Mondotravel
Rumunjska putovanje, Bukurešt autobusom mondo, grof Drakula putovanje

Europe

Rumunjska

1


putovanja

Info

Glavni grad

Bukurešt

Valuta

rumunjski leu

Populacija

19,401,658

Područje

238,397km2

Rumunjska

Rumunjska je država koja se nalazi u jugoistočnoj Europi, ali i djelomično u srednjoj Europi. Graniči sa Srbijom, Bugarskom, Mađarskom, Ukrajinom i Moldavijom te na istoku ima izlaz na Crno more.Prva stvar koja skoro svakome padne na pamet kada pomisli na Rumunjsku su Transilvanija i Drakula. No, to je tek mali dio onoga što ova posebna zemlja ima za ponuditi. Tako Rumunjska ima najbogatije resurse zlata u Europi, te čak ima i muzej posvećen isključivo zlatu. Predivna rumunjska divljina dom je ogromnoj populaciji smeđih medvjeda te najvećem europskom sisavcu – europskom bizonu. U ovoj zemlji nalazi se i 'najsretnije groblje', gdje se nalaze šareni grobovi sa smiješnim epitafima. U Rumunjskoj je rođen i izumitelj automatskog aparata za kavu te osnivač jedne od najpoznatijih kompanija kave – Francesco Illy.

P.S. Rumunjska kuhinja ima puno elemenata drugih europskih kuhinja te su tako neka od najpopularnijih jela u ovoj zemlji sarma i gulaš.

Fotografije & video

01


3

Bukurešt - prekrasna Sveučilišna knjižnica i kip rumunjskog kralja Carola I.

Želiš posjetiti?
Rumunjska putovanje, Bukurešt autobusom mondo, grof Drakula putovanje

Bukurešt - prekrasna Sveučilišna knjižnica i kip rumunjskog kralja Carola I.

Rumunjska putovanje, Bukurešt autobusom mondo, grof Drakula putovanje

Bukurešt, Triumphal Arch - podignut u spomen ujedinjenja Rumunjske, po uzoru na pariški

Rumunjska putovanje, Bukurešt autobusom mondo

Bukurešt - moderni vijadukt Basarab

Što vidjeti:

Bukurešt

Glavni grad Rumunjske na početku 20.st. često se nazivalo i 'Malim Parizom' jer su im način života i arhitektura bili podosta slični. Uz to, Bukurešt isto ima svoj slavoluk koji se također zove Slavoluk pobjede (ali je manji od onoga u Parizu). Zgrada parlamenta druga je najveća administrativna zgrada u svijetu, odmah iza Pentagona, a ostale važne zgrade često se nazivaju 'palačama'. Ono što je turistima jedan veliki plus kod Bukurešta je to da je ovaj grad vrlo jeftin.

Transilvanija

Transilvanija je centralna rumunjska pokrajina čije ime u doslovnome prijevodu znači „kroz šumu“, što nije čudno budući da je uglavnom prekrivena prostranim karpatskim šumama, brežuljcima i rijekama. Pokrajina je poznata i pod imenom Sedmogradska jer je narod Sasa koji se ovdje nastanio u srednjem vijeku osnovao sedam utvrđenih gradova, od kojih su najpoznatiji Hunedoara, Sigišoara i Brašov. Od zapada prema istoku prva značajna lokacija je dvorac ugarskog kralja Matijaša Korvina u mjestu Hunedoara. Veliki gotički zamak okružen jarkom u koji se ulazilo preko pokretnog mosta. Danas se u njemu nalazi muzej feudalizma, a svakako je za preporuku ulaz u sam dvorac gdje možete obići velike dvorske prostorije. Najposjećeniji transilvanijski grad je Sigišoara, ovdje je rođen knez Vlad III Tepeš, koji je bio inspiracija irskog književnika Brama Stokera za vampira grofa Drakulu u njegovom romanu, a kao stvarna ličnost bio je poznat po nemilosrdnim borbama protiv Osmanlija. Tepeš je nadimak koji u prijevodu znači „nabadač“, upravo zato što mu je omiljena metoda mučenja neprijatelja bilo nabadanje na kolac. Možete posjetiti njegovu rodnu kuću na trgu Citadel, u kojoj je danas restoran. Dalje put vodi u grad Brašov, čiji simbol je takozvana Crna crkva za koju kažu da je najveća od Istanbula do Beča. Nosi ime „crna“ otkad su joj pocrnili zidovi u velikom požaru u 17. stoljeću, a unutra se nalazi najveća zbirka anatolijskih sagova na svijetu. Najveća atrakcija Rumunjske je ipak dvorac u selu Bran - Drakulin dvorac. Sagrađen je na litici u srednjem vijeku, a izgleda izrazito mistično i baš onako kako bi izgledalo mjesto gdje živi strašni grof, no zapravo ne postoje dokumenti koji izravno povezuju Tepeša i Bran. Bez obzira na to, svi ga posjećuju upravo zbog Dracule pa tamo sve vrvi suvenirima i pričama o njemu.

Temišvar

Ovaj neobično lijep grad u zapadnoj Rumunjskoj, zahvaljujući svojoj baroknoj arhitekturi i zelenim parkovima, te je jedan od njenih najrazvijenijih gradova. Turističke atrakcije Temišvara većinom su smještene na tri velika gradska trga: Trga ujedinjenja, Trga Pobjede i Trga Slobode. Trg ujedinjenja je centar starog grada i ovdje su Muzej revolucije s prikazom revolucije 1989. g., Stara palača prefekture u kojoj je danas Muzej umjetnosti, zatim Srpska pravoslavna crkva s ekstravagantnim dekoracijama, te Katedrala Sv. Georgija. Na trgu pobjede se nalazi zdanje nacionalne opere, Muzej Banata, te najstarija zgrada u Temišvaru – dvorac Huniazilor koga je polovicom 15. stoljeća podigao Vojvoda od Transilvanije. Trgom Slobode dominira kip Sv. Ivana Nepomuka postavljen ispred Stare gradske vijećnice.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter