Mondotravel
Chile - Torres del Paine National Park

South America

Čile - Patagonija

3


putovanja

Info

Glavni grad

Santiago

Valuta

čileanski peso

Populacija

17,574,003

Područje

756,096km2

Čile - Patagonija

Čile je država u Južnoj Americi, smještena na jugu kontinenta uzduž pacifičke obale. Zemlja je izdužena 4630 kilometara u smjeru sjever-jug, s najvećom širinom od 430 kilometara. Na sjeveru graniči s Peruom, na sjeveroistoku s Bolivijom te na istoku s Argentinom.Pustinja Atacama na sjeveru zemlje sadrži velika mineralna bogatstva, poglavito bakar i nitrate. Najveći dio stanovništva i poljoprivrednog zemljišta koncentrirani su u relativno maloj središnjoj dolini u kojoj se nalazi i glavni grad Santiago. Ova je regija i povijesno središte Čilea iz koje se zemlja širila prema sjeveru i jugu. Južni Čile bogat je šumama i pašnjacima, a reljefom dominira niz vulkana i jezera. Južna je obala labirint fjordova, zaljeva, prolaza, te zavojitih poluotoka i otoka. Istočnu granicu zemlje čine Ande u kojima se nalazi najviši vrh Nevado Ojos del Salado (6893m). Čileu pripada i Uskršnji otok, najistočniji otok Polinezije, te Robinson Crusoe u otočju Juana Fernándeza. Polaže pravo i na velik dio Antarktike. Na području Čilea se nalazi 36 nacionalnih parkova koji zauzimaju površinu od 9,141,200 hektara. Najveći od njih je nazvan po Bernardu O'Higginsu.

P.S. Čileanski Nacionalni park Torres del Paine proglašen je osmim svjetskim čudom 2013. godine u velikom istraživanju internetske stranice VirtualTourist.com. U ovoj južnoameričkoj zemlji ljudi nikada, ali baš nikada ne jedu rukama. Čak ni pomfrit, koji se često konzumira rukama, Čileanci jedu viljuškom! I da, kad završite obrok, neka vam ne padne na pamet da poližete nož ili viljušku, jer se to smatra prilično nepristojnim.

Fotografije & video

01


3

Chile - Torres del Paine National Park

Želiš posjetiti?
Chile - Torres del Paine National Park

Chile - Torres del Paine National Park

Chile

Chile

Chile

Chile

Što vidjeti:

Santiago

Glavni grad Čilea je i upravno središte istoimene regije. Leži na rijeci Mapocho, između Anda i Primorskoga gorja na 520 metara apsolutne visine. Financijsko je i gospodarsko središte Čilea (50% industrijske proizvodnje zemlje). Uz prehrambenu, metalnu, elektroničku, kemijsku, drvnu i tekstilnu industriju, razvijena je prerada kože, proizvodnja papira, stakla, građevnog materijala. Nekoliko sveučilišta kao što su državno, katoličko i tehničko, vojne akademije, znanstvene, umjetničke i kulturne ustanove daju mu ulogu kulturnoga središta, zajedno s mnogobrojnim muzejima. Staru gradsku jezgru u kolonijalnome stilu, stradalu u čestim potresima (osobito 1647. i 1730. godine), zamijenili su neboderi, reprezentativni trgovački, stambeni i drugi objekti. Santiago je poznato turističko središte i važno prometno čvorište, koje autoceste povezuju s obalnim područjem i ostalim čileanskim prostorom. U borbama za čileansku neovisnost (1810.-1818.) grad su 1817. godine oslobodili revolucionari te ga 1818. godine proglasili čileanskom prijestolnicom.

Torres del Paine

Torres del Paine - čileanski nacionalni park, koji je 1978. proglašen rezervatom biosfere UNESCO-a.
Nacionalni park Torres del Paine je još jedna lokacija u svijetu koja godišnje privlači velik broj turista, i jedna je od glavnih atrakcija Čile-a. Park , čudo prirode i područje od neprocjenjive vrijednosti nalazi se između patagonskih stepa i subpolarnih šuma. Na istoku graniči s parkom u Argentini, Los Glaciares.Torres del Paine predstavlja najveći i najljepši park u Čileu koji je otvoren tijekom cijele godine, što je odlična prilika za sve one koji bi ga željeli doživjeti. Park je i dom mnogih životinja kao što su pume, lisice, kondori i ljame. Prepoznatljivi je dio parka planinski lanac Cordillera del Paine, odnosno tri granitna monolita poznata kao Torres del Paine (u prijevodu sa španjolskog tornjevi plavog) koji su proglašeni rezervatom biosfere UNESCO-a. Najviši je vrh Cerro Paine Grande, koji se izdiže na 2884 metara obuhvaća i neke od najljepših ledenjačkih jezera na svijetu kao što su Grey Pehoe, Nordenskiöld i Sarmiento, a koji oduševljavaju nestvarno plavom bojom vode.

p.s. Torres del Paine sadrži i jednu od najpopularnijih staza za treking u svijetu – W. Staza W duga je oko 70 kilometara, a potrebno je četiri do šest dana da ju čitavu prepješačite.

Punta Arenas – Magellanov prolaz – Ushuala

Punta Arenas je najjužniji čileanski grad smješten na polotoku Brunswicku na obali Magellanova prolaza. Grad je upravno središte najjužnije regije Magallanes y de la Antártica Chilena. Po veličini je treći najveći grad Patagonije; neki ga navode kao najjužniji grad na svijetu iako je zapravo grad Ushuaia u Argentini najjužniji na svijetu. No, u ovom gradu polovica stanovništva čine Hrvati.

Magellanov prolaz-tjesnac: Ferdinand Magellan poznat je po tome što je bio voditelj prvog "pravog" putovanja oko svijeta, a njegova znatiželja dovela ga je do velikog otkrića, prolaza koji je naziv dobio po njegovu imenu. Upravo na tom mjestu nalazi se Tierra del Fuego, božanstveno otočje koje je jedan od najvećih američkih prirodnih ekstrema. Mnogi ga opisuju starim, čudnim, ali istovremeno i lijepim, jer priroda se tu zaista potrudila poigrati najviše što je mogla. Tierra del Fuego, u prijevodu, Ognjena zemlja, je arhipelag koji se nalazi u Južnoj Americi i većim djelom pripada Čileu, a manjim Argentini. Sastoji se od najvećeg otoka istoimenog naziva, a susjedni manji odvojeni su malim kanalima.

Ushuaia- je avanturističko središte i jedna od prometnijih morskih luka Argentine. Masivi Anda se ovdje susreću s kanalom Beagle, a u centru mjesta možete popiti i izvrsno pivo Beagle Ale koje ima jedan poseban sastojak, vodu iz obližnjeg ledenjaka. Za sve hrabre i ljubitelje avanturističkog duha čak i nakon par čaša i ako ste spremni možete okušati svoj avanturističkih duh i sjesti u kajak, skijanju , jedrenju, pa čak i u ronjenju, a najhrabriji mogu se uputiti na Glacier Martial. Područje je bogato šumama i prekrasnim krajolicima, poglavito ako se vozite prema mjestima Rio Grande ili Puerto Williams gdje vas na putu čekaju ogromne zimzelene šume, očaravajuća jezera i planinski vrhovi.

P.s. Uvijek sa sobom ponesite kremu za sunčanje jer čak i za vrijeme oblačnih dana postoji velika šansa da ćete izgorjeti.

Puerto Natales

Puerto Natales - grad u čileanskoj Patagoniji ujedno je i glavni je grad općine Natales i provincije Última Esperanza, jedne od četiri provincije koje čine regiju Magallanes i Antartica Chilena u najjužnijem dijelu Čilea. Grad je polazna točka za istraživačke ekspedicije , posjetu čileanskim fjordovima i nacionalnom parku Torres del Paine .Predivni krajolici i priroda pružaju različite mogućnosti aktivnog odmora, osim treciking, uključuje i planinarenje tako možete se popeti na brdo Dorotea s kojeg vam se pruža prekrasan pogled na grad Puerto Natales. Ako budete imali sreće, moći ćete vidjeti veličanstven let kondora koji se gnijezdi na okomitim zidovima brda. Naravno, neizostavni su i čileanski fjordovi. Fojrod Ultima Esperanca jedan je od najpoznatijih u ovom području za posjetu i istraživanje netaknute prirode i ledenjaka. Poznata špilja Milodon , prirodni spomenik koji se nalazi na brdu Benitez, na 25 km od Puerto Natalesa u kojoj su u 19 stoljeću pronađeni ostaci izumrlih životinja poput zubatog tigra, američkog konja i velikog sisavca poznatog kao Milodon, po kojem je špilja i dobila ime. Gradske ulice i arhitektura pričaju povijest regije, a velike seoske farme krase seoske krajeve koji je dugo bio teritorij stanovnika Aonikenka.

Vina del Mar

Vina del Mar - na španjolskom jeziku znači „morski vinograd“ je grad na obali u središnjem dijelu Čilea. Nalazi se oko 110 km sjeverozapadno od glavnoga grada Santiaga i na južnom dijelu graniči sa susjednim gradom Valparaísom. Grad je jedno od poznatih čileanskih turističkih središta na obali Tihog ocena s brojnim plažama , trenutno u gradi živi više od 318.000 stanovnika i po broju stanovnika bio je četvrti grad po veličini u Čileu.

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter