Mondotravel
dublin, garantirani polasci, mondo travel

Europe

Irska

0


putovanja

Info

Glavni grad

Dublin

Valuta

euro

Populacija

4,921,500

Područje

70,273km2

Irska

Republika Irska je europska država koja se nalazi na irskom otoku te dio tog teritorija dijeli sa Sjevernom Irskom, odnosno Ujedinjenim Kraljevstvom te morskim putem graniči s Velikom Britanijom. Glavni grad je Dublin.Zelenu i brdovitu Irsku također krase prekrasne doline, rijeke i litice, a poznata je i po nadimku Smaragdni otok. Dvorci i zamci su nerijetka pojava, dok su zmije nepostojeća pojava na ovom otoku, a Dan svetog Patrika je jedna ogromna proslava koja naravno ne može proći bez Guinnessa. Irska ima jako dugu i zamršenu povijest, ali jedan od najtraumatičnijih perioda je zasigurna bila Velika glad sredinom 19.st. zbog koje je broj irskog stanovništva pao za dva milijuna ljudi, kako zbog iseljavanja tako i zbog smrti od glađu.

P.S. Irska kuhinja je vrlo slična engleskoj, što naravno ne čudi, ali jedno od specifičnih i tradicionalno irskih jela zasigurno je irski paprikaš od ovčetine i janjetine.

Fotografije & video

01


2

Dublin, Temple Bar - središte noćnog života Dublina

Želiš posjetiti?
dublin, garantirani polasci, mondo travel

Dublin, Temple Bar - središte noćnog života Dublina

irska tura, garantirani polasci, mondo travel

Dublin - Samuel Beckett most -kabelski je most prema projektu arhitekta Santiaga Calatrava

Što vidjeti:

Dublin

Glavni i najveći grad Irske nudi pregršt sadržaja pa tako svakako treba vidjeti Trinity College s čuvenom knjigom Book of Kells, katedralu Sv. Patricka i najljepši park St. Stephens Green. S povijesti grada se možete upoznati u muzeju The Little Museum od Dublin, a ljubitelji prirode uživat će u Zoološkom vrtu otvorenom davne 1831. g. Ovdje možete sresti žirafe, pingvine i pitome vjeverice. Slavni Guinness morate probati u originalnoj pivovari na sedam katova s prekrasnim pogledom na grad, a whiskey u destileriji The Old Jameson Distillery. Poznata četvrt s puno pubova je Temple Bar, gdje možete popiti pintu piva i osjetiti večernju vibru grada.

Wicklow

Grad koji se nalazi južno od Dublina na istočnoj obali i broji oko 10.500 stanovnika. Poznat je po ljepoti koja oduzima dah: umirujuća priroda Wicklowskih planina (jedan on najvećih irskih nacinalnih parkova) i dolina, šume te prekrasan krajolik uz obalu. Jeste li znali da je popularna serija Camelot-the Legend of King Arthur snimljena na planini Wicklow u Irskoj koja je nerijetko poslužila za snimanje drugih scena serija i filmova.

Klifovi Mohera

Jedna od najvećih prirodnih atrakcija Irske su zasigurno klifovi Mohera, pod zaštitom UNESCO-a, koju godišnje posjeti oko milijun turista! Protežu se na osam kilometara dužine, a u visinu idu čak preko 200 metara. Ovdje živi i oko 30 tisuća ptica. Nevjerojatan je osjećaj s vrha gledati u prostranstvo Atlantskog oceana, a možete napraviti i selfie s pozadinom tipične irske razglednice.

Cork

Drugi je po veličini grad u Republici Irskoj te ima oko 119.000 stanovnika. Slovi za buntovnički grad, još iz vremena engleskog Rata dviju ruža 1491, kad je stao na stranu petendenta na prijestolje Perkina Warbecka. Zbog toga, Cork i njegovu okolicu zovu Buntovnički kraj, a oni za sebe tvrde da su prava prijestolnica Irske i međusobno se zovu - Rebels (buntovnici).

Jeste li znali da je prvi parobrod koji je prošao Atlantik krenuo iz Corka no imao je toliko problema s gorivom da je posada na kraju upotrijebila namještaj iz kabina i jarbol. Pred samim ciljem u New Yorku brod se nasukao i posada je morala čekati plimu.

Galway

Gradić na zapadnoj obali Irske, s oko 73.000 stanovnika te je peti po veličini i najbrže rastući grad u Republici Irskoj. Često nazivaju i kulturnim središtem Irske jer je najviše povezan s jezikom, glazbom i tradicijom pjesme i plesa te se u njemu tokom godina održava mnoštvo festivala. Svakog srpnja Galway je domaćin poznatog Galway festivala umjetnosti koji je ostao poznat po čuvenoj Macnas paradi. Jeste li znali da se najdulje ime mjesta u Irskoj nalazi upravo u okrugu Galway: Muckanaghederdauhaulia.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter