11.06.2021.
7 slapova Istre
Tags.
Zadnjih godina staza 7 slapova Istre počinje biti jedna od destinacija koje bi trebalo u Hrvatskoj prehodati.
Putovanje u Istru, pješačka tura - Staza 7 slapova
Zadnjih godina staza 7 slapova Istre počinje biti jedna od destinacija koje bi trebalo u Hrvatskoj prehodati. Kažu da je najbolje vrijeme posjeta u proljeće i jesen, odnosno tri dana nakon kiše, jer vode ima, ne previše, taman kako bi se vidjeli slapovi. Kako je to područje kršovito, voda brzo nestane, a u ljeti je i nema.
Staza kreće u podnožju grada Buzeta "gradu tartufa" uz rijeku Mirni, a poznat po buzetskoj fritaji s tartufima koja se sprema u vrijeme "Subotine" stoljećima jedne od glavnih buzetskih pučkih fešti, buzetkom kanjonu, destileriji Auri i tvornici Istarskog piva čija proizvodnja seže od 1977.g.
Ulazak na stazu kreće po šodrastoj stazi koja vodi uz umjetno napravljeni kanal rijeke Mirne. Ako niste stigli napuniti boćice sa vodom ovo je zadnje mjesto, na pumpi za vodu, do Kotli koji se nalaze na pola puta staze. Predlaže se uzeti barem lita i pol vode.
Sa desne strane nalazi se poznati buzetski kanjoj i visoke stijene na kojima možete vidjeti penjače po stijenama.
Ulaskom u šumoviti dio dolazimo do mostića i prvog slapa. Uživanje u zelenilu, šumu vode i mirisu šume počinje.
Dubljim ulaskom dolazi se do jedinog uspona, koji traje cca 20-30 minuta. Pripremite se na malo teži uspon (na 100 m.n.v.), za koji će Vam trebati malo više snage, ali kada sve to odradite doći ćete na vrh brda od kuda puca prekrasan pogled na Istru.
Sada već možete koristiti i štapove za hodanje, jer većinom će biti šumski putovi koji su većinom kameni ili zemljani, pa ako je koji dan prije padala kiša, može biti blata.
Usputnim stajanjem vidjet ćete ostale slapove i pećine. Nakon 2,5 sata hoda dolazi se do mjesta Kotle. Nekada mirno i napušteno istarsko mjesto, a od nedavno prekrasnom i jedinstvenom prirodom postaje privlačno za turiste. Pozornost plijene kotle rijeke Mirne koji su nastale od kamenog vapnenca. Kako ovdje grupa ima veću stanku, predlažemo obavezno popiti domaću rakiju bisku ili rakija od imele, koja je tradicionalno piće Istre, a originalni recept star je oko dvije tisuće godine. U obližnjem restoranu ako ćete imati vremena kušajte neki od tradicionalnih jela istarske kuhinje, npr. tartufe, fuže. Ako dolazite autom u Kotle i želite jesti u restoranu, obavezno se ranije raspitajte o radnom vremenu.
Nakon odmora kreće se prema dva najljepša slapa uz kraća zadržavanja. Kristalno plava voda koja se nalazi ispod slapova vuće vas da se bacite i zaplivate.
Zadnji sat vremena hoda prelazi se tri puta pritoke Mirne, kada je voda dublja treba se i skinuti, a ako su veći kameni izvan vode, moguće ih je prijeći. Treba biti oprezan, jer nekada kameni su skliski, tako da je dobro imati štapove kao pomoć.
Pred kraj staze dolazi se ponovo do buzetskog kanjona i ispod stijena za penjanje, te dolazimo do šodrastog puta, ali sada sa druge strane kanala rijeke Mirne. Na kraju staze se zastaje kod pumpe za vodu, ako vam je ponestalo vode ili se ista zagrijala, a kako bi se osvježili hladnom pitkom vodom i dobili još malo snage do destilerije Auri.
Destilerija Auri nalazi se u podnožju Buzeta i gdje možete saznati sve o proizvodnji njihovom proizvoda, degustirati i kupiti. Najpoznatiji proizvod destilerije Aura je Teranino koji se radi od istarskog vina terana, voćnje rakije i 10 vrsta začina. Još jedan traženi proizvod destilerije je gin, uz preporuku obavezno probati gin tonic s dodatkom teranina i komadićima aktivnog ugljena (karbuna, po istarski). Nije to sve, jer destilerija Auri nudi i veliki izbor ostalih vrsta rakija, 7 vrsta marmelade, čokolade, maslinovo ulje i ocat. Uživajte u ležaljkama ispred destilerije, opustite se i prepričavajte svoj provedeni dan, jer sigurni smo da ćete imati o čemu pričati.
Km: cca 15 km
Vrijeme: 5 sati hodanja, uz stajanja cca 6,5 sati
Napomena: Na stazi je vrlo slab internet ili ga uopće nema, a oznake su slabo vidljive. Naša preporuka obavezno ići na hodanje sa lokalnim vodičem.
more blogs