Mondotravel

22.07.2021.

Plaza Espana u Sevilli, putovanje Andaluzija, garantirani polasci, putovanje avionom, mondo travel

TOP 10 STVRAI KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI KADA STE U SEVILLI

PRIJESTOLNICA ANDALUZIJE

ANDALUZIJA – sinonim za sunce, za ljubav, za naranče u cvatu, za rijeku Quadalquivir koji teče između maslina i naranči, za zemlju flamenca i koride.

Gorke naranče iz SEVILJE - Englezi su prvi uvidjeli da je šteta bacati naranče, koje domaći stanovnici nisu brali, i od njih su stvorili brend - džem od gorkih naranči, "orange marmelade". Zaštitili su ime i zato su i naše tvornice morale mijenjati ime svojim pripravcima. Ime "marmelade" se ne smije upotrebljavati pa zato imamo džem, namaz, itd. 

 

SEVILLE – SEVILJA, što vidjeti u prijestolnici Andaluzije 

1.    KATEDRALA SANTA MARIA DE LA SEDE I TORANJ LA GIRALDA visok 98 metara a s vjetrokazom 104,5 metara. Katedrala je izgrađena na ostatcima džamije dinastije Almohada, koji su Sevilju izabrali za svoju prijestolnicu. Iz tog perioda imamo unutarnje dvorište Patio de los Naranjos i dvije trećine nekadašnjeg minareta, izgrađenog od cigle, zvanog La Giralda. La Giralda je izgrađena po uzoru na minarete Koutoubia iz Marrakecha i Hasanovog tornja iz Rabata. Za Katedralu čija je gradnja započela 1420. godine, rekli su da su ju planirali luđaci a izgradili titani.  Dužina Katedrale je 126m, širina 83m, maksimalna visina 37m. Na ukrašavanju Katedrale radili su slikari Riberra, Bocanegra, Murillo, Zurbaran, Alonso Cano te skulptori Fancelli, Andrea della Robia, Martinez, Montanes, Miguel Perin, itd. Prvobitno gotičku Katedralu dograđivali su i uljepšavali u renesansnom i baroknom slogu u skaldu s modom vremena. U Capilli Real sahranjeni su kralj Alfons X Mudri, njegov otac Sveti kralj, El Santo, Ferdinand III, idejni začetnik i provoditelj ideje Reqonquiste, i Ferdinadova žena, Beatrice. Glavni oltar nalazi se u Capilla Major i pozlaćen je s 2,5 tone zlatnih listića a prikazuje scene iz života Isusa Krista i Djevice Marije. Grob najpoznatijeg istraživača Novog svijeta, Kristofora Kolumba također se nalazi u Katedrali. Njegov lijes nose kraljevi Kastilje, Leona, Aragona i Navarre. Cristobal Colon, kako kažu Španjolci, putovao je i mrtav. Njegove posmrtne ostatke putovale su diljem Španjolske i Novog Svijeta četiri puta. Zašto? Pođite u Andaluziju u organizaciji Mondo travela i otkrit će vam se!

Palača Alcazar, putovanje u Andaluziju, garantirani polasci, mondo travel

2.    REAL ALCAZAR – kraljevska palača čiji ostaci datiraju iz 12. stoljeća, iz vremena vladavine Almohada, postala je kraljevska palača katoličkih vladara u 13.stoljeću. Naše zanimanje za palaču vežemo uglavnom za kralja Petra I, zvanog Pedro El Cruel (okrutni) ili Pedro El Justiciero (pravedni), ovisno o tome što o njemu želimo reći. Real Alcazar je i palača kralja Carlosa V, Karla V, iz 16.st. ali i kralja Filipa V iz 17.st. Ljubavne zgode mladih kraljeva smještene su u arhitektonskom prožimanju umjetničkih stilova islama, kršćanstva i židovske tradicije graditeljstva. 


 
3.    BARRIO DE SANTA CRUZ – bivša Židovska četvrt ili Juderia bila je omiljena aristokraciji u 17. stoljeću. Četvrt karakteriziraju uske, sjenovite uličice, ograde od kovanog željeza, dvorišta ukrašena glaziranim, keramičkim pločicama, azulejosima, cvijećem i malim, sjenovitim trgovima koje hlade palme i naranče. Tu se nalaze i najbolji ali i najskuplji restorani Sevilje. Za večernji izlazak preporučamo odlazak u neki od flamenco klubova.

4.    REAL FABRICA DE TABACOS – tvornica duhana završena je 1757. godine. Tu su radile tisuće djevojaka, cigarerras, koje su motale cigare na svojim čvrstim, putenim bedrima. Prosper Merimee, francuski pisac, dao je osnovu libreta operi Georgesa Bizeta Carmen. Tople noći ispunjene slatkim mirisom naranči nadahnuli su Rossinija da sklada operu „Seviljski brijač“, Mozarta da napiše „Figarov pir“ i Don Juana“, Ludwiga van Betoveena da sklada „Fidelia“! Tu možemo ubrojiti i našeg Emila Cosseta koji je obrađivao stare stare španjolske napjeve sefardskih Židova. Jedno od njegovih djela za zbor i simfonijski orkestar je „Rapsodia del Canto Jondo“. Naš prerano preminuli dirigent Vjekoslav Šutej osnovao je Kraljevski filharmonijski orkestar u Sevilji i počasni je član Real Academia de Belles Artes kao i počasni građanin Sevilje.

Trg Plaza Espana, putovanje Andaluzija, europska putovanja, garantirani polasci

5.    PLAZA DE ESPANA -trg s polukružnim paviljonom izgrađenim za Hispano-Američku izložbu 1929. godine. Plaza de Espana je ukrašena kopijama tornjeva Katedrale iz Santiago de Compostele i s 58 panoa od keramičkih pločica koje pokazuju najznačajnije događaje Španjolskih pokrajina. Parque de Maria Luisaje zelena oaza u centru grada u blizini Plaza de Espana.

6.    TRIANA je četvrt na desnoj strani Quadalquivira. Bila je to radnička četvrt s brojnim manufakturama za proizvodnju pločica, azulejosa, i drugih keramičkih predmeta. Postoji nekoliko teorija o samom imenu Triana. Ime može biti izvedenica od imena Rimskog cara Trajana koji se rodio nedaleko Sevilje ali može biti i izvedenica od imena flamenco plesača Rodrigea de Triane. Sevilja je i danas poznata po brojnim školama flamenca koje se međusobno natječu za primat. Danas se u Triani nalaze brojni restorani u kojima možete naručiti ukusne tapase. Tapasi su ustvari maštoviti zalogaji koji mogu biti topli i hladni. Tu spadaju debele palačinke od krumpira – tortilla de patatos, prepečeni kruh namazan češnjakom i svježim umakom od rajčica, razna jela s komadima domaće kobasice – chorizo, mariniranim inčunima, kozicama ili škampima zapečenim na maslinovom ulju s češnjakom, razne vrste komadića pečene ribe – pescadito frito, gljiva u umaku od češnjaka – championones al ajillo, pečene paprike – tapas de pimenton asado, ovčjeg ili kozjeg sira u maslinovom ulju i svakako probajte Iberijski pršut iz gradića Jabugo. Uz tapase se pije vino, pivo ili šeri.

7.    PLAZA DE TOROS -na lijevoj strani Quadalquivira nalazi se Plaza de Toros de la Maestranza – arena za borbu s bikovima za koju kažu da je najljepša u Španjolskoj a prima 14.000 gledatelja. Današnja pravila koride zapisao je i uveo nekoliko noviteta 1762. godine Francisco Romero iz grada Ronde. Na drugoj strani ulice Paseo de Cristobal Colon nalazi se Torre del Oro – zlatni toranj. Nekad je to bio dio gradskih obrambenih zidina. Na drugoj strani rijeke nalazio se još jedan takav toranj a između njih je bio rastegnut lanac kojeg bi podigli da spriječe neprijateljske brodove da plove uzvodno. Zlatni toranj je dobio ime po žutim, glaziranim, keramičkim pločicama koje su sijale kao zlato obasjane jarkim andaluzijskim suncem. Toranj je služio i kao skladište zlata iz Novog Svijeta i kao zatvor a danas je u tornju Pomorski muzej.

8.    ISLA DE LA CARTUHJA je otok u rijeci Quadalquivir. Tu je 1992. godine održana Svjetska izložba Expo ’92. Za Expo ’92 izgrađeno je šest mostova preko rijeke. Najpoznatiji je Calatravin most visok je 250m, most Alamillo s jednostranim zategama. Danas je tu veliki zabavni park Isla Magica, nogometni stadion. Na otoku je i nekadašnji kartuzijanski samostan iz 15.st. Santa Maria de Las Cuevas. Tu je boravio i Kristofor Kolumbo a njegovi posmrtni ostatci bili su pokopani u kapeli sv. Ane od 1507. godine do 1542. godine. Danas je tamo Muzej suvremene umjetnosti.

9.    FIESTAS – fešte ili proslave su dio života Sevilje i Andaluzije. Često su povezane s crkvenim blagdanima. Najznačajnije proslave i procesije u Sevilji vežu se za Uskrsni tjedan, Semana Santa, i uz Tijelovo, Corpus Cristi. Fieste su prilika da se obuče tradicionalna odjeća. Žene , djevojke i djevojčice oblače tradicionalne haljine žarkih boja s puno volana, čvrsto pripijenih uz tijelo baš kao što to nose i flamenco plesačice. Glavu djelomično prekrivaju umjetnički izvezenim čipkastim šalom, la mantilla, a u ruci je obvezna lepeza koje služi za rashlađivanje ali i kao znakovni jezik zaljubljenih. Muškarci su također prikladno obučeni, uglavnom su u crnim hlačama, bijelim košuljama, crnim prslucima i sa crnim, plitkim šeširom tako karakterističnim za jug Španjolske.

10.     TRG LA ENCARNACION -Prije nego napustite Sevilju, prošetajte do trga La Encarnacion, desetak minuta udaljenom od Katedrale. Tu se nalazi Metropol Parasol, ili Las Setas - neobična drvena građevina koja se sastoji od šest „gljiva“. Konstrukcija se sastoji od 3.500 dijelova, ima 3.000 utora i 16 miliona čeličnih spojnica. Dizajnirao ju je Nijemac Juergen Mayer a završena je 2011. godine. Koštala je oko 100 mil. Eura. Dimenzije građevine su 150m x 70m a prosječna visina je 26m. Kažu da je to najveća drvena građevina na svijetu, građena od finskog drveta. Sama građevina ima nekoliko razina a lift vozi do vidikovca na vrhu odakle je najljepše promatrati zalazak sunca iznad krovova stare Sevilje.

Photo & Video gallery

01


15

Andaluzija, Sevilla - Placa de Espana

Plaza Espana u Sevilli, putovanje Andaluzija, garantirani polasci, putovanje avionom, mondo travel

Andaluzija, Sevilla - Placa de Espana

Romantični španjolski restorani u  Sevilli, putovanje Andaluzija, vođene ture, putovanje avionom

Andaluzija, Sevilla- romantični španjolski restoran u srcu starog grada

Real Alcazar u Sevilli, putovanje Andaluzija, vođene ture, putovanje avionom, mondo travel

Andaluzija, Sevilla - vrtovi kraljevske palače Alcazar

Trg Plaza Espana, putovanje Andaluzija, europska putovanja, garantirani polasci

Andaluzija, Sevilla - Plaza de Espana

Zlatni toranj u Sevilli, putovanje Andaluzija, vođene ture, putovanje avionom, mondo travel

Andaluzija, Sevilla - Zlatni toranj (Torre del Oro)

Sevilla - Santa Cruz

Sevilla - Santa Cruz

Sevilla - trg La Encarnacion

Sevilla - trg La Encarnacion

Sevilla - Flamenco show

Sevilla - Flamenco show

Sevilla  - Metropol Sevilja

Sevilla - Metropol Sevilja

Sevilla - kovčeg Kristofora Kolumba

Sevilla - kovčeg Kristofora Kolumba

Sevilla - Flamenco show

Sevilla - Flamenco show

Sevilla - Triana u sumrak

Sevilla - Triana u sumrak

Sevilla - ulični svirači u Sevilji

Sevilla - ulični svirači u Sevilji

Sevilla - Plaza Espana

Sevilla - Plaza Espana

Sevilla - most Izabela II koji vodi u Trianu

Sevilla - most Izabela II koji vodi u Trianu

more blogs

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter