Mondotravel

O putovanju:

Kada:

22.10.2023.

Koliko:

5 dana

Preuzmi pdf putovanja

08.10.-12.10. RASPRODANO

PROGRAM ZA 22.10.:

Albanska riječ za Albaniju je Shqipëria, što zapravo znači „Zemlja orlova“. 
Zanimljivo je da više Albanaca (procjenjuje se između 7-10 milijuna) živi u inozemstvu nego u matici zemlji koja ima oko 3 milijuna stanovnika. 
Do 1991. godine, na taj broj stanovnika u zemlji je bilo samo 3 tisuće automobila. U rigoroznom komunizmu bilo je zabranjeno imati privatni automobil. Broj bunkera bio je mnogo veći od broja automobila – govorimo o 700 tisuća bunkera koji su stanovnicima neugodan podsjetnik na 50 godina izolacije.
Jedno upozorenje – klimanje glavom u Albaniji znači ne, a odmahivanje, da – suprotno od onog što smo navikli. Dakle, pazite na što pristajete!

1. dan        ZAGREB – DUBROVNIK – KRUJË – TIRANA 
Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman 90 minuta prije leta, podjela putne dokumentacije i prijava na let. Polijetanje zrakoplova za Dubrovnik na letu Croatia Airlinesa, OU 384 u 07.40h. Dolazak u 08.40h te nastavak putovanja autobusom Hrvatskom te crnogorskim primorjem i dalje uz Skadar, jedan od najstarijih gradova Albanije do Krujë, najznačajnijeg albanskog povijesnog lokaliteta, Skenderbegovog rodnog grada. Šetnja gradom koji se smjestio na visini od 600-tinjak metara ispod stjenovitih planina, uz razgled Skenderbegovog i Etnografskog muzeja te tradicionalnog bazara. Slijedi vožnja prema Tirani, glavnom i najvećem grade Albanije. Po dolasku, prijava i smještaj u hotel. Noćenje. 

2. dan        TIRANA – ELBASAN – OHRIDSKO JEZERO 
Nakon doručka odlazak na razgled grada: Ethembegova džamija; Skenderbeg trg, glavni gradski trg; kula sa satom; spomenik Majci Terezi; Nacionalni povijesni muzej, na čijem se pročelju nalazi spektakularni mozaik koji predstavlja Albance kroz povijest; Piramida, kulturni centar. Slijedi kraće slobodno vrijeme za osobne programe te polazak prema Makedoniji. Vožnja preko Elbasana, povijesnog grada u središnjoj Albaniji i nekadašnjeg važnog komercijalnog centra obzirom se nalazio na raskrsnici trgovačkih puteva. Vožnja dalje prema Ohridskom jezeru koje se od 1980.g. nalazi na popisu Unescove svjetske baštine. Po dolasku prijava i smještaj u hotel. Noćenje. 

3. dan        OHRIDSKO JEZERO / SV. NAUM 
Doručak te razgled Ohrida. Grad je slavenski naziv dobio po vapnenačkoj hridi visokoj 792 m na kojoj se nalazi povijesna jezgra grada. Nazivaju ga i draguljem Makedonije zbog iznimnog prirodnog okruženja. Razgled grada: crkva sv. Sofije iz 11 st.; antički amfiteatar; crkva sv. Bogorodice Perivlepta s vrijednim freskama i ikonama; Samuilova tvrđava s koje se pruža predivan pogled na grad i jezero (10./11. st.); galerija ikona; crkva sv. Klimenta i Pantelejmon. Osim brojnih spomenika, restorana, kavana i barova tu se nalaze i brojne trgovine s poznatim unikatnim nakitom - ohridskim biserima (onima koji su voljni potrošiti nešto više, svakako preporučamo da potraže radnje obitelji Tavel i Filev koje rade originalne bisere!). U nastavku odlazak do Svetog Nauma, uz usputni pogled na Muzej na vodi u Uvali kostiju, rekonstruiranog prapovijesnog naselja sojenica, pretvorenog u jedinstveni muzej u kojem je prikazan način života žitelja ovog naselja iz 1200. godine prije naše ere. Posjet Sv. Naumu, jednom od najljepših lokaliteta na Ohridskom jezeru, smještenom na  stijeni u blizini izvora rijeke Crni Drim. Obilazak manastirske crkve posvećene arkanđelima Mihaelu i Gabrijelu. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan        OHRIDSKO JEZERO – BERAT – DRAČ
Nakon doručka slijedi povratak prema Albaniji. Vožnja prema Beratu, čuvenom gradu-muzeju (dio Unescove baštine), dobro očuvanom nekadašnjem osmanskom gradu kojeg neki smatraju i jednim od najljepših na Balkanu. Poznat je i kao grad „tisuću prozora“, zahvaljujući mnogobrojnim prozorima starih kuća karakterističnog lokalnog stila. Berat je stara tvrđava koja je još uvijek naseljena, što je zapravo prava rijetkost u Europi. Tvrđavom dominiraju stara citadela iz 13. st. u kojoj su se nalazile bizantske crkve ukrašene veličanstvenim freskama i ikonama, džamija Sultan Bajezita I. te Crkva sv. Marije u kojoj je smješten Narodni muzej ikona s djelima najpoznatijeg albanskog ikonografa Onufrija. U nastavku mogućnost posjete Etnografskom muzeju, smještenom u otomanskoj kući iz 18. st., u kojem su izložene narodne nošnje, alatke koje su koristile tkalje i kujundžije (majstori koji su izrađivali tradicionalni nakit) te kuhinje, spavaće i gostinske sobe opremljene u tradicionalnom stilu. Polazak prema Draču, nekadašnjoj albanskoj metropoli s antičkim, bizantskim i spomenicima nedavne prošlosti. Danas je Drač centar albanskog turizma s bezbrojnim plažama i bogatom turističkom ponudom. Po dolasku, prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

5. dan        DRAČ – SKADAR – ULCINJ – BUDVA 
Doručak i odjava iz hotela te polazak prema Skadarskom jezeru. Zaustavljanje u Skadru koji se smatra najstarijim i povijesno najvažnijim gradom Albanije, u kojem ćete vidjeti, tipično za ovaj dio Balkana, mnoštvo krivudavih ulica, ograđenih visokim zidovima u kojima prevladava duh prošlih vremena. Znamenitost grada svakako je tvrđava Rozafa, a legenda o mladoj ženi po kojoj je tvrđava dobila ime, neće Vas ostaviti ravnodušnim. Nakon razgleda i kraćeg slobodnog vremena za osobne programe, nastavak putovanja prema Crnoj Gori. Kraći posjet Ulcinju, najjužnijem gradu crnogorskog primorja poznatom po prekrasnim pješčanim plažama. Odlazak potom prema Budvi, jedinstvenom turističkom biseru i jednom od najstarijih naselja tog područja, čemu svjedoče bogata arheološka nalazišta i pisani izvori koji datiraju iz 5.st.pr.Kr. Po dolasku, prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

6. dan         BUDVA – HERCEG NOVI – DUBROVNIK – ZAGREB
Doručak i odjava iz hotela. Odlazak do Starog grada Budve, najatraktivnijeg dijela budvanske rivijere, čija su posebna znamenitost zidine koje najvećim dijelom datiraju iz srednjeg vijeka, iz perioda Mletačke vladavine. U potresu 1667. Budva je srušena, a na temeljima starih zidina podignute su nove. Još jednom su oštećene u potresu 1979., a nakon toga je cijeli grad obnovljen i uređen. Šetnja gradom nakon koje slijedi nastavak puta Bokokotorskim zaljevom prema Herceg Novom. Ovaj se zaljev ubraja u 25 najljepših zaljeva na svijetu. Prekrasan sklad zaljeva i okolnih gradova okruženih gorostasnim planinama ostavlja bez daha! Na izlazu iz zaljeva nalazi se Herceg Novi, kulturni centar Boke kotorske, grad pjesnika i boema. Obilazak starog grada i kraće slobodno vrijeme pa polazak prema Hrvatskoj, dubrovačkoj zračnoj luci. Po dolasku, prijava za let Croatia Airlinesa, OU 665 u 16.20h s očekivanim dolaskom u Zagreb u 17.15h. Završetak programa.

 


Fotografije & video

01


6

Albanija, Tirana - spomenik Skanderbegu, nacionalni heroj Albanije

Tirana, spomenik Skanderbegu, putovanje Albanija, autobusno putovanje

Albanija, Tirana - spomenik Skanderbegu, nacionalni heroj Albanije

Elbasan, putovanje Albanija, autobusno putovanje

Albanija, Elbasan

Drač ljetovanje autobusom, plaža

Albanija, obala

Albanija, Berat-albanski

Albanija, Berat-albanski "grad muzej"

Albanija, Kruje-jedno od najpoznatijih i najposjećenijih turističkih destinacija,putovanje autobusom

Albanija, Kruje-jedno od najpoznatijih i najposjećenijih turističkih destinacija

Albanija, Skadar, most Mes-spomenik kulture, putovanje autobusom

Albanija, Skadar, most Mes-spomenik kulture i turistička atrakcija

Cijena i način plaćanja.

CIJENA PO OSOBI U DVOKREVETNOJ SOBI:

22.10.2023.

FIRST MINUTE

714,05 € / 5.380,01 kn

767,14 € / 5.780,02 kn

08.10.-12.10. RASPRODANO

22.10. - Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi:

(uključene pristojbe zračnih luka u iznosu od 104,85 € / 790 kn)

 

EUR

KN

Ultra first minute cijena aranžmana po osobi    

714,05 €     

5.380 kn

First minute cijena aranžmana po osobi     

740,59 €

5.580 kn   

Redovna cijena aranžmana po osobi

767,14 €

5.780 kn     

Napomene: ultra first minute i first minute cijene vrijede do 60, odnosno 30 dana prije polaska ili do popunjenja određenog broja mjesta! 

Za jednokratnu rezervaciju 5 ili više putnika odobravamo dodatni popust (informacije na prodajnom mjestu)!

Odbitak za polazak iz Dubrovnika, po osobi: 197,76 € (1.490 kn)

Mogućnosti plaćanja

visa mastercard diners american maestro paypal

Cijena aranžmana uključuje:

 • Povratni prijevoz zrakoplovom (ekonomska klasa) iz Zagreba do Dubrovnika;
 • Pristojbe zračnih luka od 104,85 € / 790 kn (podložno promjeni, konačni iznos utvrđuje se na dan izdavanja karata);
 • Prijevoz turističkim autobusom prema programu;
 • Smještaj u Tirani u hotelu Doro City 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi jednog noćenja s doručkom;
 • Smještaj na Ohridskom jezeru u hotelu Granit 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi dva noćenja s doručkom;
 • Smještaj u Draču u hotelu Arvi 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi jednog noćenja s doručkom;
 • Smještaj u Budvi/Bečići u hotelu Montenegro 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi jednog noćenja s doručkom;
 • Razglede prema programu u pratnji licenciranih lokalnih vodiča;
 • Ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja (Krujë: Skenderbegov muzej, Etnografski muzej; Ohrid: crkva sv. Sofije, crkva Samuilova tvrđava, crkva sv. Klimenta, manastir sv. Naum; Berat: citadela, Narodni muzej; Skadar: tvrđava Rozafa);
 • Voditelja putovanja iz Zagreba;
 • Pripremu i organizaciju putovanja te jamčevinu.

Cijena aranžmana ne uključuje:

doplatu za jednokrevetnu sobu od 91,59 € / 690 kn, obroke koji nisu navedeni u programu, osobne troškove, pića i napojnice te putno osiguranje (preporučujemo).

Informacije:

Red letenja:

 • OU 384  22OCT  ZAGREB           DUBROVNIK          07:40   08:40                       
 • OU 665 27OCT   DUBROVNIK   ZAGREB                  16:20   17:15                      

Korisne informacije – Albanija:

 • Službeno ime države: Republika Albanija (Shqipëria – u prijevodu Zemlja orlova)
 • Glavni grad: Tirana
 • Službeni jezik: albanski
 • Pismo: latinica
 • Vjera: islam, ali ima i dosta pravoslavaca i katolika
 • Telefoniranje: pozivni broj +355
 • Valuta: albanski lek, 1 ALL = 0.0087 EUR; 1 EUR = 141,16 ALL. Lek se sastoji od 100 kindara. Novčanice postoje u iznosima od 100, 200, 500, 1000 i 5000 leka, a kovanice u iznosima 5, 10, 20, 50 i 100. Novac možete mjenjati u bankama, mjenjačnicama i većini hotela.
 • Radno vrijeme: trgovine 8-19h od ponedjeljka do subota, a neke su otvorene i nedjeljom; restorani od 11 do 24h; barovi od 8 do 24h, banke od 8 do 17 sati.
 • Struja: 220V 50Hz
 • Piće: voda iz slavine je pitka u cijeloj Albaniji
 • Kuhinja: tradicionalna albanska kuhinja je orijentalna, na nju su utjecale turska, grčka, sirijska i italijanska kuhinja. Jedan od najpoznatijih i omiljenih tradicionalnih specijaliteta je Tavë Kosi - janjetina s jogurtom, a omiljena bezalkoholna pića Albanaca su boza (osvežavajuće piće pripremljeno od kukuruza) i rehani (piće od soka grožđa).
 • Napojnice: davanje napojnica za zadovoljavajuću uslugu je uobičajeno (u restoranima 5 - 10% računa, kafićima 20 – 50 lek)
 • Korisne informacije – Makedonija:
 • Službeno ime države: Republika Sjeverna Makedonija
 • Glavni grad: Skopje
 • Službeni jezik: makedonski, no uz makedonski se govori još nekoliko jezika kao što su albanski, srpski, hrvatski, bugarski, bosanski...
 • Pismo: ćirilica
 • Vjera: pravoslavci
 • Telefoniranje: pozivni broj +389
 • Valuta: makedonski denar (MKD ili DEN), 1 EUR = 61,44 MKD; 1 MKD = 0,0162 EUR. Denar se sastoji iz 100 denija, a novčanice postoje u iznosima od 10, 50, 100, 500, 1000 i 5000 denara, a kovani novac u iznosima od 1, 2, 5, 10, 50 denara i 50 denija. Mjenjačnice - novac mjenjajte isključivo u ovlaštenim mjenjačnicama ili na recepcijama hotela.
 • Kupovina: cijene se vrlo pristupačne za budžet prosječnog turiste. Većina hotela, restorana i trgovina primaju kreditne kartice, no preporučljivo je da kod sebe imate određenu količinu novca u gotovini.
 • Struja: 220V 50Hz
 • Piće: možete slobodno koristiti vodu iz gradskog vodovoda u svim mjestima. Makedonci su poznati po vrlo kvalitetnim vinima.
 • Kuhinja: makedonska kuhinja ima veoma dugu i poznatu tradiciju u kulinarstvu. Makedonci su poznati po uzgoju kvalitetnog graha 'tetovca' od kojega se priprema poznato jelo 'gravče na tavče', a od ostalih specijaliteta tu su i burek, ukusna pastrva iz Ohridskog jezera, turli-tava, čomlek, punjene paprike, musaka, sarma od lozovog lista....

NAPOMENE:

Tečaj konverzije 1 EUR = 7,53450 kn

Popust za jednokratnu rezervaciju 5 i više osoba isključuje kombinaciju s drugim popustima ili posebnim akcijama.

Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u međunarodnom zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi je dozvoljeno nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 23 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi jedan komad ručne prtljage unjeti u zrakoplov (max. 8 kg).

Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.

Kategorizacija smještaja odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može se razlikovati od hrvatskih standarda.

Organizator putovanja zadržava pravo promjene redosljeda programa putovanja u slučaju promjene reda letenja (vremena, zračne luke), radnog vremena neke od znamenitosti, muzeja i sl.

Cijene fakultativne ponude i ulaznica bazirane su prema stanju iz srpnja 2023. i mogu biti podložne promjeni.

O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje možete se informirati na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske https://mvep.gov.hr/

Broj putnika:

Minimalni broj: 15

Odgovorni organizator:

Opće informacije

Često postavljena pitanja

 • Mogućnosti plaćanja

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter