Mondotravel
vulkansko jezero, Mondo travel, europska putovanja, garantirani polazak

Europe

Island

6


putovanja

Info

Glavni grad

Reykjavik

Valuta

islandska kruna

Populacija

360,390

Područje

102,775km2

Island

Island je otočna zemlja koja se nalazi u sjevernom Atlantiku između Britanskih otoka, Norveške i Grenlanda te je smještena malo južnije od Arktičkog kruga. Za razliku od susjednog mu Grenlanda, Island se smatra dijelom Europe, a ne Amerike. Glavni grad je Reykjavik.Island s razlogom znaju nazivati 'zemljom vatre i leda' – to je geološki vrlo aktivan otok, a oko 10% otoka je i pod ledom. Dakle, ovo je otok prepun vulkana i ledenjaka, te je bogat i gejzirima, rijekama i vodopadima. Ovo je vrlo mirna zemlja, s izrazito niskom stopom zločina, a pogotovo onog nasilne prirode – policajci čak ni ne nose oružje. Kako je Island blizu Arktičkog kruga to je savršeno mjesto za vidjeti polarnu svjetlost i polarno sunce. Tako su prosinačke noći izuzetno duge, kao i lipanjski dani (skoro po 24 sata).

P.S. Iako je kuhinja ovog otoka itekako specifična te uključuje jela s mesom morskog psa, kita i njorke, zanimljivo je da je najpopularnije jelo na Islandu zapravo hot dog!

Fotografije & video

01


3

Island - Viti, vulkansko jezero

Želiš posjetiti?
vulkansko jezero, Mondo travel, europska putovanja, garantirani polazak

Island - Viti, vulkansko jezero

jedna od najviših građevina na Islandu, putovanja zrakoplovom, Mondo travel, europska putovanja

Island, Reykjavik- katedrala Hallgrimskirkja, jedna od najviših građevina na Islandu

Godafoss na sjeveru Islanda, Mondo travel, europska putovanja, garantirani polazak

Island - vodopad Godafoss na sjeveru Islanda

Što vidjeti:

Reykjavik

Reykjavik je glavni, a ujedno i najveći grad Republike Island. Jako se pazi do čistoće, te je okružen prelijepim krajolikom. Islanđani vole prkositi zimi s umirujućim termalnim bazenima na otvorenom, koji su jako popularni. Na vrhu popisa nalazi se crkva Hallgrimskirkja, vidljiva iz svakog kuta Reykjavika. Popnite se na ovu gotovo 75m visoku zgradu za spektakularan panoramski pogled. Ispred crkve nalazi se kip Leifa Eriksona. Veličanstvena Harpa, glavna koncertna dvorana, svakako je nešto što biste trebali vidjeti. Prošetajte unutar i oko zgrade i provjerite zašto je to jedan od najpopularnijih arhitektonskih projekata u cijelom svijetu. Za uzbudljivu avanturu na moru, isprobajte jednu od mnogih tura za promatranje kitova.

Plava Laguna

Ovo fascinantno mjesto formiralo se 1976. godine, a 1987. godine otvorena su prva kupališta i ubrzo došla na jako dobar glas zbog termalne vode i mineralnog blata koji liječe najrazličitije probleme. Početkom tisućljeća obnovljeno kupalište dolazi na dobar glas među turistima, dok je danas atrakcija broj jedan za sve posjetitelje i apsolutno hit mjesto koje pri dolasku zahtijeva rezervaciju termina. Također je na listi 25 svjetskih prirodnih čuda, što je već dovoljna motivacija da se poželite umočiti u termalnu vodu.
Jedna od stvari koja je popularizirala Plavu lagunu je neodoljiva mliječno-plava boja vode koja dobiva ovu nijansu zahvaljujući svom unikatnom mineralnom sastavu te isparavanje koje se događa za hladnijih dana koje cijelo mjesto čine baš magičnim. I da, usred ledene sjeverne zime možete se kupati jer je temperatura vode oko 40 stupnjeva. Cijela spa destinacija osim samog kupanja nudi smještaj, brojne medicinske ili uljepšavajuće tretmane te ulazak u barove i restorane nakon ispunjenog dana

Zlatni krug

Zlatni krug, kako u prijevodu glasi Golden Circle, ruta je dugačka 300 kilometara koja vas, između ostalog, vodi do tri najpopularnije prirodne atrakcije na Island. geotermalno područje u Haukadaluru, slap Gullfoss i Nacionalni park Thingvellir. I dok polarnu svjetlost možete vidjeti od početka rujna do kraja travnja, ove prirodne ljepote možete posjetiti cijelu godinu, a Golden Circle odličan je izbor ako ne možete provesti malo više dana za istraživanje jer su u njoj sadržani najljepši islandski vidici.

Gullfoss

Čaroban i visok 32 metra ulijeva se u rijeku Hvita i jedan je od najljepših slapova Islanda. Podijeljen je u dva stepenasta dijela, od kojih je kraći dugačak 11 metara, a drugi 21 metar. Nalazi se u prekrasnom kanjonu sa zidovima visokima i do 70 metara, s kojih se pruža nezaboravan pogled na slap. U vezi s ovim slapom postoji i zanimljiva priča o želji da islandska priroda posluži za profit stranih investitora, no tome je na kraj stala borba Sigridur Tomasdottir, prve Islanđanke koja se bavila aktivizmom za očuvanje okoliša. Plaketu njoj u čast možete pronaći u blizini slapa, a vremena za to će biti jer se nećete dati odlijepiti od ljepote i veličanstvenosti koja proizlazi iz slapa.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter