Mondotravel
Azori

Europe

Azori

0


putovanja

Info

Glavni grad

Ponta Delgada

Valuta

euro

Populacija

243,018

Područje

2,346km2

Azori

Azori, također Azorski otoci, službeno Autonomna Regija Azori, je portugalsko otočje i istoimena autonomna regija u sjevernom Atlantiku. Otoci su vulkanskog porijekla i uzdižu se s atlantskog hrbata formirajući niz u smjeru SZ - JI u dužini od otprilike 600 km. Ističu se tri grupe kojima su glavni otoci: Flores i Corvo na sjeverozapadu, Faial, Pico, São Jorge, Graciosa i Terciera u centru, São Miguel i Santa Maria na jugoistoku.Ovi zeleni otoci koji će vas zapanjiti s toliko puno neočekivanih zanimljivosti otkriveni su u 15. st., a udaljeni od matične zemlje oko 1300 km, te su smješteni skoro na sredini Atlantskog oceana. Zahvaljujući svojoj netaknutoj divljini, ljepoti i jedinstvenosti, brojnim aktivnostima koje nude, te udaljenosti od turističkih gužvi, možemo ih nazvati pravim rajskim utočištem. Ovdje možete surfati, planinariti, roniti, biciklirati, plivati s morskim psima, promatrati ptice ili pak gledati kitove. Klima je ugodna kombinacija tople oceanske i vlažne subtropske. Padaline su obilne i česte, a temperature se kreću od najnižih 13 stupnjeva Celzija u veljači, do ugodnih 22 u kolovozu. U koje god doba godine putovali na Azore, obavezno ponesite kratke i duge rukave. Simbol cijelog arhipelaga su hortenzije specifične svijetloplave boje. Ako posjetite otočje u rano ljeto, zateći ćete ih posvuda, kada su brda, ograde i puteljci prekriveni ovim prekrasnim plavičastim cvijećem. Hodajući arhipelagom primjetit ćete vulkansko porijeklo otoka baš na svakom koraku, poput crnog pijeska na plažama, vulkanskih kratera, bazaltnih formacija stijena te termalnih izvora i bazena. Čak je i tradicionalan način kuhanja na neki način „vulkanski“ – zakopavanje lonca s hranom u zemlju, koja je za na nekoliko sati spremna za kušanje. Preporučujemo probati! A jeste li znali da su Azori jedino mjesto „u Europi“ gdje se uzgaja zeleni čaj? Vjerojatno je najčišći na svijetu, udaljen od smoga tisuće kilometara, a ovdje možete posjetiti plantaže te ga kušati na licu mjesta. Od lokalnih kultura svakako probajte i patuljaste zelene banane te preslatke mini-ananase.

Fotografije & video

Azori

Azori

Azori

Azori

Azori

Azori

Što vidjeti:

San Miguel

Najveći i najnaseljeniji otok arhipelaga poznat je po vulkanskim kraterima, termalnim izvorima, bujnoj vegetaciji, brojnim jezerima, malim rijekama i slapovima. Do većine svih tih ljepota može se doći samo pješice, stoga je otok prepun staza za pješačenje i planinarenje. U glavnom gradu imena Ponta Delgada ima nekoliko must see mjesta: glavni simbol grada Portas da Cidade, to su vrata grada koja metaforički predstavljaju ulaz na Azorsko otočje, zatim špilja Carvao s najdužim lava tunelom na otoku, te dugačka šetnica uz more, tzv Avenida, s brojnim trgovinama, kafićima, restoranima i marinom iz koje možete krenuti na turu gledanja kitova. Najbolji način upoznavanja lokalne kulture i načina života je lokalna tržnica gdje možete pronaći domaće voće i povrće, ali i mnoga umjetnička djela lokalnih umjetnika, koja su ovdje izložena. Od brojnih jezera zaštićenog područja Sete Cidades, najzanimljiviji su tzv. blizanci, dva jezera odvojena mostićem, od kojih je jedno modro, a drugo tirkizno zeleno, a koje s najboljeg vidikovca Boca do Inferno čine najpoznatiju razglednicu Azora. Otok je prepun prirodnih ljepota, a najveću kolekciju pažljivo aranžiranih biljaka, drveća i cvijeća pronaći ćete u parku Terra Nostra, a prilikom posjeta nemojte zaboraviti ponijeti kupaći kostim jer ovdje ima i nekoliko termalnih izvora. Na San Miguelu su smještene i plantaže čaja i mini-ananasa, a u krateru vulkana Furnas možete probati i tradicionalni način podzemnog kuhanja, to najčešće bude kombinacija mesa i lokalnog povrća. Još jedno vrlo posebno mjesto su jezera Fogo, rezervat visoko u planinama, u najočuvanijem dijelu otoka. Ovo je doslovno komadić netaknute prirode gdje ste okruženi mirom i jednostavno možete uživati u svoj toj ljepoti, a s obzirom da se na Azorima velika pozornost daje očuvanju prirode i održivom razvoju, zabranjeno je kupanje u jezerima, kao i pecanje. Plivati se zato može na još jednoj nezaobilaznoj atrakciji, otočiću Vila Franca, gdje je smještena savršeno okrugla uvalica, gotovo cijela uvučena u samo kopno otočića – pomalo teško opisati riječima, to morate vidjeti!

Terceira

Terceira je jedan od najvećih otoka srednjeg dijela arhipelaga, a nudi mnoštvo sadržaja. To su utvrda sa zidinama Sao Joao Baptista, zatim prirodni rezervat Algar do Carvao sa svojim špiljama i podzemnim jezerom, te muzej vina gdje možete vidjeti tradicionalne načine proizvodnje otočnog vina. Otok je idealan za uživanje u prirodnim ljepotama. Šetnjom kroz zaštićeno područje Monte Brasil fascinirat će vas šarmantne staze i pogled na ocean s vrha litice ili pak na bijele kućice okružene cvijećem. Ako ste ljubitelj lijepe arhitekture, posjetite šarmantne gradiće Angra do Heroismo, Sao Sebastiao ili Praia da Vitoria, s prekrasno uređenim uličicama, kućama i kapelicama.

Flores

Najzapadniji otok arhipelaga, a time i Europe, te je jedan od manjih, ali i najljepših. Vrijeme je ovdje jako nepredvidivo, česte su kiše i vjetrovi s Atlantika, ali ovdje je najbujnija vegetacija i priroda doista ostavlja bez daha. Najfascinantniji su slapovi kojih ima po cijelom otoku, a mnogi od njih su beskonačni, odnosno toliko su visoki da se voda pri dnu pretvara u maglicu i vodopad jednostavno nestaje u zraku. Poco da Ribeira je jedno takvo mjesto, laguna ispod zelenilom prekrivenih strmih stijena, ispresjecanih desecima slapova. I na ovom otoku ima puno jezera, od kojih su neka stari vulkanski krateri, primjerice jezera Rasa i Funda, dok su Lagoa Comprida i Negra dva jezera jedno do drugoga, a različite boje jedinstvena i veličanstvena pojava. Još jednu fascinantnu prirodnu pojavu ćete vidjeti na Rocha dos Bordoes, to su 20 metara visoke bazaltne stijene u obliku cijevi pri vrhu planine, naravno prekrivene zelenilom. Na otoku ima preko 20 vidikovaca za odlične fotografije, iako pogled iz svakog kutka otoka ima wow efekt. Dijelić povijesti možete vidjeti u staroj tvornici kitova, naime do 1980. g. na Azorima je bila jaka industrija lova na kitove, a danas je ovo mjesto obnovljeno kao uspomena na ta, srećom prošla vremena.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter