Mondotravel

19.06.2020.

Starogradski trg u Pragu, europska putovanja autobusom, garantirani polasci

Prag - iz pera naših voditelja putovanja

Grad s dušom, koji zauvijek ostaje u srcu svakog posjetitelja

UPOZNAJTE NAŠE VODITELJE PUTOVANJA - Dea Borlak o Pragu

O meni
Moje je ime Dea Borlak i kao voditeljica putovanja dio sam Mondova tima već gotovo osam godina. Po zanimanju sam diplomirana ekonomistica smjera marketing jer sam već pri izboru smjera na fakultetu govorila kako nikada neću raditi s papirima i brojevima, već isključivo s ljudima. Odmah po završetku fakulteta donijela sam jednu neplaniranu odluku koja je promijenila ostatak mog života. To je bio upis tečaja za pratitelja putovanja i pritom odabrala baš agenciju Mondo Travel. 
Taj neplanirani potez i životna odluka, pokazali se kao najbolji u životu jer su rezultirali time da sam spojila svoje najveće ljubavi- putovanja, ljubav prema povijesti i geografiji, otkrivanju novih kultura i rada s ljudima u idealni posao praćenja i vođenja grupa na putovanjima koja organizira agencija Mondo Travel.  Za agenciju Mondo Travel vodim brojne europske destinacije, ali ovdje ću istaknuti samo one najčešće: prijestolnice srednje Europe, sjever Italije, Grčka i iznimno mi drag, topli i srdačni Portugal. 

Karlov most, Dea Borlak

Karlov most - Dea Borlak

Prag- grad u kojem je zauvijek ostao dio mene…

Međutim, ono što moram reći je da za mene postoje gradovi i države koje volim i vodim. I postoji Prag. Svi oni koji su ikada bili sa mnom na putovanju u Pragu ili uz mene u ovom gradu znaju koliko ga volim i "osjećam" svakim korakom koji napravim u njemu. Prag je grad koji mi se „uvukao pod kožu“ već prilikom prvog susreta. 
Za svakoga od nas postoje mjesta koja ničim izazvana, postanu dio našeg srca i naša sigurna luka kojoj se uvijek i iznova najradije vraćamo bez obzira na to kuda krenuli. Tako se i u Pragu nalazi djelić mene kojem se samo vraćam sa svakom novom grupom gostiju.
Ali ono meni najdivnije je da na kraju svakog putovanja u Prag najveći dio moje grupe osjeća to isto. I napušta ga s osmijehom na licu i rečenicama: “ Vratit ćemo se mi opet.“ „Nismo ovoliko očekivali od Praga.“ I „Ovo je definitivno grad koji ima dušu.“

O Pragu
"Zlatni grad", "Magični grad" , "Grad stotinu tornjeva", samo su neki od naziva koje prijestolnica Češke s pravom i ponosom nosi. Prag nije doživio velika stradanja u ratnim vihorima koji su kroz povijest harali ovim dijelom Europe tako da ima ima dobro očuvanu srednjovjekovnu gradsku jezgru: Hradčani i Malá Strana na lijevoj obali te Staré Město, Josefov i Nové Město na desnoj obali Vltave. Od 1992. Stari dio Praga uvršten je u UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao divan primjer razvoja europskog grada od 11. do 18. stoljeća. 

Prag je očaravajući u svako godišnje doba. U proljeće predivno zelen s mirisom rascvjetalih trešnji u zraku. Ljeti idealan ne samo za razglede, već i piknike u parkovima i vidikovcima s najljepšim pogledima na grad. Posebno je zavodljiv u jesen kada sunce obasja rijeku Vltavu, a Vi u ugodnoj temperaturi zraka imate prilike uživati u toplim bojama „Zlatnoga grada“. U zimsko, adventsko doba blista jednim posebnim sjajem i toplinom. Mirisi okićenih jelki, kuhanog vina, medovine i blagdanskih specijaliteta zavodljivo se šire čitavim gradom, baš kao i zvuci popularnih božićnih pjesama.

To je grad u kojem će Vas oduševiti ne samo njegova predivna arhitektura- mnogobrojne crkve, mostovi i znamenitosti koje kao da su istrgnute iz prošlosti i prebačene u ovo naše, suvremeno doba, nego i njegove skrovite, živopisne uličice prepune pivnica i suvenirnica, toplina domaćina, iznimno ukusna hrana i najbolje pivo na svijetu. 

Napisati kratki tekst o gradu o kojem bih s ljubavlju mogla pisati i pričati danima, jedan je od najvećih izazova i najtežih zadataka koje sam dobila u zadnje vrijeme. Tako da ovdje donosim tek neke stvari koje nikako ne biste smjeli propustiti, a detaljnije ćemo ga istražiti na nekom od putovanja agencije Mondo Travel na kojim Vas se nadam sresti…

Stvari koje se ne propuštaju okusiti, pojesti, popiti…
Upoznavanje s novim gradom najbolje je otpočeti isprobavanjem nekog ukusnog, nacionalnog jela. Uz dobru hranu i piće, raspoloženje ne može biti loše, a onda je sve ljepše i lakše…

Praške pivnice 

pivnica U Fleku

U Fleků

Češka je zemlja domovina piva, a Česi prema službenim statistikama najveći pivopije na svijetu. Osjetiti Prag i njegov duh, a ne probati Staropramen, Pilsner Urquell, Plzevice, Krušovice, Velkopopovický Kozel, Velvet, Bernard ili Badvajzer je grijeh, kažu Pražani, ponosni na to što su prepoznatljivi kao vrhunski majstori u proizvodnji ovog pića. Gdje god da ga probate, podjednako će vam prijati, ali mjesto koje rado posjećuju svi hrvatski gosti definitivno je U Fleků. Ova legendarna pivnica osnovana je davne 1499. godine, a upravo u njoj je nekolicina hrvatskih studenata nakon utakmice Sparta - Slavia 1911. godine donijela odluku o osnivanju nogometnog kluba Hajduk u svom rodnom gradu Splitu čime je i počela priča danas najpopularnijeg sporta u Hrvatskoj.

Pored piva, postoje i dva malo jača alkoholna pića- medovina i čuvena Becherovka- češki liker koji se radi od 32 vrste ljekovitog bilja. 

Češka kuhinja
Česi svoju kuhinju ne propuštaju komentirati na način dobrog vojnika Švejka, pa kažu: "Teška je, naporna je, ali tako fina." Češka kuhinja je poprimila dosta karakteristika od susjednih zemalja, a također i od naroda koji su vladali njenim teritorijem, pa je zbog toga dosta raznovrsna. 

tradicionalna češka kuhinja

Glavni specijaliteti su: Češke knedle-Knedliky- mekane okruglice i glavni prilog mnogim češkim jelima s umakom- posebno su popularne u kombinaciji s češkim gulašem. Knedle se pripremaju na razne načine: s kruhom, krumpirom ili slaninom (spekové knedliky). 
Neka Vas ne iznenadi- češku kuhinju karakterizira miješenje okusa- slatko i slano ili slatko i kiselo. Jedno od najpoznatijih takvih jela je Svičková na smetanĕ. Čine ga odresci popečene govedine u slatkom kremastom umaku preliveni većom količinom tučenog vrhnja i malinama ili brusnicama. Još je jedno nezaobilazno jelo knedlo–zelo–vepřo. Ime je kratica od vepřova, knedliky a zelí - svinjski kotleti, knedle i kiselo zelje. Sva je hrana dosta začinjena, ali zato je tu češko pivo (ili nekoliko njih) da spase stvar i utaže žeđ 

(Po)slastica koja se ne propušta
Štrudle i knedle punjene voćem glavne su poslastice i deserti češke kuhinje. Ali definitivno, najpopularnija slastica na koju ćete naići na svakom koraku na praškim ulicama je trdelnik. O njegovom pravom podrijetlu dalo bi se raspravljati, ali neosporno je da će vas ove prefine, slatke rolice od mirisnog tijesta s raznim punjenjima oduševiti… iako prava kalorijska bomba, vidjet ćete- jedan kao ni jedan :)

Trdelnik

Trdelnik 

Virtualna šetnja Pragom
Sada smo upili mirise i okuse, krenimo u razgled… virtualno glavnim znamenitostima, a kada zajedno krenemo u Prag, punooo, punooo detaljnije… najljepše praške tajne i skrovita mjesta otkrivat ćemo zajedno, uživo u Pragu.

Staromestske namesti- Starogradski trg

Orloj

Astronomski sat 

Starogradski trg je najstariji i najznačajniji trg u povijesnoj jezgri Praga i najčešće bude prvi susret turista s Pragom. 
Ovdje se nalaze dvije iznimno popularne gradske turističke atrakcije. Prva je praški srednjovjekovni astronomski sat ili Prašky Orloj, postavljen davne 1410. godine, a nalazi se na pročelju stare Gradske vijećnice. 
Tada je bio tek treći astronomski sat na svijetu, a danas je najstariji koji je još u funkciji.

Druga je atrakcija Týnský chrám (Crkva Naše gospe pod Týnom) mnogima najdraža praška znamenitost. Njena vanjština uistinu je vrlo dojmljiva i bajkovita, pri čemu posebno oduševljava noću… ispričat ću Vam jednom kojoj je junakinji iz bajke upravo ova crkva poslužila kao predložak za njen dom- dvorac poznatom crtanom filmu…

Krtek ispred Tynske crkve

Týnský chrám 

A moja fotografija  ispred ove bajkovite crkve je s likom najpoznatijeg češkog crtanog filma- Krtekom s kojim su odrastale generacije.

Vožnja brodom rijekom Vltavom i romantične šetnje duž njene obale

Pogled s broda

Prag je smješten u sredini Češke kotline na rijeci Vltavi koja prema priči Pražana teče upravo onako romantično kako ju je komponirao Bedřich Smetana u svojem ciklusu simfonijskih pjesama. 
Biti u Pragu, a ne doživjeti ga ploveći brodom ispod praških mostova bio bi pravi propust. 
Pored rijeke nalaze se i predivne šetnice idealne za šetnju u svako doba godine. 

Šetnja Karlovim mostom

Karlov most

Karlov most

Najpopularniji praški most definitivno je Karlov most. Jedna je od najvećih atrakcija grada, pretvoren u pješačku zonu koji cijeli dan vrvi od mnogobrojnih turista. 
Posebno ga vole zaljubljeni, a jedna izreka kaže: “Tko je bio u Pragu a nije se ljubio na Karlovu mostu, taj nije zapravo ni bio u Pragu”.  
Ulični slikari, glazbenici, crtači, prodavači suvenira svakodnevno zabavljaju posjetioce i čine ga živim spomenikom praške kulture i povijesti.
Pokazat ću vam na mostu i brončani reljef koji morate taknuti na jednoj od 30 skulptura na mostu kako bi Vam se ostvarila neka želja i kako biste se ponovo vratili u Prag…

Praški brežuljci i vidikovci s pogledima koji se zauvijek urezuju u sjećanje
Hradčany

Praški dvorac zauzima značajan dio ove gradske četvrti smještene na brežuljku. On je jedan od najpoznatijih dvoraca Europe, a prema Guinnessovoj knjizi rekorda i najveći na svijetu. U njemu su tijekom prošlosti stolovali češki kraljevi i biskupi, a danas je to dom predsjednika Češke Republike

Uz dvorac se nalazi i gotička Katedrala sv. Vida, Václava i Vojtěcha poznata po predivnim vitrajima i bazilika sv. Jurja s crvenim pročeljem i interijerom u romaničkom stilu. U blizini je i čuvena Zlatna ulica u čijim se sićušnim živopisnim kućama danas nalaze uglavnom galerije i suvenirnice.

U blizini dvorca nalazi se i vidikovac u podnožju kojeg su čuveni vinogradi, a odakle se otvara predivan panoramski pogled na cijeli Prag. Imat ćete dojam kao da Vam je grad na dlanu i bit će vam jasno zašto ga zovu „Gradom tisuću tornjeva“.

Vyšehrad 
Nikako ne biste smjeli propustiti posjet Vyšehradu, brdu na drugoj obali rijeke Vltave- mjestu s kojega je prema legendi kneginja Libuše već u 9. stoljeću prorekla kako na suprotnoj obali rijeke „Vidi grad čija će slava dotaći zvijezde…“ Osim dvorca tu je i i Vyšehradsko groblje, na kojem su pokopane neke od najpoznatijih osoba češke povijesti kao što su: Antonín Dvořák, Bedřich Smetana, Karel Čapek i Alphonse Mucha.

Petřín 

Petrin

Petřín 

Na 322 metra visokom brdu Petřín 1891. godine kao dio svjetske izložbe sagrađena je umanjena replika pariškog Eiffelovog tornja. 
Praški je toranj visok 60 metara- 5 puta manje nego Eiffelov toranj u Parizu, ali se Pražani šale kako obzirom da se nalazi na vrhu brda visine 322 metra je njihov toranj zapravo viši od pariškog. 
Do vrha vodi 299 stepenica a u njega je ugrađeno 175 tona željeza, a pogled, kao i sama atmosfera druge najveće zelene površine u gradu je neprocjenjiva. 
Kad ste tamo, uđite u labirint i prostoriju ogledala- no ne vjerujte baš svakom… sve je to samo magija…

Nastavak slijedi u Pragu…
Ovo su tek površinske „kapljice u Vltavi“ praških atrakcija, znamenitosti, vizura, doživljaja i ugođaja… tek slova na papiru. Prava emocija događa se pri prvom susretu s ovim magičnim, čarobnim gradom, gradom s dušom. Gradom u kojem šećući njegovim ulicama ubrzo postanete svjesni da ste uronili u "nepodnošljivu lakoću postojanja" o kojoj je pisao Milan Kundera. Gradu čije ćete boje, mirise, okuse i ljepote ponijeti sa sobom… i poželjeti mu se vratiti, baš kao i ja… opet, ponovo, iznova.

Šetnica uz Vltavu

Šetnica Vltava

Veselim se susretu s Vama na nekom povrataku djeliću svoga srca koje me čeka u Pragu, na nekom od putovanja u organizaciji agencije Mondo Travel.

Napisala: Dea Borlak

 

Photo & Video gallery

01


2

Prag, Starogradski trg u Pragu

Starogradski trg u Pragu, europska putovanja autobusom, garantirani polasci

Prag, Starogradski trg u Pragu

Karlov most, putovanje u Prag, garantirani polasci

Prag, rijeka Vltava i Karlov most

more blogs

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter