Mondotravel
Makedonija, Skopje-Dušanov most simbol grada, putovanje autobusom

Europe

Makedonija

4


putovanja

Info

Glavni grad

Skoplje

Valuta

makedonski denar

Populacija

2,103,721

Područje

25,713km2

Makedonija

Odnedavno je njezin pun naziv Republika Sjeverna Makedonija, a ova država se nalazi u jugoistočnoj Europi te graniči s Bugarskom, Grčkom, Srbijom, Kosovom i Albanijom. Još otkako je postala neovisnom, Makedonija je sa susjednom Grčkom imala problema zbog svog imena.Neke od spektakularnih prirodnih ljepota Makedonije definitivno uključuju Ohridsko jezero čija se starost procjenjuje na četiri milijuna godina (te se nalazi na UNESCO-vu popisu), kanjon Matku i podvodnu pećinu Vrelo s dubinom od 77 metara! Makedonija ima jako dugu i bogatu povijest, a upravo je to i najveći razlog njezine zavade s Grčkom (od imena, simbola, teritorija, itd.). Ovo je ujedno i jedina europska zemlja koja ima rudnik rubina te je zemlja najjačeg opijuma u svijetu. Uz to, Makedonija ima više planina i planinskih vrhova od ijedne druge zemlje u svijetu!

P.S. Makedonskom kuhinjom vladaju elementi mediteranske, turske i kontinentalne europske kuhinje, a najpoznatije tradicionalno makedonsko jelo zasigurno je – gravče na tavče.

Fotografije & video

01


3

Makedonija, Skopje-Dušanov most simbol grada

Želiš posjetiti?
Makedonija, Skopje-Dušanov most simbol grada, putovanje autobusom

Makedonija, Skopje-Dušanov most simbol grada

Makedonija, Skopje - Kuća Majke Tereze u središtu grada, putovanje autobusom

Makedonija, Skopje - Kuća Majke Tereze u središtu grada

Makedonija, Skopje - povijesna utvrda Kale, putovanje autobusom

Makedonija, Skopje - povijesna utvrda Kale

Što vidjeti:

Skoplje

Smatra se da je makedonska prijestolnica stara oko sedam tisuća godina! Danas čak jedna četvrtina sveukupnog makedonskog stanovništva živi u Skoplju, odnosno više od 500 tisuća ljudi. U ovom gradu rođena je Majka Tereza te se u njemu nalazi čak i jedan od najvećih križeva na svijetu, Milenijski križ visok 66 metara. Naravno, za posjetitelje ovog prekrasnog grada nezaobilazno je i Skopsko Kale, povijesna tvrđava koja sjedi na brijegu iznad rijeke Vardar i spomenik Ratnika na konju, neslužbeni spomenik Aleksandru Velikom.

Ohrid

Po mnogima najljepši grad Sjeverne Makedonije nalazi se na jugozapadu zemlje, a naziva se još i balkanski Jeruzalem zbog mnogobrojnih crkvi. Ohridsko jezero smatra se najstarijim u Europi, a njegova smaragdno zelena boja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Teško je govoriti o Ohridu, a ne spomenuti ohridske bisere koji se izrađuju tajnom tehnikom od ljuski ribe plašice, endemskoj vrsti jezera. Svakako preporučamo probati pastrvu koja je jedan od zaštitnih znakova Sjeverne Makedonije. Zbog svojeg kulturnog i povijesnog nasljeđa te prirodnih vrijednosti i jezero i grad Ohrid proglašeni su svjetskom baštinom i pod zaštitom su UNESCO-a od 1980. godine.

Bitola (Bitolj)

Grad u jugozapadnom dijelu Makedonije, poznat kao grad konzula jer su ovdje bili konzularni uredi europskih zemalja u Osmanskom carstvu. Prepoznatljiv simbol grada je toranj sa satom u samom centru. Još jedna znamenitost je Isak džamija, jedna od najstarijih i najsvetijih muslimanskih građevina u Makedoniji. U neposrednoj blizini Bitole smješten je jedan od najpoznatijih antičkih gradova iz 4. stoljeća prije Krista – Heraklea Lyncestis.

Sv. Naum

Sveti Naum je prekrasni manastir smješten na visokoj stijeni na jugoistočnoj obali iznad Ohridskog jezera, a osnovao ga je Sv. Naum daleke 895. g., koji je ovdje proveo zadnje godine svog života. Zahvaljujući zaista atraktivnom izgledu danas je pretvoren u popularno turističko odredište, s hotelom i ugostiteljskim objektima.

Debar

Debar je gradić na zapadu Makedonije, okružen Debarskim jezerom i planinama Dešat, Stogovo i Jablanica. U neposrednoj blizini je smješten jedan od najznačajnijih vjerskih i kulturnih spomenika Makedonske pravoslavne crkve, manastir Sv. Jovan Bigorski. Kompleks se sastoji od crkve, grobnice, kule-zvonika, zgrade za boravak redovnika i novoizgrađenog dijela za goste. Manastir je posvećen Sv. Ivanu Krstitelju te se ovdje može vidjeti slika s njegovim likom, za koju se vjeruje da ima iscjeliteljske moći.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter