna arhitektura se javlja 2000-ih, te zahvaljujući gospodarskom razvoju staklena pročelja niču širom grada (poput "SOCAR Tornja" ili "Plamenih tornjeva").

Qobustan

To je muzej na otvorenom, područje prepuno dubokih klanac po kojima je i dobio ime. Najpopularniji nacionalni park u Azerbejđanu i velika turistička atrakcija, a ujedno se nalazi i na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Lokalitet je poznat po oslikanim stijenama (preko 6 tisuća petroglifa) nastalim u razdoblju od Kamenog doba pa do konca Srednjeg vijeka koji prikazju kulturu, tradiciju i način života praljudi.. Od ostalih zanimljivosti tu su jos i minijaturni vuklani blata iz koju eruptira blato ( ima ih oko cca 400), plinsko kamenje, fosili, velike odlomljene vapnenačke stije. a osim blata iz njih izlazi i nafta, što dokazuje da je ima u izobilju. Jedinstveni su i megalitski spomenici poznati kao "Gaval-daš kamenje" koje se sastoji od velike kamene ploče plinskog kamena, na 3 kamena potpornja, koja proizvodi neobičan zvuk kada se udari kamenom. Plinsko kamenje je nastalo kombinacijom jedinstvene klime, te izvora plina i nafte koji se mogu pronaći samo na ovom mjestu.

Gabala

Najstariji grad Azerbajdžana, koji se smatra jednim od najpopularnijih turističkih destinacija u zemlji zbog povoljne klime, divnog planinskog pejzaža te raznolikosti flore i faune. Gabala je u 4. st. pr. Kr. bila glavni grad nekadašnje Kavkaske Albanije. Od znamenitosti ističe se džamija Shemakhi te jezero Nohur koje se nalazi usred pejzažnog šumskog krajolika.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter