Mondotravel

16.08.2021.

najpoznatija fontana na svijetu, putovanja zrakoplovom, Mondo travel, europska putovanja, garantiran

RIM – ŠTO NE SMIJETE PROPUSTITI KADA STE U RIMU

ROMA ...citta eterna, vječni grad. Rim slovi kao jedan od najboljih i najstarijih gradova na svijetu. 

Putovanje u Rim

panoramski pogled na Rim, utovanja zrakoplovom, Mondo travel, europska putovanja

Povijest Rima seže unatrag 2500 godina i bio je centar moći, politike, kulture i razvoja od svog početka. 
Kako to obilno biva već i sam nastanak grada prožet je legendama i mitologijom, a postoje različiti zapisi o tome kako je ovo veličanstveno mjesto izgrađeno. Razni rimski carevi vladali su moćnim Rimom i ovo je kolijevka cijele jedne civilizacije koju danas baštinimo, mjesto odakle je izraslo kolosalno Rimsko Carstvo. 

Kako je vrijeme odmicalo, u gradu su izgrađeni različiti spomenici, palače i vjerski objekti koje danas obilazimo kao atrakcije i podsjetnik na slavnu prošlost gradova. 
Rim je dosljedno rangiran kao jedno od najboljih turističkih odredišta u Europi, a sa znamenitostima poput Koloseuma i Vatikana lako je razumjeti i zašto. 

Evo naših savjeta što svakako treba doživjeti u Rimu:

1. COLOSEUM  I FORUM 

Rim, koloseum, putovanje zrakoplovom

Kad kažete Rim onda je to - COLOSEUM. 
Ova moćna građevina jedna je od najpoznatijih i najpoznatijih znamenitosti na svijetu, a put u Rim ne bi bio potpun bez posjeta Koloseumu. Flavijevski amfiteatar, Koloseum je izgrađen između 70. i 80. godine nove ere, a procjenjuje se da je na svom vrhuncu imao 80.000 gledatelja. Ondje su se održavali turniri, nadmetali gladijatori, a redovito bi je posjećivali rimski carevi. Kad ste već uz Koloseum, odvojite vrijeme za Forum. Rimski forum nekad je bio središte rimskog javnog i političkog života. Ovdje su izgrađeni hramovi, trgovi i lukovi, uključujući hramove Saturna, Tita i Veste te Severov luk, a većina stoji i danas i još uvijek možete vidjeti neke od lukova te temelje i zidove zgrada. 

SAVJET PLUS: Koloseum je lako dostupan i ima stanicu metroa u neposrednoj blizini. Kupite ulaznicu on Line na vrijeme. Ulaznice se mogu kupiti za ulaz na Forum i u Koloseum. Ostavite dovoljno vremena. 

2. VATIKAN - DRŽAVA U GRADU 

Vatikan, bazilika sv. petra, putovanje zrakoplovom u Rim, garantirani polasci

Rim u svom okrilju drži malu državu u - Vatikan. Ova neovisna država jedno je od najvažnijih vjerskih mjesta u svijetu. Trg sv. Petra je mjesto na kojem su se zbili mnogi značajni događaji. Smješten na prednjoj strani države Vatikan, trg je zapravo kružnog oblika i uokviren s dva niza kolonada. U središtu je obelisk koji je preuzet iz Neronova cirkusa (nije cirkus u smislu zabavnog parka, već rimski trg) i izgleda više egipatski nego rimski. Na kraju trga nalazi se bazilika sv. Petra. Vatikanski muzeji, riznicu klasičnih i povijesnih umjetnina gradili su tijekom mnogih stoljeća razni pape i uključuje neka od najvažnijih umjetničkih djela u svijetu. Smješteni su unutar granica Vatikana, čuvaju više od 70.000 umjetničkih djela. SIKSTINSKA KAPELA u Apostolskoj palači je mjesto gdje se nalazi papinska enklava - Tu se bira novi papa. Ondje se nalazi i najpouzdaniji freska na svijetu - Michelangelov Posljednji sud. 

SAVJET PLUS dolazite li u doba opće audijenciji možda vidite i papu ma balkonu.  Odlična točka za početak istraživanja Vatikana.  Zbirne karte za kapelu, Muzeje kupite na vrijeme. Izdvojite bar pola danu za obilazak. 

3. BAZILIKA SVETOG PETRA 

Vjerojatno najprepoznatljivija i najslavnija vjerska građevina na svijetu, Bazilika sv. Petra stoji kao pravi trijumf moći i dekadenciji katoličke religije i smatra se jednim od najsvetijih svetišta. Nalazi se na krajnjem kraju trga sv. Petra. Unutar bazilike, arhitektura i ukrasi smatraju se jednom od najljepših na svijetu. Fascinira količina ukrasa i detalja te kako svjetlost pada na određenim mjestima tijekom dana. Michelangelo i Bernini ovdje su zaista  dali najbolje od sebe! 

SAVJET  PLUS: Vrijedi se popeti na vrh kupole kako biste iz zraka vidjeli Trg Svetog Marka. Nije jednostavno, ali zaista se isplati!

5. FONTANA DI TREVI – novčić za sreću

Fontana di Trevi, putovanja zrakoplovom, Mondo travel, europska putovanja

Kada ste u Rimu svakako trebate  baciti novčić u Fontanu di Trevi. Na svijetu nema fontana tako raskošno ukrašenih poput fontane Trevi. Izgradio ju je Nicola Salvi 1762. godine u počast rimskom Bogu Oceanusu koji se može vidjeti kako jaše na svojim kolima koja vuku Tritoni. 

SAVJET PLUS: Dođite ranije ujutro ili za vrijeme večere, gužve su znatno manje. 

6. ŠPANJOLSKE  STEPENICE

Rim Piazza di Spagna, putovanje u Rim zrakoplovom iz zagreba i Splita, garantirani polasci

Izbrojite stepenice na Piazza di Spagna ili Španjolske stepenice. Točno ih je 135, a izgrađene su 1725 god. kako bi se svladao nagib između dva popularna trga. Na vrhu stepenica je veliki obelisk s raspelom. Na dnu stepenica Piazza di Spagna  je idealno mjesto za kavu ili aperitivo uz Fontanu La Barcaccia. 

SAVJET PLUS:  na vrhu stepenica je crkva Trinita dei Monti koju vrijedi posjetiti. 

7. PIAZZA VENEZIA

Piazza Venezia, putovanje u rim, autobusna putovanja, garantirani polasci

Trg Piazza Venezia izgrađen u čast Victora Emmanuela, prvog kralja ujedinjene Italije. Spomenik od bijelog mramora  koji krasi trg skriva čak dva muzeja. Rimljani ga zovu 'pisaća mašina', a dizajnirao ga je Giuseppe Sacconi 1885., a dovršio ga je 40 godina kasnije. 

SAVJET PLUS posjetite li muzeje pogleda s vrha je nezaboravan. Odlično mjesto za doživjeti predivan pogled na grad.

8. KAD SI U RIMU 

Jedi što jedu i Rimljani. Prava kuhinja s rimskom tradicijom, s okusima provjerenim tijekom stoljeća znači dobar tanjur pasta Amatriciana, Carbonara, Cacio e pepe, Tripice i još mnogo toga .. i nikad ne propustite dobru bocu vina.

SAVJET PLUS Ne zaboravite da Talijani imaju vrijeme kad su kuhinje otvorene za ručak, od 13-15 sati. 

9. 150 OKUSA SLADOLEDA 

Gelateria della Palma: najbolje je mjesto za sladoled u srcu Rima. Mjesto susreta okusa, tradicije i autentičnosti. Za izradu sladoleda potrebna je strast, predanost i iskustvo, te odabrane namirnice. Kušajte 100% domaći sladoled u  više od 150 okusa.  Zaista je teško odlučiti se koji je najbolji. 

SAVJET PLUS nedaleko od slastičarnice Palma nalazi se slastičarna s Michelinovom zvjezdicom. Pa tko voli... 

10. A ŠTO KUPITI .. 

Kupovina u Rimu je – neizbježna! Ponuda je od ekstremno skupih talijanskih modnih kuća koje vas mole da se rastanete sa stotinama eura do ulične odjeće prilagođene svakom novčaniku.  Grad je - hram šopinga.  Via Cola di Rienzo mjesto je za globalne i zvučne marke. Ako ste na aperitivu na Trastevere zavirite u trgovine koje prodaju darove, cipele, odjeću i neobičnosti. Ne propustite "Roma Store Profumi"za personalizirane mirise i "Polvere di Tempo" za antikvitete.  Gallerija Alberto Sordi na Via del Corso dom je trgovina vrhunskih talijanskih marki poput Furle i Massima Duttija.  I jedna od najljepših galerija u Rimu! Ako mislite da putovanje u Rim nije potpuno bez prave Fendijeve torbice, remena iz Guccija ili novčanika iz Prade, tada prošećite Via Condotti i Via Borgognon. To je mjesto gdje možete obaviti luksuzan shopping! 

SAVJET PLUS: Ne zaboravite da, dolazite li zrakoplovom imate duty free shop.

Photo & Video gallery

01


5

Rim - Fontana di Trevi

najpoznatija fontana na svijetu, putovanja zrakoplovom, Mondo travel, europska putovanja, garantiran

Rim - Fontana di Trevi

Rimski forum na putovanju u Rim autobusom, garantirani polasci

Rim, Rimski forum

putovanje u italiju, Tiberijev most Rimini, garantirani polasci

Rimini, Tiberijev most

panoramski pogled na Rim, utovanja zrakoplovom, Mondo travel, europska putovanja

Rim, glavni grad Italije kojeg godišnje posjeti oko 10 milijuna turista

Piazza Navona, putovanje u Rim autobusom, garantirani polasci, mondo travel

Rim, Piazza Navona

more blogs

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter