Mondotravel

25.05.2020.

paris

Pariz - iz pera naših voditelja putovanja

Pariz, romantičan grad

UPOZNAJTE NAŠE VODITELJE PUTOVANJA - Nena Šahbazović o voljenom Parizu

Moje je ime Nena Šahbazović i pratiteljica sam putovanja u Mondo timu skoro punih deset godina. Po zvanju sam profesorica geografije te, osim što putujem, poučavam i učenike jedne gospićke srednje škole daljinama i blizinama naše divne planete.

Putovati volim otkad se sebe sjećam, jer sam već kao mala, do mjesta koja su mi bila privlačna i ljudi koje sam jako voljela, morala otputovati. Već kao dijete znala sam da volim daljine, da volim knjige, djecu, ljude, brojke...

I tako sam postala profesorica i vodič

Nena Šahbazović

Za Mondo vodim neke od prekrasnih, zanimljivih i traženih europskih destinacija, osobito Pariz, Pariz-London, Rim, Provansu, Prag, Cinque Terre, Barcelonu, a povremeno i mnoge druge. 

Teško je izdvojiti najljepše i najdraže, jer kad nešto radite s ljubavlju, onda na svakom mjestu i u svakom danu nađete puno toga u čemu uživate. U svakom od ‘svojih’ gradova imam puno ‘svojih’ mjesta kojima se rado vraćam. I, vjerovali ili ne, svaki novi put su čarobno poznati, ali i neponovljivo drugačiji i novi, tako da uvijek zovu na još posjeta.

No, ipak, najdraži i najljepši, neponovljiv i neiscrpan za otkrivanje i proučavanje, za uživanje i vraćanje, meni je Pariz. Iako sam ga posjetila nekoliko stotina puta, godišnje i po dvadesetak putovanja, i dalje mi svako vraćanje čini poseban užitak i poseban izazov. 
I uvijek mi je najljepši. U svakom godišnjem dobu, u svakom dobu dana, u sveijednoj prilici.

Preselila se nisam da bi mi, ipak, ostao dovoljno dalek i dovoljno neuhvatljiv i da bi me stalno privlačio svojom energijom i raznolikošću.

Svakom savjetujem da ga dođe vidjeti bar jednom u životu. Ljudima koji doputuju sa mnom nastojim prenijeti svoju ljubav prema njegovoj kulturi, tradiciji, arhitekturi, prema njegovim avenijama i bulevarima, poznatim i manje poznatim građevinama, obalama Seine... Nastojim im to kratko vrijeme koje provedu tamo, pružiti i pokazati što više i što ljepše i navesti ih da se požele još koji put vratiti. 

Naravno, iza ‘kulisa’ općepoznatih kutaka ovoga grada, osim uspona na Eiffelov toranj, obaveznog Louvrea i Mona Lise, katedrale Notre Dame, Montmartrea ili Slavoluka pobjede, ostaje bezbroj stvari koje se duboko urežu u dušu svima onima koji dođu u ovaj grad. Svatko od nas ima neke svoje favorite i neka svoja prekrasna mjesta, pa sam i ja, ovdje, izdvojila svojih top 5.

1. Rue Montorgueil

Rue Montorgueil  pariška patisserie

Jedna od pariških ulica-tržnica, u neposrednoj blizini Les Halles, pa i Louvrea. Duga je oko kilometar, prepuna malih lokala, u kojima možete kupovati i istraživati sireve, vina, čokolade, voće, povrće, ribu... To isto ovdje rade i Parižani već 800 godina. Tu je i Stohrer, najstarija pariška patissserie iz 1730. godine, čiju su unutrašnjost uređivali isti oni umjetnici koji su uređivali i Operu Garnier. Obavezno probajte njihov Baba au Rhum. Kažu da su ovaj legendarni francuski slastičarski specijalitet, upravo ovdje izdigli na pijedestal. Okus ćete dugo pamtiti. Za vrijeme svog 3-dnevnog boravka u Parizu, ni kraljica Elizabeta nije zaobišla Stohrer. U ulici je i restoran u kojem su se prvi put ikad poslužili puževi. Danas ih rade na nekih tridesetak načina. Ako igdje namjeravate isprobati legendarne les escargots, probajte to ovdje. U blizini je i čokolaterija A la Mère de Famille, iz davne 1761. Nakon što se umorite od šetnje, razgledavanja i kušanja, sjednite u jedan od mnoštva restorančića sa stolicama okrenutim prema ulici i naručite čašu nekog od izvrsnih vina uz assiette de fromage (plata sireva). I uživajte gledajući ‘život koji prolazi’. 

Život na Rue Montorgueil  Odmor u kafiću u francuske sireve

2. Šetnja uz obalu Seine

Vožnja rijekom Seine  Šetnica uz Seine

Spustite se do same obale kod Eiffelova tornja i radite ono što rade i Parižani i mnoštvo turista: šetajte. Ili trčite. Ili plešite. Svirajte. Čitajte. Družite se. Ili budite sami. Što god da budete radili i u koje god doba dana ili godine došli, uživat ćete. I tako do Notre Dame. Ako ste sporiji i ako zastajkujete, trebat će vam 2 sata, ako ste brzi oko sat. Svejedno kako, nikad tu šetnju nećete zaboraviti. 

Seine  šetnja uz Seine

3. Pariški kafići
su zasigurno ikona ovoga grada. U bilo koji da uđete, bit će to doživljaj, osobito ako ste uz neku prometnu ulicu ili imate pogled na neku od poznatih građevina. Ne zaboravite reći Bonjour, zamoliti, zahvaliti. Otvorit ćete time srce nekom od pariških konobara i dobiti najbolje od onog što tražite. Kava će vas rijetko koštati ispod 5 eura, ali, Pariz je jedan, vi u Parizu, možda, samo jednom. Zatražite i probajte Café Gourmand. To ćete zadovoljstvo platiti nešto više, ali doživljaj ispijanja kave i slatkih zalogajčića, nosit ćete još dugo sa sobom. Još ako je Boulevard Saint Germain ili Trocadero, Marais... 

 Pariški kafić

4. Pariški parkovi
Što manjih, što većih, u Parizu ih je preko sto. Čak su i dvije šume unutar grada. Za Bulonjsku ste svi čuli. Teško se odlučiti koji park mi je najdraži. Ako dolazite prvi put ne zaobiđite Tuilleries, između Louvrea i Trga Concorde. Ili Jardin du Luxembourg blizu Pantheona. Meni za dušu je Monceau i Chaumont, Albert-Kahn... Svejedno u koji park zavirite i sjednete načas na neku od klupa, nećete pogriješiti. Još ako je dan sunčan i ako ste u društvu osobe koju volite. 

Pariški parkovi  Pariški parkovi

5. Pariške knjižare

stara knjižara

Pariz je poznat po književnicima koji su ovdje živjeli i stvarali. Pisali pjesme. Romane. Izdavali knjige. Izaberite jednog ili više njih i krenite njegovim stopama. S vodičem ili bez. Moj odabir je Hemingway. Njegov Pokretni blagdan i njegove dvadesete godine prošlog stoljeća. On i Pariz. I Woody Allen i Ponoć u Parizu. Vaš može biti bilo koji drugi. I bilo što drugo. Opet ćete uživati u svom dijelu pariškog svijeta. Jer, Pariz je, zaista, “pokretni blagdan”. 

Hemingway koji je dio života stvarao u Parizu  Pariška knjižara

To je bilo mojih pet, a moglo bi mojih 500. Bilo bi opet malo. Ostalo bi za još. I ostalo bi za opet. Radujem vam se i čekam vas. 

Ako se već nismo upoznali, čekam vas u Parizu. Što prije. À bientôt!

Napisala: Nena Šahbazović

Photo & Video gallery

01


5

paris

paris

paris

Eiffelov toranj, putovanje Proljeće u Parizu

Proljeće u Parizu, Eiffelov toranj

Notre Dame

Pariz, crkva Notre Dame

Slavoluk pobjede u Parizu

Pariz, Slavoluk pobjede ( Arc de Triomphe )

Eiffelov toranj u Parizu, europska putovanja

Pariz, Eiffelov toranj

more blogs

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter