Mondotravel
Bratislava

Europe

Slovačka

5


putovanja

Info

Glavni grad

Bratislava

Valuta

euro

Populacija

5,450,421

Područje

49,035km2

Slovačka

Slovačka Republika nalazi se u Srednjoj Europi te graniči s Poljskom, Ukrajinom, Mađarskom, Austrijom te naravno sa Češkom s kojom je nekada i činila jednu državu – Čehoslovačku. Prvo od 1918. do 1939. godine pa potom od 1945. do 1992. godine.Osim ogromnog broja dvoraca, Slovačka se može pohvaliti i sa čak više od 6000 špilja te s više od 1300 izvora mineralne vode! Tu je i najveća skulptura konja na svijetu te 50 odlično očuvanih drvenih crkvi koje se nalaze na UNESCO-vu popisu (od kojih je najstarija sagrađena 1500. godine). Također, to je zemlja s devet nacionalnih parkova te 14 posebno zaštićenih područja. Okružena prekrasnom prirodom i gradovima koji odišu poviješću, Slovačka je savršeno zaokružena destinacija jer ima sve za ponuditi!

P.S. Iako Slovaci itekako vole pivo, njihovo tradicionalno piće zapravo je borovička!

Fotografije & video

01


3

Bratislava

Želiš posjetiti?
Bratislava

Bratislava

Bratislava

Bratislava

Bratislava

Bratislava

Što vidjeti:

Bratislava

Prijestolnica Slovačke je jedini glavni grad na svijetu koji graniči s dvije zemlje (Austrijom i Mađarskom). Osim toga, Bratislava je jedan od najmanjih glavnih gradova u Europi s malo manje od 450 tisuća stanovnika. Bratislava je prvi put pisano spomenuta 907. godine, kao i sam dvorac u gradu. Uz dvorce, vrijedi spomenuti te posjetiti i Michaelova vrata, tj. toranj, staru gradsku jezgru te Katedralu sv. Martina, kao i brdo Slavin s istoimenim spomenikom koji je 1960. godine podignut u spomen na tisuće sovjetskih vojnika koji su poginulu oslobađajući grad u Drugom svjetskom ratu. Također, zanimljivo je i da Bratislava ima jako puno šuma nedaleko samog centra grada.

Košice

Drugi po veličini grad u Slovačkoj, u istočnom dijelu uz mađarsku granicu. Glavne znamenitosti su gotička katedrala Sv. Elizabete, najljepša i najveća crkva u Slovačkoj, zatim ruševine dvorca Spiš iz 12. st., a svakako je za preporuku posjetiti Muzej istočne Slovačke, koji čuva jednu od najvećih kolekcija zlatnika iz raznih krajeva Europe. Grad je malen i simpatičan, a povijesni centar je prilično slikovit zbog dobro očuvanih i uređenih zgrada, vila i crkava, dok je arhitektura poprilično slična Mađarskoj, zbog jakog utjecaja koji su Mađari imali na grad sve do sredine 20. st. Zahvaljući brojnim muzejima, galerijama i kazalištima, ovaj je gradić 2013. godine bio proglašen europskom prijestolnicom kulture.

Tatre

Planinski lanac Tatre smješten je na sjeveru Slovačke, na samoj granici s Poljskom, te je ujedno i nacionalni park s obje strane. Ovo je jedini dio Karpata s „alpskim“ tipom planina, pa je stoga popularno odredište za zimske i ljetne aktivnosti. Dijeli se na tri dijela: Zapadne, Centralne (tzv visoke) i Belianske Tatre. Većina skijaških resorta smještena je u Visokim Tatrama, gdje je i najviši vrh Gerlach, 2.655 m. Skijaška sezona počinje sredinom prosinca, a traje sve do travnja. Zahvaljujući termalnim izvorima, ovdje su se smjestili i kompleksi termalnih bazena pa možete pronaći odličnu kombinaciju skijanja i kupanja u jednom od popularnih termalnih vodenih parkova: AquaCity Poprad, Aquapark Tatralandia ili Besenova. Najpopularnija odredišta a za skijanje su grad Poprad, s istoimenim toplicama, povijesnim centrom grada i brojnim sadržajima, zatim Tatranska Lomnica, jedno od najvećih i najljepših skijališta s najstrmijim i najvišim stazama, te Strbske Pleso, najpopularniji skijaški i zdravstveno-liječilišni resort u Visokim Tatrama.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter