Mondotravel
Zima - Selo djeda Božićnjaka

Europe

Finska

5


putovanja

Info

Glavni grad

Helsinski

Valuta

euro

Populacija

5,521,158

Područje

338,424km2

Finska

Finska, poznata kao i zemlja djeda Božićnjaka, jedna je od triju država koje se nalaze na Skandinavskom poluotoku te tako graniči sa Švedskom i Norveškom, ali i s Rusijom.Osim što je poznata po svojim prirodnim ljepotama, Finska je i zemlja rekorderka upravo po njima. Tako se u Finskoj nalazi točno 187,888 jezera (većih od 500 m²) te 179,584 otoka, zato se često i naziva 'Zemljom tisuću jezera'. Uz to, ona drži i prvo mjesto kao najsretnija zemlja na svijetu. Zanimljivo je i to da u ovoj predivnoj zemlji ima više sauna nego automobila. Također, Finsku i finsko nebo krase očaravajuće pojave kao što su polarna svjetlost, ponoćno sunce i polarna noć.

P.S. Skoro svaki obrok u Finskoj uključuje kruh, a uz to jako često se na stolu nađu krumpir i riba.

Fotografije & video

01


1

Zima - Selo djeda Božićnjaka

Želiš posjetiti?
Zima - Selo djeda Božićnjaka

Zima - Selo djeda Božićnjaka

Što vidjeti:

Helsinki

Glavni grad Finske zapravo je jedna od najmanjih europskih prijestolnica usprkos tome što mu broj stanovnika svake godine naraste za pet do osam tisuća. Tako Helsinki broji samo 650 tisuća stanovnika, a zanimljivo je i da je riječ o najhladnijoj svjetskoj prijestolnici čija prosječna godišnja temperatura jako rijetko prijeđe 10 Celzijevih stupnjeva! Uz to, ovaj grad ima poprilično neobičan problem – ogroman broj zečje populacije.

Laponija - Rovaniemi

Rovaniemi je upravno središte najsjevernije finske provincije Laponije, a često ga nazivaju i domom Djeda Mraza.
Sa 183 sniježna dana u godini, zima je dominirajuće godišnje doba,te doseže temperature i do -40 C.
Rovaniemi je grad koji leži na rubu Arktičkog kruga i zbog svojeg geografskog položaja poznaje čak osam različitih godišnjih doba - svaki od njih ima svoju specifičnu svjetlost, temperaturu i prirodne pojave.
Ako ovaj predivan kraj posjetite u terminu od kolovoza do travnja,svjedočit ćete svjetlosnom fenomenu kojega Finci zovu i „lisičja vatra“ Auroru Borealis.
Na samom sjeveru se nalazi čuveno selo Djeda Mraza,gdje ga možete posjetiti u njegovom uredu,s njim pročavrljati i povjeriti mu svoje želje.

Turku

Peti po veličini grad u Finskoj, nekadašnja finska prijestolnica, grad je umjetnosti i sveučilišno središte te nosi naslov najstarijeg grada. Proglašen je prijestolnicom kulture za 2011 godinu. Bivši glavni grad Finske i grad ljetnih festivala, Turku je domaćin aktivnih zabavnih sadržaja,fascinantnih parkova, te nekoliko zanimljivih povijesnih znamenitosti. Ovaj primorski grad je polazišna točka za lijep arhipelag oko Turkua, koji nudi izvrsno okruženje za osvježavajuće ljetne aktivnosti, kao što su jedrenje, kajak ili jednostavno uživanje u nijansama zelene i plave uz dodir svježeg Finskog morskog zraka. Ljeti ovaj grad ne “liči” na finsku klimu, jer se temperature kreću do 3O°C, ali su zime ipak dosta jake, sa prosječnom temperaturom od -7 °C. Rijeka Aura je doslovno u središtu grada, jer se grad ravnomjerno gradio i sa istočne i zapadne strane rijeke.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter