Mondotravel

O putovanju:

Kada:

19.11.2024. | 04.03.2025.

Koliko:

8 dana

Preuzmi pdf putovanja

„Egipat je dar Nila“ - Herodot.
Da, Nil je druga rijeka na svijetu po dužini (nakon Amazone), ali za Egipat i Egipćane Nil je rijeka svih rijeka.
Od pamtivijeka, više od 6000 godina Nil je kreirao gospodarski, socijalni, politički i vjerski život ne samo Egipta nego i današnje Etiopije, Sudana, Kenije, Ugande, Konga, Ruande, Burundija te Tanzanije.
No, ajmo od početka!
Putovanje započinje u Kairu, drugom najvećem gradu Afrike (oko 20 mil st.), nakon Lagosa (21 mil st.)

1. dan        ZAGREB – ISTANBUL – KAIRO

Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman 2 sata prije leta. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na letu Turkish Airlinesa, TK 1056 u 09.30h. Dolazak u Istanbul u 13.45h po lokalnom vremenu. Nastavak putovanja za Kairo na letu TK 694 u 18.25h. Očekivani dolazak u Kairo u 19.55h po lokalnom vremenu, obavljanje graničnih i viznih formalnosti te susret s lokalnim predstavnikom. Nakon tople dobrodošlice u Zemlju faraona slijedi prijevoz do hotela. Prijava i smještaj u sobe te noćenje.

2. dan        KAIRO

Nakon doručka odlazak u obilazak grada. Posjet Nacionalnom muzeju, pravoj riznici povijesti, s najvećom zbirkom drevne egipatske civilizacije na svijetu. Slijedi odlazak u Koptski dio Kaira, najstariji dio grada koji obuhvaća nekadašnju rimsku tvrđavu Babilon te mnoge koptske crkve i povijesne znamenitosti. Tu se nalazi crkva Presvete Bogorodice, poznata i kao Viseća crkva, jedna od najstarijih crkvi u Egiptu (potječe iz 3. st.). Nakon stanke za ručak nastavljamo do Citadele, srednjovjekovne utvrde u središtu starog Kaira, s prekrasnim pogledom na grad, gdje se nalazi džamija Muhameda Ali Paše ili Alabasterna džamija, simbol Kaira sa svojim turskim stilom gradnje. Potom odlazak do Khan El Khalili-a, najvećeg bazara na Bliskom istoku poznatom po neobičnim, tipičnim orijentalnim suvenirima i rukotvorinama. Doživite nakratko atmosferu srednjovjekovne tržnice i nikako ne propustite isprobati vještine cjenkanja! Povratak u hotel. Večera i noćenje.

3. dan        KAIRO 

Doručak. Danas odlazimo do visoravni Giza, u predgrađu Kaira, gdje se nalaze najprepoznatljiviji simboli civilizacije drevnog Egipta – piramide, Dolinski hram i mistična Sfinga (čuvarica grobnica). Tri najpoznatije piramide su Keopsova, Kefrenova i Mikerinova. Najveća i najstarija od njih je Keopsova, koja je, kada je sagrađena, bila visoka oko 146 m, a izgrađena je od više od 2 milijuna blokova kamena vapnenca. Za one željne pustolovine i nezaboravnog iskustva, mogućnost ulaska duboko u jednu od piramida (uz doplatu, ovisno koja će tog dana biti otvorena). Mogućnost i fakultativne posjete Sakkari i Memfisu. U nekropoli Sakkari se nalazi najpoznatija i najstarija sačuvana stepenasta piramida na svijetu – grobnica faraona Đozera koju je izgradio visoki kraljevski službenik Imhotep, prvi poznati arhitekt i umjetnik u povijesti, a čiji ćemo Muzej također vidjeti, dok se u drevnoj egipatskoj prijestolnici Memfis nalazi 10-metarski položeni kip faraona Ramzesa II. Slijedi povratak u hotel. Večera. Noćenje.

4. dan        KAIRO – ASUAN 

Doručak, odjava iz hotela te prijevoz do zračne luke. Let za Asuan. Po dolasku u najjužniji egipatski grad, susret s lokalnim predstavnikom te odlazak prema Visokoj brani čija je izgradnja imala značajan utjecaj na gospodarstvo i kulturu Egipta. S brane se pruža pogled na Naserovo jezero, najveće akumulacijsko jezero u svijetu. Slijedi odlazak do arheološkog lokaliteta File (Philae) gdje se nalazi hram božice Izide, jedan od najpoznatijih hramova drevnog Egipta i dalje do Nedovršenog obeliska, najvećeg poznatog obeliska egipatske civilizacije. Slijedi prijevoz do broda, ukrcaj i smještaj u kabine te ručak. Nakon ručka mogućnost fakultativnog izleta u Nubijsko selo. Vožnja motornim brodom tijekom koje možete uživati u pogledu na Botanički otok, mauzolej Age-Khana i Elefantinski otok na kojem se nalazi ovo tradicionalno afričko selo (Nubijci). Dolazak do sela te upoznavanje s lokalnim načinom života i običajima uz obilazak slikovitih kuća (izvana svijetlih boja i s puno ukrasa). Nubijci su vrlo gostoljubivi pa često pozivaju u svoje domove na šalicu karkadé (piće/čaj od cvjetova hibiskusa) i shamsi (tradicionalni kruh). Povratak na brod. Večera. Noćenje. 

5. dan        ASUAN – KOM OMBO – EDFU 

Isplovljavanje broda u kasnim noćnim satima. Doručak. Tijekom plovidbe se možete opustiti na palubi broda i uživati u prizorima prekrasne prirode i pogledu na svakodnevni život Egipćana. Dolazak u Kom Ombo te posjet istoimenom hramu podijeljenom u dva dijela i posvećenom dvojici bogova, Sobeku s krokodilskom glavom i bogu Horusu s glavom sokola. Unutar hrama mogu se vidjeti zidni prikazi najranijih medicinskih instrumenata u svjetskoj povijesti, drevni egipatski kalendar, nilometar te muzej krokodilskih mumija. Nastavak plovidbe prema Edfu, drevnoj prijestolnici Apollinopolis Magna. Na brodu ručak, večera i noćenje.  

6. dan        EDFU – ESNA – LUXOR 

Doručak te posjet ptolomejskom hramu boga Horusa, jednom od najočuvanijih hramova u Egiptu, sagrađenom između 237. i 57 pr. Kr, u vrijeme Kleopatre VII. Filopator, zadnje vladarice Egipta. Povratak na brod te nastavak plovidbe prema brani u Esni i dalje prema Luxoru (drevna Teba). Na brodu ručak, večera i noćenje.  

7. dan        LUXOR – HURGADA  (cca. 350 km, 4-5 sati vožnje)

Doručak i odjava s broda. Odlazak prema Dolini kraljeva, pustinjskoj dolini na zapadnoj obali Nila, poznatoj po šezdesetak grobnica faraona i plemića, koji su tu pokapani tijekom Novog kraljevstva (16. do 11.st. prije Krista). Danas je najpoznatija po grobnici Tutankamona koja se od 1979. godine, zajedno s ostatkom tebanske nekropole, nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine. U nastavku posjet kaskadnom hramu kraljice Hatšepsut, najpoznatije i najznačajnije vladarice Egipta. Slijedi posjet Memnonovim kolosima, masivnim kipovima možda i najvećeg faraona Egipta, Amenhotepa III. Odlazak potom do istočne obale rijeke do Luksora, „najvećeg svjetskog muzeja pod otvorenim nebom“ kako ga nazivaju. Obilazak Luksorskog hrama, jednog od najznamenitijih mjesta u povijesti Egipta, koji, za razliku od drugih hramova drevne Tebe, nije bio namjenjen štovanju kulta boga ili faraona, već obnavljanju kraljevstva. Posjet i obližnjem Karnaku, najvećem kompleksu hramova starog Egipta (UNESCO), koji svojom veličinom i impresivnošću nadilazi sve egipatske hramove. Potom polazak prema Hurgadi, koja je iz nekoć malog ribarskog mjesta prerasla u jedno od najvećih i najposjećenijih ljetovalište na obali Crvenog mora.  Po dolasku, večera u hotelu te odmor/noćenje.  

8. dan        HURGADA – ISTANBUL – ZAGREB

Rana odjava iz  hotela, upakirani doručak. Transfer u zračnu luku i prijava na let. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na liniji TK 703 u 05.05h. Dolazak u 09.05h po lokalnom vremenu. Po želji,  mogućnost fakultativnog odlaska do Sultanahmeta, Starog dijela grada te njegovog povijesnog i kulturnog središta. U ovoj se popularnoj četvrti nalaze najznačajnije znamenitosti triju carstava te brojni kafići i restorani, trgovine i dr. Slobodno vrijeme do povratka u zračnu luku u 15.00h. Nastavak leta za Zagreb na liniji TK 1055 u 18.40h s očekivanim dolaskom u 19.00h po lokalnom vremenu. Završetak programa.


Fotografije & video

01


5

Egipat, Hurghada, tropske ribice i koraljni greben

Egipat, Hurgada, koraljni greben sa tropskim ribama, putovanje zrakoplovom, ljetovanje na mediteranu

Egipat, Hurghada, tropske ribice i koraljni greben

Egipat, Hurgada, predivna pješčana plaža, putovanje zrakoplovom, ljetovanje na mediteranu

Egipat, Hurghada - predivna plaža sa palmama

Asuan, ljetovanje Egipat, krstarenje Nilom, ljetovanje mediteran, posebnim zrakoplovom

Egipat, Asuan

Luxor, krsarenje Nilom, putovanje i ljetovanje Egipat, krstarenje medietran, garantirani polasci

Egipat, Luxor

Luxor, krsarenje Nilom, putovanje i ljetovanje Egipat, krstarenje medietran, garantirani polasci

Egipat, Luxor- Velika dvorana u hramu Karnak (drevna Teba)

Cijena i način plaćanja.

CIJENA PO OSOBI U DVOKREVETNOJ SOBI:

19.11.2024.

POSEBNA PONUDA

ULTRA FIRST MINUTE

1.995 €

2.125 €

04.03.2025.

POSEBNA PONUDA

ULTRA FIRST MINUTE

1.995 €

2.125 €

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi

(uključene pristojbe zračnih luka u iznosu od 305 €):

Ultra first minute

1.995 €

First minute

2.060 €

Redovna cijena

2.125 €

Doplata za jednokrevetnu sobu

490 €

 Napomena: ultra first minute i first minute cijene vrijede do 90, odnosno 60 dana prije polaska ili do popunjenja određenog broja mjesta!  

Za jednokratnu rezervaciju 5 ili više putnika odobravamo dodatni popust (informacije na prodajnom mjestu)!

Mogućnosti plaćanja

visa mastercard diners american maestro paypal

Cijena aranžmana uključuje:

 • Prijevoz zrakoplovom (ekonomska klasa) prema programu uključujući i lokalni let Kairo - Asuan;
 • Prijevoz autobusom programu;
 • Smještaj u Kairu u hotelu Ramses Hilton 5* ili sl. u dvokrevetnoj sobi standard na osnovi dva polupansiona i jednog noćenja s doručkom;
 • Krstarenje brodom 5* po Nilu prema programu sa smještajem u dvokrevetnoj kabini na osnovi 3 puna pansiona;
 • Smještaj u Hurgadi u Sunrise Aqua Joy Resortu 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 polupansiona;
 • Razglede prema programu u pratnji lokalnih vodiča na engleskom jeziku;
 • Ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda;
 • Večeru u jednom od lokalnih restorana u Hurgadi;
 • Voditelja putovanja iz Zagreba;
 • Troškove organizacije putovanja i jamčevine.

Cijena aranžmana ne uključuje:

doplatu za jednokrevetnu sobu/kabinu, trošak turističke vize za Egipat od 25 $ (cca 24 €, jedan ulaz), posredovanje agencije pri ishođenju vize od 20 €, obaveznu doplatu na licu mjesta za napojnice za lokalne vodiče i vozače cca. 50 $, doplate za fakultativne usluge i sadržaje koje nisu gore navedene, osobne troškove, putno osiguranje (preporučujemo).

Doplate i popusti:

Popust:

 • Dijete 2-11,99 godina na pomoćnom ležaju, uz dvije odrasle osobe u sobi/kabini: 500 €

Napomena uz smještaj u trokrevetnoj sobi: trokrevetne sobe se najčešće sastoje od 2 odvojena ili 1. bračnog ležaja + pomoćni krevet (na razvlačenje). Kvadratura sobe često je ista ili slična dvokrevetnoj sobi te time komoditet može biti smanjen.

Fakultativna ponuda, cijena po osobi (uz minimalno 10 prijavljenih putnika, prijava i plaćanje prije putovanja):

 • Doplata za sobu s pogledom na Nil u Kairu (3 noći): 85 €
 • Sakkara & Memphis: 65 € (uključeno: prijevoz autobusom, lokalni vodič, ulaznice)
 • Nubijsko selo: 40 € (uključeno: prijevoz motornim brodom, lokalni vodič)
 • Sultanahmet, Istanbul: 45 € (privatni povratni transfer autobusom na relaciji zračna luka Istanbul– Sultanahmet – zračna luka Istanbul, u pratnji voditelja putovanja)

Neobavezne doplate za ulaznice na licu mjesta – informativne cijene, po osobi:

 • Ulaznica za unutrašnjost Keopsove piramide: 15 $
 • Ulaznica zau unutrašnjost Kefrenove ili Mikerinove piramide: 5 $

Viza:

 • Hrvatski državljani trebaju vizu za Egipat.
 • Viza se u svrhu turističke posjete može ishoditi putem sustava e-viza na poveznici https://visa2egypt.gov.eg/eVisa/ ili u Veleposlanstvu AR Egipta u Zagrebu.
 • Pristojba za turističku vizu, jedan ulazak, iznosi 25 $.
 • putnička agencija može posredovati pri ishođenju online vize uz naknadu od 20 €.
 • Putovnica mora vrijediti još najmanje 6 mjeseci od datuma ulaska u zemlju i imati barem jednu praznu stranicu za vizu.

 

Informacije:

Red letenja:

 • TK1054 19NOV/04MAR ZAGREB                ISTANBUL            09:30     13:45
 • TK   694 19NOV/04MAR ISTANBUL            KAIRO                  18:25     19:55
 • TK   703 26NOV/11MAR HURGADA           ISTANBUL            05:05     09:05
 • TK1055 26NOV/11MAR ISTANBUL            ZAGREB                 18:40     19:00

*sve lokalna vremena

Korisne informacije: 

 • Službeno ime: Arapska Republika Egipat
 • Površina: 1.001.450 km2
 • Geografski položaj: sjeveroistočna Afrika
 • Broj stanovnika: 99.375.741 (2018.)
 • Glavni grad: Kairo
 • Službeni jezik: arapski, a u turističkim krajevima govori se engleski i njemački
 • Religija: islam (90% muslimani, 9% koptski kršćani, 1% ostali).
 • Vremenska razlika: +1 sat u odnosu na Hrvatsku
 • Novčana jedinica: Egipatska funta, 1EGP ≈ 0,019 EUR;  1 EUR ≈ 51,22 EGP; 1 USD ≈ 47,71 EGP
 • Klima: suptropska pustinjska klima, no u uskom obalnom pojasu i na sjeveru prevladava sredozemna.
 • Prosječna dnevna temperatura u Kairu u studenom: 19°C
 • Odjeća i obuća: Zbog čestih velikih razlika u temperaturi između dana i noći predlažemo višeslojno odijevanje. Obvezno ponijeti topliju odjeću za večeri. Ženske osobe pri ulascima u džamije trebaju imati šal za pokriti kosu. Udobna sportska obuća (tenisice i sl.).
 • Kupovina: u trgovinama i na bazarima nude se tradicionalni proizvodi od alabastera, zlata i drveta, proizvodi od kože, tepisi, svitci papirusa, ružino ulje, začini i razni suveniri. Običaj nalaže da se pri kupnji trebate cjenkati.
 • Hrana: egipatska kuhinja se u velikoj mjeri oslanja na jela od povrća. Iako kuhinja u Aleksandriji i priobalnom dijelu Egipta ima tendenciju korištenja ribe i drugih morskih plodova, ipak se većina egipatske kuhinje temelji na namirnicama koje rastu iz zemlje. Neki smatraju da je koshari (mješavina riže, leće, i makarona) nacionalno jelo, a jedno od najpopularnijih jela je ful medames (jelo od sušenog boba). Bob se također koristi i za pripremanje falafela,  jela koje je izvorno nastalo u Egiptu i proširilo se na druge dijelove Bliskog Istoka.
 • Piće: preporuča se konzumacija pića pakiranih u bocama, ne koristiti led, a alkoholna pića se mogu konzumirati u hotelskim restoranima i barovima.
 • Pozivni broj zemlje: +20
 • Mobilne mreže: uporaba mobilnih telefona je moguća, preporučamo provjeru s mobilnim operaterom u Hrvatskoj
 • Napojnice: napojnica za izvršenu uslugu nepisano je pravilo. Mala pažnja osigurat će Vam prvorazrednu uslugu tijekom boravka.
 • Cijepljenje: nije potrebno.
 • Putna isprava: putovnica koja mora vrijediti još najmanje 6 mjeseci od ulaska u zemlju.
 • Viza: potrebna za državljane Republike Hrvatske

Minimalni broj putnika: 15 

NAPOMENE:

Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u međunarodnom zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi dozvoljeno je nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 30 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi jedan komad ručne prtljage unjeti u zrakoplov (max. 7 kg).

Na lokalnim letovima egipatskih zrakoplovnih kompanija dozvoljeno je nositi 1 komad predane prtljage do 20-23 kg, te do 7 kg ručne prtljage (točne informacije bit će navedene u završnoj obavijesti o putovanju pred polazak).

Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. U slučaju promjene reda letenja ili plovidbe (vremena, luka) ili radnog vremena neke od znamenitosti, muzeja ili sl. organizator putovanja zadržava pravo promjene redosljeda programa putovanja.

Kategorizacija smještaja odgovara službenoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.

Cijene fakultativne ponude i ulaznica bazirane su prema stanju iz lipnja 2024. i mogu biti podložne promjeni.

O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje možete se informirati na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske https://mvep.gov.hr/

 

Broj putnika:

Minimalni broj: 15

Odgovorni organizator:

Opće informacije

Često postavljena pitanja

 • Mogućnosti plaćanja

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter