Mondotravel

O putovanju:

Kada:

18.09.2024. | 10.10.2024.

Koliko:

5 dana

Preuzmi pdf putovanja

1. dan ZAGREB – ISTANBUL – GALIPOLJE – DARDANELI/ÇANAKKALE (cca 300 km od Istanbula)

Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman 2 sata prije leta. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na letu Turkish Airlinesa, TK 1054 u 08.50h. Dolazak u Istanbul u 12.00h po lokalnom vremenu. Nakon obavljenih pograničnih formalnosti, ukrcaj na autobus i polazak prema Galipolju. Vožnja sjevernom obalom Mramornog mora, drevnom pokrajinom Trakijom do Galipolja, poluotoka na kojem se vodila jedna od najkrvavijih bitki Prvog svjetskog rata. Obilazak spomen-obilježja (pod zaštitom UNESCO-a) na poginule turske i strane vojnike tijekom strahovite borbe 1915. godine, a potom odlazak do brodske luke, ukrcaj na trajekt te prelazak morskog tjesnaca Dardanela koji spaja Mramorno i Egejsko more. Dolazak u Çanakkale te prijava i smještaj u hotel, večera, noćenje.

2. dan ÇANAKKALE – TROJA – PERGAM – IZMIR (cca 400 km)

Nakon doručka putovanje nastavljamo prema Troji (UNESCO), legendarnom gradu i poprištu Trojanskog rata, dijelom opjevanog u Homerovoj Ilijadi. Po dolasku u ovu prijestolnicu drevne pokrajine Troade obilazak arheoloških ostataka: Atenin hram, Bouleuterium (gradska vijećnica), kamena rampa i druge znamenitosti iz različitih povijesnih razdoblja. Odlazimo potom do Pergama (današnji Bergam), antičkog grada koji je u helenističko doba bio središte slavne Pergamske države. Grad je dobio naziv po pergamentu, pisaćoj podlozi dobivenoj preradom kože ovaca ili koza. Obilazak lokaliteta: Asklepion, čuveno svetište i lječilište, posvećeno bogu medicine i Apolonovom sinu; aleja s kolonadama; ostaci Zeusovog oltara, najljepšeg ikad sagrađenog (njemački su arheolozi u potpunosti prenijeli Zeusov hram u Berlin i danas je jedna od glavnih atrakcija u Pergamon muzeju; Trajanov hram, kazalište; crvena bazilika, originalno izgrađena kao hram egipatskog boga Osirisa, no u razdoblju ranog kršćanstva pretvorena u baziliku. Slijedi polazak put Izmira, poznate turističke destinacije na obali Egejskog mora, „bisera na zapadu Turske“, moderne metropole bogate povijesti i kulturne baštine. Grčki „otac povijesti“ Herodot nekoć ga je opisao kao „grad pod najljepšim nebom i s najboljom klimom na Zemlji“. Po dolasku, prijava i smještaj u hotel. Večera, noćenje.

3. dan IZMIR – EFEZ – IZMIR (cca 180 km)

Doručak te odlazak prema Efezu, antičkoj metropoli i jednom od najbolje očuvanih arheoloških lokaliteta na svijetu gdje ćemo obići: Celsusovu knjižnicu; Hadrijanov hram; Agoru; grčko-rimski amfiteatar; baziliku sv. Ivana; ostatke hrama posvećenog grčkoj boginji Artemidi, jedno od sedam svjetskih čuda Staroga vijeka. Odlazak potom do kuće Djevice Marije u kojoj je navodno provela u tajnosti zadnje godine života. Po povratku u Izmir prošećite Kordonom, popularnom šetnicom uz more u srcu grada gdje se rado okupljaju i mještani i turisti. Možete posjetiti i tradicionalnu tržnicu Kemeraltı, šareni labirint brojih prodavaonica lokalnih proizvoda, restorana, zanatskih radionica, džamija, kavana… ili pak trgovački centar Konak Pier, na samoj obali mora, smještenom u nekadašnjoj zgradi carine koju je, kako se pretpostavlja, projektirao poznati francuski arhitekt i građevinski inženjer Gustave Eiffel. Večera u hotelu, noćenje.

4. dan IZMIR – BURSA (cca 350 km)

Nakon doručka polazak prema Bursi, nekadašnjoj prijestolnici Osmanskog carstva i gradu poznatom kao posljednja postaja na slavnom Putu svile koji je počinjao u Kini. Po dolasku prijava i smještaj u sobe te odlazak na razgled grada. Bursu zbog brojnih prirodnih i kulturnih bogatstava mnogi s pravom nazivaju i biserom Bliskog istoka. Zbog mnogih parkova i vrtova unutar urbanog područja, kao i zbog guste šume koja okružuje grad,  nazivaju je i „Zelena Bursa”. Obilazak grada: Zelena džamija, jedan od izvornih primjera osmanske arhitekture; Velika džamija iz 14 st., jedan od simbola grada čiju unutrašnjost krase kaligrafski natpisi na zidovima i stubovima, sa svojih 20 kupola i 2 minareta najveća je džamija u gradu; Koza Han iz 14 st., posljedna postaja nekadašnjeg „puta svile“, zdanje u kojem se u prošlosti svila proizvodila, a danas se prodaje. Ovdje uz proizvode od svile, možete pronaći i odjeću, obuću, razne proizvode od kože, zlato, suvenire, voće, čajeve te niz tradicionalnih slastica. Povratak u hotel, večera, noćenje.

5. dan BURSA – ISTANBUL – ZAGREB (cca 200 km do Istanbula)

Doručak, odjava iz hotela i kraće slobodno vrijeme do polaska prema zračnoj luci Istanbul. Po dolasku, prijava za let Turkish Airlinesa za Zagreb na liniji  TK 1055 u 18.35h. Očekivani dolazak u 19.40h po lokalnom vremenu. Završetak programa.


Fotografije & video

01


6

Turska, tradicionalni turski tepisi

Turska, bazar, tepisi , garantirani polasci, putovanja sa pratiteljem, vođene ture

Turska, tradicionalni turski tepisi

Kapadokija, mondo travel, kružna tura

Turska, Efez, kuća Djevice Marije - mjesto hodoščašća

Efez, Turska, mondo travel

Turska, Efez - najveće arheološko nalazište na području Mala Azija

Bursa, Turska

Bursa, Turska

Bursa, Turska

Bursa, Turska

Bursa, Turska

Bursa, Turska

Cijena i način plaćanja.

CIJENA PO OSOBI U DVOKREVETNOJ SOBI:

18.09.2024.

FIRST MINUTE

960 €

990 €

10.10.2024.

FIRST MINUTE

960 €

990 €

Napomena: ultra first minute i first minute cijene vrijede do 60, odnosno 30 dana prije polaska ili do popunjenja određenog broja mjesta!

Mogućnosti plaćanja

visa mastercard diners american maestro paypal

Cijena aranžmana uključuje:

 • Povratni prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi prema programu (Zagreb-Istanbul/Antalya-Istanbul-Zagreb);
 • Pristojbe zračnih luka od 158 € (podložno promjeni, konačni iznos utvrđuje se na dan izdavanja karata);
 • Uključen 1 komad predane prtljage (svaki kofer do 23 kg), 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm) + 1 osobni predmet (do 4 kg, dimenzija 40x30x15 cm);
 • Prijevoz turističkim autobusom prema programu;
 • Smještaj u Çanakkale u hotelu Oytun Park 3* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 polupansiona;
 • Smještaj u Izmiru u hotelu Blanca 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 2 polupansiona;
 • Smještaj u Bursi u hotelu Holiday Inn 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 polupansiona;
 • Sve razglede prema programu u pratnji licenciranog lokalnog vodiča;
 • Voditelja putovanja iz Zagreba;
 • Pripremu i organizaciju putovanja te jamčevinu.

Cijena aranžmana ne uključuje:

 • doplatu za jednokrevetnu sobu;
 • ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda;
 • doplate za fakultativne usluge i obroke koji nisu predviđeni programom;
 • osobne troškove, pića i napojnice te ostalo što nije navedeno pod cijena uključuje;
 • putno osiguranje (preporučujemo).

Doplate i popusti:

Doplata za jednokrevetnu sobu: 190 €

Popusti na pomoćnom ležaju:

 • Dijete 2-6,99  godina:    250 €
 • Dijete 7-11,99  godina:  130 €
 • Stariji od 12 godina:       50 €

Napomena uz smještaj u trokrevetnoj sobi: trokrevetne sobe se najčešće sastoje od 2 odvojena ili 1. bračnog ležaja + pomoćni krevet.

Kvadratura sobe često je ista ili slična dvokrevetnoj sobi te time komoditet može biti smanjen.

 

Fakultativna ponuda, cijene po osobi (prijava u agenciji – plaćanje na licu mjesta):

 • Paket ulaznica (Galipoljski park; arheološki lokaliteti u Troji; akropola u Pergamu; Efez – arheološki lokalitet, bazilika sv. Ivana, kuća Djevice Marije): 70 €

Informacije:

Red letenja (sve lokalna vremena):

 • TK1054    ZAGREB      ISTANBUL        08:50  12:00
 • TK1055    ISTANBUL   ZAGREB          18:35  19:40

Korisne informacije – Turska:

Službeno ime države: Republika Turska

Glavni grad: Ankara

Površina: 780.580 km²

Broj stanovnika: 83.154.997 (od toga u Istanbulu 15.519.267, 2019.)

Službeni jezik: turski

Vjera: islam (99% zastupljena)

Vremenska razlika: +1h u odnosu na Hrvatsku

Valuta: nova turska lira – TRY. 1 EUR ≈ 33,52 TRY

Električni napon: 220 V i 50 Hz, ali preporuča se ponijeti univerzalni putnički adapter

Pozivni broj zemlje: +90

Mobilne mreže: uporaba mobilnih telefona je moguća, preporučamo provjeru s mobilnim operaterom u Hrvatskoj

Hrana: turska kuhinja je poznata po raznolikosti. Podjednako su zastupljena jela od ribe i morskih plodova kao i mesna jela. Obilje povrća pripremljeno na najrazličitije načine obogaćuje ovu mediteransko-orijentalnu kuhinju.

Odjeća i obuća: preporučamo jednostavnu odjeću i udobnu obuću. Duge suknje i duge hlače bit će u skladu s očekivanjem lokalnog stanovništva u manjim gradovima i selima gdje inače nema puno turista. Također, ženama savjetujemo ponijeti lagani šal, koji može poslužiti i kao pokrivalo za glavu pri razgledavanju muslimanskih vjerskih objekata. Prilikom ulaska u muslimanske vjerske objekte, turisti se trebaju držati običaja vezanih za odjeću i obuću (pokrivene ruke i noge, žene-pokrivena kosa maramom, obuću izuti ispred džamije).

Putna isprava: putovnica koja za hrvatske državljane (ako je riječ o običnoj putovnici) mora biti valjana još najmanje 150 dana od datuma ulaska u Tursku.

NAPOMENE:

Popust za jednokratnu rezervaciju 5 i više osoba isključuje kombinaciju s drugim popustima ili posebnim akcijama.

Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u međunarodnom zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi dozvoljeno je nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 23 kg (ovisno o polasku). Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi 1 komad ručne prtljage do 8 kg unjeti u zrakoplov.

U slučaju promjene reda letenja (vremena, zračne luke) organizator putovanja zadržava pravo promjene redosljeda programa putovanja, kao i u slučaju promjene radnog vremena znamenitosti, muzeja i sl.

Kategorizacija smještaja u Turskoj odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje i može se razlikovati od hrvatskih standarda.

Cijene fakultativne ponude i ulaznica bazirane su prema stanju siječnja 2023. i mogu biti podložne promjeni.

O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje možete se informirati na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske www.mvep.hr

 

Minimalni broj putnika: 15

Broj putnika:

Minimalni broj: 15

Odgovorni organizator:

Opće informacije

Često postavljena pitanja

 • Mogućnosti plaćanja

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter