Mondotravel
Gruzija, Tibilisi, daleko putovanje u Gruziju, pogled na glavni grad Gruzije, polasci grupni

Europe

Gruzija

0


putovanja

Info

Glavni grad

Tbilisi

Valuta

lari

Populacija

3,723,500

Područje

69,700km2

Gruzija

Gruzija se nalazi u istočnoj Europi, na sjeveroistoku Crnog mora te graniči s Turskom, Rusijom, Armenijom i Azerbajdžanom. Raspadom SSSR-a postaje samostalnom državom, a glavni grad joj je Tbilisi. Zbog svoje pozicije na križanju Europe, Azije i Bliskog istoka, područje današnje Gruzije bilo je stanica na putu svile i ušće u koje su se slijevali utjecaji raznih civilizacija što je rezultiralo bogatim kulturno povijesnim nasljeđem i tradicijom.Gruzija se smatra rodnim mjestom vina, a prvi put je proizvedeno između osam i deset tisuća godina i to – sasvim slučajno. Skrivene špilje, srednjovjekovne crkve i spektakularni pejzaži sastavni su dio gruzijskih ljepota. Također, u ovoj zemlji nalazi se i najviše selo u Europi – Ušguli, to je zapravo zajednica četiriju antičkih sela koja se nalazi na oko 2100 metara nadmorske visine. Naziv glavnog grada zapravo je povezan s termalnim vrelom vruće vode koji su otkriveni još u petom stoljeću. Tako 'tbili' znači 'topao', odnosno 'Tbilisi' bi značilo 'topla lokacija'. Naravno, ono što se nikako ne smije izostaviti je gruzijska gastronomija jer svaki obrok je gozba!

P.S. Gruzijska kuhinja je posebna po tome što svaka regija ima svoj specifičan način pripreme jela. Na primjer, hačapuri je tradicionalno gruzijsko jelo, ali ovaj kruh punjen sirom radi se na razne načine – ovisno o regiji.

Fotografije & video

01


2

Gruzija, Tbilisi - pogled na glavni grad Gruzije

Želiš posjetiti?
Gruzija, Tibilisi, daleko putovanje u Gruziju, pogled na glavni grad Gruzije, polasci grupni

Gruzija, Tbilisi - pogled na glavni grad Gruzije

Gruzija, Tibilisi, daleko putovanje u Gruziju, pogled na Narikala tvrđavu na Svetoj gori Mtsatminda,

Gruzija, Tbilisi, pogled na Narikala tvrđavu na Svetoj gori Mtsatminda

Što vidjeti:

Tbilisi

Naziv glavnog grada zapravo je povezan s termalnim izvorima vruće vode koji su otkriveni još u petom stoljeću. Tako 'tbili' znači 'topao', odnosno 'Tbilisi' bi značilo 'topla lokacija'. Drevni i živahni glavni grad Gruzije prostire se na obje strane rijeke Mtkvari, a s tri strane je okružen planinama. Stari grad je stvoren za opuštanje ili šetnju u labirintu trgova i uličica omeđenim simpatičnim drvenim kućama, boemskim barovima i drevnim, kamenim crkvicama. Notu modernoga u Tbilisi donosi Most mira, neobična građevina od stakla i čelika te pomalo bizarni nagnuti toranj iz Tbilisija (Gabriadze sat) kojeg je izgradio – lutkar.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter