Mondotravel

26.06.2020.

default

Zašto Krf?

Lijepi otok Krf, jedan je od najzelenijih grčkih otoka.

Zašto posjetiti? Putovanje na otok Krf, Grčka.

U njega se možete zaljubiti iz više razloga: zbog bujne i mirisne vegetacije, rajskih plaža, bogate povijesti i arhitekture glavnog grada, prekrasnih pejzaža i neodoljivih maslinika kao i brojnih zaljeva i poluotoka koje okružuje kristalno more. Poželite li zabavu, u večernjim satima posjetite glavni grad otoka - Krf odnosno Kerkyru i uživajte u brojnim restoranima i barovima.

Zašto na Krf?

Krf je poznat kao otok bogate povijesti i kulture o čemu svjedoči arhitektura još iz vremena francuske i engleske vladavine. Razgledajte njegova blaga u brojnim muzejima, kulturnim središtima, hramovima i crkvama.
Krf je otok čistog mora i prekrasnih plaža, od kojih su neke od najljepših plaža Jonskog mora.  Plaže su uređene, nude ležaljke i suncobrane i uz blizini su brojnih restorana i barova.
Na okuse kulinarike, utjecale su brojne civilizacije koje su vladale otokom čak 7 stoljeća. Na sreću, recepti tradicionalnih jela iz raznih razdoblja su u velikoj mjeri sačuvani, pa danas te specijalitete možete kušati u brojnim priznatim restoranima i lokalnim tavernama.

Najljepši doživljaji

Na rubu glavnog grada, tik uz more, nalazi se lijepa crkva Sv. Juraja (stara tvrđava) koja na prvi pogled podsjeća na grčki hram zbog vanjskih šest dorskih stupova no zapravo se radi o anglikanskoj crkvi koju su izgradili britanski vojnici sredinom 19 stoljeća. Danas služi kao izložbeni prostor novijih grčkih slikara.

Posjetite veličanstvenu staru utvrdu Neo Frourio (Nova tvrđava) koja je smještena na brdu Sv. Marka iznad stare luke grada Krf i uživajte u jedinstvenim panoramskim vidicima na otok i more. U tvrđavi se inače održavaju najvažniji koncerti i priredbe otoka Krf.

Neke od najznačajnijih turističkih atrakcija otoka su samostan Vlacherna i »mišji otok«. Nekoć ženski samostan, nalazi se na malom stjenovitom otoku kojeg s kopnom povezuje most, a u njegovoj blizini se nalazi »mišji otok« (otok u obliku miša) s prekrasnom bizantinskom kapelom.

Posjetite Agios Georgios, malo turističko ljetovalište smješteno u istoimenom zaljevu s prekrasnom plažom, dugom 5 km. Zbog plitke vode, omiljen je izbor obitelji s malom djecom.

Ahilova palača (Achilleon) se nalazi 3 km od mjesta Benitses i nekoć je bila ljetna rezidencija austrijske carice Elizabete Bavarske – Sissi koja je puno vremena provodila u njoj i uvijek se rado vraćala na Krf zbog velikog zanimanja oko grčke kulture, literature i umjetnosti. Palača je otvorena za javnost.

Ljetovališta: Acharavi, Dassia, Ipsos, Gouvia, Mesto Krf, Benitses, Agios Ioannis, Agios Georgios, Messonghi, Boukari

Zračna luka: Preveza

Trajanje leta: pribl. 1.20 h

Vremenska razlika: + 1 h

Dokumenti za putovanje: važeća putovnica ili osobna iskaznica (za hrvatske državljane).

ODLAZNA LUKA: Ljubljana

GRAD KRF Jedinstven i očaravajući grad Krf, od 2007 godine se zbog lijepe arhitekture nalazi na popisu UNESCOve baštine. Živahne ulice, veliki broj restorana i klubova pozivaju vas da se zabavite i doživite njihov bogati noćni život. U blizini grada se nalazi popularna plaža Dassia.
 
ACHARAVI Acharavi je ljetovalište smješteno na sjevernoj obali otoka, s dugom pješčano-šljunčanom plažom koja nudi veliki izbor dodatnih sadržaja.
 
PERAMA Popularno ljetovalište Perama se nalazi na istočnoj obali otoka i samo 10-tak km od glavnog grada. Poznato je po dugim pješčanim plažama, brojnim hotelima i ponudom za svačije želje.
 
BENITSES Nekoć ribarsko naselje, danas je popularno ljetovalište poznato po bogatom noćnom životu i kozmopolitskoj atmosferi uz prizvuk tradicionalne atmosfere. U samom mjestu i u njegovoj neposrednoj blizini, pronaći ćete brojne plaže sa širokom ponudom sadržaja za obitelji. Glavna atrakcija mjesta je muzej školjki.
 
AGIOS IOANNIS Tradicionalno mjestašce Agios Ioannis krasi veliki broj maslinika i nasada naranči, a nalazi se u unutrašnjosti otoka. Usprkos svojoj lokaciji, gostima je sve u blizini: samo 5 minuta vožnje i već ste u Aqualand Water Parku s brojnim bazenima i toboganima, samo 10 minuta vam je potrebno do golf kluba Corfu i do prekrasnih, pješčanih plaža zapadne obale otoka i 15 minuta do mjesta Krf, zračne luke i pristaništa.
 
AGIOS GEORGIOS Agios Georgios se nalazi na jugozapadnoj strani otoka i usprkos tome što je mirnije ljetovalište, pronaći ćete puno dobrih restorana, barova i klubova kao i širokih i pješčanih plaža koje su vrlo omiljene među obiteljima.  MESSONGHI Nekada ribarsko naselje, danas je živahni gradić, smješten na jugoistočnoj obali Krfa s brojnim šljunčanim i pješčanim plažama, trgovinama, barovima i restoranima.
 
GOUVIA Prirodna luka s jednom od najljepših marina na otoku u koju pristižu brodovi iz cijelog svijeta. Prirodni zaljev Gouvino bay privlači veliki broj posjetitelja, kao i njegova obližnja mjestašca Ipsos i Dassia.

 

 Izleti (za šifru 011):

GRAD KRF
Istražimo grad Krf! Najprije ćemo razgledati znameniti trg Esplanade, jedan od najvećih europskih trgova na kojem caruje palača iz vremena britanske vlasti, koja je krajem 19 stoljeća bila ljetna rezidencija grčke kraljevske obitelji, a danas se u njoj nalaze muzej, arheološki centar i otočki arhiv. Nakon osvježenja u jednom od brojnih barova, razgledati ćemo novu tvrđavu i njene zidine, arkade Liston i Crkvu Sv. Spiridona čiji je zvonik najviša točka otoka Krf.

PALEOKASTRITSA
Paleokastritsa je živopisno mjesto sa 6 spektakularnih uvala koje okružuje tirkizno more. Omiljena je destinacija izletnika koji ne propuštaju posjetiti prekrasni samostan smješten na vrhu brda.

ALBANIJA
Plovidba brodom iz mjesta Krf od albanskog ljetovališta Saranda u kojem će nas dočekati lijepa promenada s brojnim barovima i restoranima. Saranda je jedno od najpopularnijih albanskih ljetovališta kojeg lokalno stanovništvo najčešće odabire kao destinaciju za svoj medeni mjesec. Mogućnost prijevoza (doplata) do arheološkog nalazišta Butrint koji se nalazi na popisu Unescove baštine. Razgle
dati ćete bogate arheološke ostatke koji se protežu na 90 km2. Poslušajte priče koje će vas odvesti u brončano doba pa sve do 19 stoljeća, do kada sežu nalazišta ovog arheološkog mjesta.

AQUALAND
Aquapark Aqualand je jedan od najboljih i najvećih europskih aqua parkova. Unutar njega, na čak 75.000 m2 ćete pronaći više od 36 raznih tobogana, 15 avanturističkih bazena, jacuzzija i ostalih zanimljivih atrakcija koji pružaju adrenalinske užitke za sve koji su željni dobre zabave.

PAXOS, ANTIPAXOS I PLAVE ŠPILJE
Plovidba brodom do otoka Paxos, na kojem ćete najprije razgledati mjestašce Laka. Slijedi nastavak plovidbe do zapadne obale i znamenitih plavih špilja, a zatim odlazak do otoka Antipaxos i slobodno vrijeme za kupanje u tirkiznom moru. U povratku na Krf ćete se zaustaviti u mjestašcu Gaios gdje ćete po želji kušati slasne grčke specijalitete u domaćoj grčkoj taverni.

PALAČA ACHILLEION
Palača Achilleion se nalazi u Gastorui, a izgrađena je u vrijeme austrijske carice Elizabete (Sissi) koja je Krf odabrala za svoju ljetnu rezidenciju. Palača je ukrašena brojnim djelima iz neorenesanse, a jedna od najvećih atrakcija je 8 m visok kip Ahila, djelo njemačkog kipara Ernst Gustav Herter.

Izleti (za šifru 054):

BISERI KRFA
Najprije razgledamo staru gradsku jezgru glavnog grada Krfa, šetamo ulicama inspiriranim Venecijom i slušamo povijest ovog lijepog grada.
Naša druga uzbudljiva postaja je svjetski poznata palača Achillion, koju je dala izgraditi austro-ugarska carica Elizabeta, poznatija pod nadimkom Sissi. U unutrašnjosti palače razgledavamo zanimljiv muzej o njenom životu, šetamo prekrasnim vrtovima s prelijepim pogledom na grad Krf i fotografiramo se uz monumentalni kip umirućeg Ahileja.
Na putu prema sljedećem biseru Krfa zaustavljamo se autobusom pored pogona za preradu kumkvata, agruma koji je tipičan za ovaj otok, gdje ćemo se zasladiti delicijama koje domaćini proizvode od tog voća. Sljedeća stanica je prekrasna Paleokastrica. Ovdje se kupamo na pješčanim plažama i razgledavamo još uvijek funkcionalan samostan s crkvom, muzejom, vidikovcem, uljarom za preradu maslina i prekrasnim vrtom ukrašenim grčkim začinima i mediteranskim cvijećem. Posljednja postaja je vidikovac ´´Bella Vista``, jedno od najljepših razglednih točaka Jonskih otoka.

BLUE LAGOON
Nakon kratke plovidbe najprije stižemo do prekrasne plave lagune, gdje je sniman poznati istoimeni film. Tu se možemo okupati i istražiti predivan zaljev. Naša sljedeća stanica je povijesna špilja Mourtos, a zatim lagano krstarimo uz prekrasne otočiće sve do otoka Bella Vraka. Za one koji žele otkrivati fascinantan svijet podmorja, na raspolaganju će biti oprema za ronjenje. Za to vrijeme će nam posada na palubi broda pripremiti ukusan ručak. Zadnja stanica našeg krstarenja je Syvota, šarmantno ribarsko mjestašce na grčkom kopnu, gdje ćemo se osladiti tradicionalnim grčkim sladoledom i prošetati do predivne plaže.

PAXOS I ANTIPAXOS
Kad se usred Grčke nađete na otocima koji najviše podsjećaju na Maldive, budite uvjereni da se nalazite na Paxosu ili Antipaxosu, a ujedno uživate u jednom od najljepših odmora vašeg života. Izlet na otočiće Paxos i Antipaxos, koji se nalaze blizu krajnjeg južnog dijela Krfa, započinjemo iz luke Lefkimmi i brodicom plovimo uz pristanište Kavos. Dolazeći do kanala između Krfa i Paxosa moći ćemo se ogledati u tirkiznoj boji mora, a ujedno i uživati uz siluetu otoka bogatog maslinama i ostalom mediteranskom vegetacijom. Legenda kaže da je otok nastao po volji Posejdona, koji je strašnim udarcem odlomio dio Krfa i premjestio ga južnije, te tamo napravio rezidenciju svojoj velikoj ljubavi Amphitriti. Uputit ćemo se u predivne, modre morske špilje i okupati se u čistom Jonskom moru. Usidrit ćemo se u jednom od najslikovitijih pristaništa Grčke, mjestašcu Gaios, te se uputiti do obližnjih taverni, barova, lokala i dućana, gdje se možemo okrijepiti ili kupiti kakav suvenir. Slijedi povratak na Krf, gdje dolazimo u kasnim popodnevnim satima.

ALBANIJA
Jedinstven izlet brodom u susjednu Albaniju. Uživat ćemo u plovidbi do provincijalne prijestolnice Agioi Saranda, koja je jedna od najstarijih luka u Albaniji. Razgledavamo 2.500 godina staro kulturno mjesto Butrint. Pokušat ćemo si predstaviti kako je ovdje u prošlosti tekao život i osjetiti čarobni sjaj drevnih arheoloških spomenika i tvrđave Ali Pascha. Postepeno stječemo potpuno nova iskustva, koja ćemo upijati otkrivajući Sarandu.

AQUALAND
Autobusom se vozimo do najvećeg vodenog parka na otoku. To je veliki i zadivljujući vodeni park pogodan za sve uzraste (podijeljen je na 3 dijela: prostor za djecu, za obitelji i za ljubitelje adrenalina). Park nudi širok izbor tobogana, bazena i vodenih atrakcija, među kojima se ističu: treći najveći bazen s valovima na svijetu (valovi dosežu visinu do 3 m), 350 metara dug bazen koji vas vodi kroz park, tobogan s 24 metara dugim slobodnim padom...

Opisi i cijene fakultativnih izleta su informativni!

 

more blogs

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter