Mondotravel
Luxembourg

Europe

Luksemburg

0


putovanja

Info

Glavni grad

Luxembourg

Valuta

euro

Populacija

442,972

Područje

2,586km2

Luksemburg

Veliko Vojvodstvo Luksemburg po veličini je predzadnja država Europske Unije, ali je zato prva po BDP-u po stanovniku na svijetu, što najviše može zahvaliti brojnim bankarskim sjedištima i cjelokupnom financijskom sektoru. Graniči s Njemačkom na istoku, Francuskom na jugu i Belgijom na zapadu i sjeveru te je kroz povijest dobio nadimak „jabuka razdora“ . Jedan je od 6 država osnivača Europske unije a cijeli državni teritorij Luksemburga je upravno-politički podijeljen na tri distrikta, 12 kantona i 118 općina. Luksemburg ima jedan od najviših BDP-ova na svijetu, odnosno prvi u Europi, a i vodeća zemlja po proizvodnji čelika.Glavni grad Velikog Vojvodstva , Luxembourg , zovu ga jos i glavni grad na „dva kata“ nije samo prvorazredno financijsko središte već i turističko odredište koje je vrijedno posjeta.
Istoimeni grad ujedno je i jedan od tri 'glavna grada' Europske Unije, u kojem sjedište imaju Glavno tajništvo Europskog parlamenta, Europska investicijska banka te Europski sud pravde. Tisuću godina povijesti ostavilo je ondje dojmljive tragove koje vrijedi pogledati. Kasnogotička katedrala Notre Dame (Naša Gospa) simbol je grada, poznata po svojim šiljatim tornjevima, koji ukrašavaju i brojne druge sakralne spomenike gradu. Pored katedrale nalazi se najzanimljiviji dio gradi koji je pod zaštito UNESCO-a: Place Guillaume II, trg na kojem se nalazi Gradska vjećnica iz 1830. godine, te Place d'Armes , trg gdje počinje pješačka zona i tvz: 'gradski dnevni boravak', mjesta su gdje se možete opustiti i uživati u brojnim kafićima ili restaurantima. Glavni državni simboli, Palača Velikog Vojvodstva koju čuva životopisna garda, te Chambre des Députés, tj. zgrada parlamentarnih zastupnika.
Marché-aux-Poissons trg je koji se nalazi u samom gradskom središtu, a ime mu u prijevodu znači ribarnica. Ovdje je smješteno nekoliko važnih institucija, kao što su Luksemburško državno vijeće, Nacionalni muzej povijesti i umjetnosti te crkva sv. Mihaela, najstarija u gradu, a potječe iz 987. godine.
Kako je grad na liticama, postoje brojne utvrde, tornjevi od kojih neke zaista podsjećaju na pojedine filmske prizore iz filmova o vitezovima i čarobnjacima, zbog čega su u prošlosti ovaj grad zvali 'Gibraltar sjevera', ponajviše zbog zidina koja su do 19. stoljeća okruživala grad u tri prstena.
Gastronomija: luksemburški chef-ovi baziraju svoje delicije i ponude iz tradicionalnih recepata koji su naslijeđeni, uz manje promjene, pa tako možete probati svinjski vrat s grahom, prženu krvavicu s umakom od jabuke, slatkovodng raka Itd..

Da li ste znali (P.S.) da u Luksemburgu:
- Nalazi restoran Chiggeri s najdužom vinskom kartom na svijeu (više od 2200 različitih vrsta vina
- Najveći broj restorana koji su dobili Mishelin zvjezdice
- Više od 600 km biciklističkih staza u gradu, te vise od 700 km planinskih biciklističkih staza

Fotografije & video

01


1

Luxembourg

Želiš posjetiti?
Luxembourg

Luxembourg

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter