Mondotravel

O putovanju:

Kada:

09.04.2023.

Koliko:

9 dana

Preuzmi pdf putovanja

1. dan ZAGREB – ISTANBUL

Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman 2 sata prije leta, podjela putne dokumentacije i prijava na let. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na letu Turkish Airlinesa, TK 1056 u 20.15 h s dolaskom u 23.30 h po lokalnom vremenu. Prijevoz do hotela. Prijava i noćenje.

2. dan ISTANBUL - CASABLANCA

Nakon doručka prijevoz do zračne luke te nastavak putovanja prema Casablanci na liniji TK 617 u 12.15 h. Očekivani dolazak u Casablancu u 15.50 h po lokalnom vremenu. Obavljanje pograničnih formalnosti, sastanak s lokalnim predstavnikom te prijevoz do hotela. Prijava u hotel i nakon kratkog odmora krećemo u razgled Casablance, ekonomskog centra Maroka. Prvo ćemo posjetiti Trg Mohammeda V, središte poslovnog i ekonomskog života. Slijedi odlazak do Habbous četvrti koja je za turiste mini-Marrakech. Četvrt se razvila tijekom francuskog protektorata, prvenstveno od 1920-ih do 1930-ih, kako bi se smjestile obitelji trgovaca iz raznih regija Maroka. Danas je dom mnogih obrtnika, knjižara i drugih trgovaca. Nastavljamo do staza Ain-Diab izgrađene 1957. za Formulu 1 koja se koristila za  Moroccan Grand Prix. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

3. dan CASABLANCA – MEKNES – FÈS (320 km)

Doručak i odlazak na razgled veličanstvene džamije Hassana II koja je građena od 1986. do 1993. godine na obali Atlanskog oceana. Džamija je izgrađena u modernističkom maurskom stilu, površine 40.000 m² što je čini jednom od najvećih na svijetu, a može primiti 22.500 vjernika. Njen je minaret visok 210 m te je zanimljivost da se hodža na njega vozi liftom kada poziva na molitvu. Slijedi prijevoz do Fésa s kratkim zaustavljanjem u Meknesu, kraljevskom gradu u unutrašnjosti Maroka, čija je zidom okružena stara jezgra (medina) dio UNESCO-ve svjetske baštine. Meknes je bio prijestolnica sultama Ismaila, najstrožeg vladara marokanske povijesti, a poznata je po 40 kilometara dugim zidinama. Posjetit ćemo Bab al Mansour, glavni svečani ulaz te prijestolnice, medinu te židovsku četvrt. Nastavak vožnje do Fésa. Po dolasku u večernjim satima, prijava i smještaj u hotel. Večera i noćenje.

4. dan FÈS

Doručak. Odlazak u poludnevno razgledavanje Fésa, najstarijeg kraljevskog grada kojeg je osnovao Moulay Idriss II. u 8. stoljeću, vjerskog i kulturnog središta čitavog arapskog svijeta. Slijedi obilazak Fés el-Jdida, jedne od tri stare jezgre (medine) grada u kojoj se nalazi Kraljevska palača izgrađena 1960-ih i židovska četvrt Mellah; Medresa Bou Inania najbolje je i najveće sveučilište u Fesu te ikona graditeljstva u Maroku. Sagradio ju je sultan Bou Inan u razdoblju od 1351. do 1357. godine. Obnovljena je i ukrašena šarenim geometrijskim mozaicima i izrezbarenom žbukom. Zanimljiva činjenica je da se unutar njegovih zidina nalazi čitava džamija; mauzolej Moulaya Idrissa II, džamija s grobom istoimenog sultana utemeljitelja islama u Maroku; Nejjarin javna fontana koja je dio Funduq al-Najjariyyin ili „hotela stolara“, izgrađena po naredbi sultana Abd al-Rahmana početkom 19. stoljeća. Fontana je vrlo poznata zbog svojih prekrasnih mozaika. Voda se koristila za piće, posebno za goste hotela, ali sada se njome koriste mještani; najstarije sveučilište na svijetu Al-Quaraouiyine I njegova džamija. Predlažemo da ostatak dana iskoristite za samostalni razgled grada I ručak u jednom od tradicionalnih restorana u medini. Noćenje.

5. dan FÈS – CHEFCHAOUEN (212 km)

Nakon doručka polazak prema plavom biseru Maroka – Chefchaouen. Osnovali su ga 1471. godine u planinama Rif Židovi i Mauri koji su bježali iz Španjolske. Neki kažu da su ga u plavo ofarbali Židovi koji su se tamo naselili nakon što su pobjegli od Hitlera, drugi kažu da je to da bi otjerali komarce, a neki samo da predstavlja boju mora. Posjetit ćemo medinu koja se smatra jednom od najčišćih u državi u kojoj se nalazi: Kasbah crvenih zidova, izgrađena 1471. godine koja je obnovljena i u njoj se nalazi mali Etnografski muzej. Prije je služila kao obrambena utvrda na čijim šaranim zidovima malog zatvora još uvijek su lanci koji su nekoć držali zatvorenike; Velika džamija koju je sagradio Moulay Mohamed 1560. godine, čiji je osmerokutni minaret naknadno izgrađen u 18. stoljeću inspiriran Torre de Orom u Sevilli. Slobodno vrijeme predviđeno za ručak Prijevoz do hotela. Prijava i noćenje.

6. dan CHEFCHAOUEN – TANGER (120 km)

Doručak. Odlazak na dvosatnu vožnju prema Tangeru, “ulazu” u Afriku koji je udaljen od Europe samo jedan sat vožnje brodom. Ovaj jedinstveni grad omogućiti će nam da otkrijemo multikulturalno nasljeđe Maroka. Tijekom razgledavanja posjetit ćemo: Kasbah koja je služila kao vojno i političko središte Tangera još od rimskog doba. Unutar njegovih zidina je bivša kraljevska palača ili Dar El Makhzen. Danas se u njemu nalazi muzej mozaika iz rimskog grada Volubilisa te izbor marokanskih rukotvorina; Velika džamija je glavna džamija grada, smještena u staroj gradskoj medini. Dok dizajn trenutne džamije potječe iz početka 19. stoljeća tijekom razdoblja Alaouita, isto je mjesto od antike zauzimalo niz vjerskih građevina. Slobodno vrijeme predviđeno za ručak. Prijevoz do hotela. Prijava i noćenje.

7. dan TANGER – RABAT ­– MARRAKECH (575 km)

Nakon doručka polazak na cijelodnevni put prema Marrakechu. Zaustavljanje u Rabatu, današnjoj prijestolnici Maroka, prepoznazoj od UNESCO-a (2012.). Zanimljivost grada je Medina – dio grada na kojem se nalaze mnogobrojne atrakcije: Hassan Toranj, nedovršeni minaret koji bdije nad gradom više od osam stoljeća; mauzolej Mohameda V kao posveta arapsko-islamskoj umjetnosti koja prikazuje sve čari ove baštine; Kraljevska palača; gradnja je započela sredinom 19. stoljeća na ruševinama antičke palače. Naziva se još i Dar El Makhzen što u prijevodu znači „veličanstvena i zaštitna“; zgrada Sabora, nekadašnja zgrada suda iz 1919. godine; Oudaya Kasbah, oaza mira u okružena prekrasnim vrtovima i umjetničkim galerijama. Nastavak prema Marrakechu. Po dolasku u poslijepodnevnim satima, prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

8. dan MARRAKECH - ISTANBUL

Doručak. Razgledavanje Marrakecha, drugog najstarijeg kraljevskog grada, prozvanog „biserom juga“. Grad je osnovala dinastija Almoravida krajem 11. stoljeća. Obilazak povijesnog dijela grada: Vrtovi Menara stvoreni su u 12. stoljeću na zahtjev osnivača Almohadove dinastije sultana Abd al-Mumina; palača Bahia u kojoj možemo vidjeti kako se živjelo na visokoj nozi u 19. stoljeću; džamija Koutoubia sa 77 m visokim minaretom iz 12 stoljeća koji je simbol grada. Nakon ručka u hotelu odlazimo u obilazak Trga Jemaa el-Fna okružen brojnim sukovima (tradicionalnim arapskim tržnicama). Predlažemo večeru u jednom od tradicionalnih restorana sa trbušnim plesačicama ili jahanje deva u The Palm Grove-u gdje se nalazi preko 100.000 plami zasađenih u 11. i 12. stoljeću. Odjava iz hotela i odlazak prema zračnoj luci. Prijava za let Turkish Airlinesa, TK 622 u 22.50 h.

9. dan ISTANBUL - ZAGREB

Očekivanim dolazak u Istanbul u 05.50 h po lokalnom vremenu te nastavak leta za Zagreb na liniji TK 1053 u 07.00 h. Očekivani dolazak u Zagreb u 08.05 h po lokalnom vremenu. Završetak programa.


Fotografije & video

01


13

Maroko, pustinja Sahara

Pustinja Sahara, Maroko, Mondo travel,putovanje u Maroko, grupni polasci

Maroko, pustinja Sahara

Mondo travel,putovanje u Maroko, putovanje zrakoplovom

Maroko, Essaouira -drevni ribarski gradić

maroko, mondo travel, daleka putovanja

Maroko, Stabla naranče u Maroku ukras su u brojnim vrtovima

brdo atlas, maroko, mondo travel, daleka putovanja

Maroko, prekrasna dolina Ourika , planina Atlas u pozadini

maroko, mondo travel, daleka putovanja

Maroko, Marakeš, glavni trg- Jamaa el Fna

Putovanje u maroko, mondo travel, daleka putovanja

Maroko, Marakeš Medina, pogled na krovove grada

džamija Hassana II, casablanca, maroko, mondo travel, grupni polasci, garantirani polasci

Maroko, Casablanca - Džamija Hassana II

Tvornica kože Fez, putovanje maroko, mondo travel, putovanje zrakoplovom, garantirano putovanje

Maroko, Fez - tvornica kože

marokanski čaj od mente, putovanje maroko, mondo travel, daleka putovanja

Maroko, Marokanski čaj od mente u tradicionalnim čašama

arhitektonski detalji džamije Hassana II, casablanca, maroko, mondo travel, grupni polasci

Maroko, Casablanca - arhitektonski detalji džamije Hassana II

Pustinja Sahara u Maroku, Putovanje u Maroko, putovanje zrakoplovom, mondo travel

Maroko, pustinja Sahara

Putovanje u Maroko,Mondo travel, garantirani polasci

Maroko, plavi grad Chefchaouen

Putovanje u Maroko,putovanje zrakoplovom, grad Chefchaouen

Maroko, grad Chefchaouen poznat kao "Plavi grad"

Cijena i način plaćanja.

CIJENA PO OSOBI U DVOKREVETNOJ SOBI:

09.04.2023.

927.73 € / 6.990 kn

Obavezne doplate za zrakoplovne pristojbe 277,39 € - 2.090 kn 277.39 €

Ultra first minute cijena aranžmana po osobi:  6.590 kn (874,64 €)

First minute cijena aranžmana po osobi: 6.790 kn (901,19 €)

Redovna cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 6.990 kn (927,73 €)

Obavezna doplata za pristojbe zračnih luka, po osobi: 2.090 kn (277,39 €)

Napomene: ultra first minute i first minute cijene vrijede do 90, odnosno 60 dana prije polaska ili do popunjenja određenog broja mjesta! 

Popusti za djecu u sobi s roditeljima:

Dijete od 2 do 9,99 godina: 1.000 kn (132,72 €)

 Napomena uz smještaj u trokrevetnoj sobi:

Trokrevetne sobe se najčešće sastoje od 2 odvojena ili 1. bračnog ležaja + pomoćni krevet.

Kvadratura sobe često je ista ili slična dvokrevetnoj sobi te time komoditet može biti smanjen.

Mogućnosti plaćanja

visa mastercard diners american maestro paypal

Cijena aranžmana uključuje:

 • Povratni prijevoz zrakoplovom (ekonomska klasa) prema programu;
 • Smještaj u Istanbulu u hotelu Manesol Boutique Galata 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 noćenja s doručkom; 
 • Smještaj u Casablanci u hotelu Novotel Casa City Center 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 noćenja s doručkom;
 • Smještaj u Fésu u hotelu L'escale 4*  ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 2 noćenja s doručkom;  
 • Smještaj u Chefchaouenu u hotelu Parador 4*  ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 noćenja s doručkom; 
 • Smještaj u Tangeru u hotelu Kenzi Solazur 4*  ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 noćenja s doručkom; 
 • Smještaj u Marrakechu u hotelu Adam Park 4*  ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 noćenja s doručkom; 
 • Transfere i razglede prema programu;
 • Ulaznica za džamiju Hassana II;
 • Razgled grada u pratnji lokalnog vodiča na engleskom jeziku;
 • Voditelja putovanja iz Zagreba;
 • Pripremu i organizaciju putovanja te jamčevinu.

Cijena aranžmana ne uključuje:

 • pristojbe u zračnim lukama - obavezna doplata 2.090 kn (277,39 € promjenjivo do izdavanja karata);
 • doplatu za jednokrevetnu sobu od 1.190 kn (157,94 €);
 • ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda;
 • doplate za fakultativne sadržaje kao i obroke koji nisu predviđeni programom;
 • osobne troškove, pića i napojnice te ostalo što nije navedeno pod cijena uključuje;
 • putno osiguranje (preporučujemo).

Doplate i popusti:

Fakultativna ponuda, cijena po osobi (minimun prijavljenih 6 osoba):

Jahanje deva u The Palm Grove (Marrakech): cca. 28 €

Tradicionalna marokanska večera uz trbušne plesačice (Marrakech):: cca. 48 €

Informacije:

Red letenja (sve lokalna vremena):

TK1056     09APR  ZAGREB            ISTANBUL           20:15   23:30

TK 617      10APR  ISTANBUL         CASABLANCA    12:15    15:05

TK 622      16APR  MARRAKECH    ISTANBUL          22:50   05:50

TK 1053    17APR  ISTANBUL         ZAGREB              07:00   08:05

Korisne informacije – Kraljevina Maroko:

Službeni naziv zemlje: Kraljevina Maroko
Glavni grad: Rabat
Površina: 446.550 km2
Broj stanovnika: 36 milijuna
Službeni jezik: arapski I francuski
Religija: islam (98 %), kršćani (1 %) i židovi (1 %)
Vremenska razlika: -1 sat zimi / -2 sata ljeti u odnosu na Hrvatsku
Klima: sjever Maroka odlikuje sredozemna klima, unutrašnjost zemlje stepska. Na krajnjem jugu klima je pustinjska. Najugodnije razdoblje u godini za posjet Maroku je period od listopada do prosinca te od ožujka do svibnja kada se prosječna temperatura zraka kreće oko 24°C. Ljeti se prosječna temperatura zraka u Marrakechu i Fesu kreće oko 38°C. U obalnim gradovima kao što su Casablanca, Rabat i Tangier, iako s nešto povišenim stupnjem vlažnosti zraka, temperatura se kreće od 27 do 29°C
Valuta: marokanski dirham (MAD), 1 EUR = cca. 10,52 MAD
Električni napon: 220 V
Pozivni broj zemlje: +212
Mobilne mreže: naše mreže u većini slučajeva rade na teritoriju Maroka, odnosno u većim gradovima. Svi smještaji imaju Wi-Fi
Voda: nije za piće, koristite isključivo flaširanu vodu i izbjegavajte led
Hrana: Marokanska kuhinja vrlo je raznolika. Lokalni specijaliteti: harira – tradicionalna juha od slanutka s rezancima, tajines – meso kuhano s povrćem posluženo u glinenoj posudi, kebab, hout – riblji gulaš, djaja mahamara – pile punjeno bademima, grožđicama i couscousom, bastilla – golub kuhan u tijestu s orasima i medom. Popularno piće je čaj od mente poslužen s mentinim lišćem u čašama. Alkohol se obično poslužuje u hotelima i restoranima namijenjenim stranim posjetiteljima. Konzumacija alkohola u kafićima je zabranjena
Odjeća i obuća: preporučamo laganu ljetnu odjeću od prirodnih materijala, šešir i udobnu obuću. Za večernje sate u višim područjima te u pustinji ponesite toplu odjeću jer se temperatura noću jako snizi. Topless je zabranjen. U džamijama nije dopušteno nošenje kratkih hlača i odjeće bez rukava. Za vrijeme obroka u hotelu ili restoranu muškarci su obavezni nositi duge hlače.
Viza: viza nije potrebna za državljane Republike Hrvatske
Putna isprava: putovnica mora vrijediti minimalno 6 mjeseci nakon povratka iz Maroka 

Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u međunarodnom zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi dozvoljeno je nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 30 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi 1 komad ručne prtljage do 8 kg unjeti u zrakoplov.
U slučaju promjene reda letenja (vremena, zračne luke) organizator putovanja zadržava pravo promjene redosljeda programa putovanja, kao i u slučaju promjene radnog vremena znamenitosti, muzeja i sl.  
Kategorizacija smještaja    odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje i može se razlikovati od europskih standarda. 
Cijene fakultativne ponude i ulaznica bazirane su prema stanju iz srpnja 2022. i mogu biti podložne promjeni. 
O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje možete se informirati na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske https://mvep.gov.hr/ 
Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja putničke agencije.

Tečaj konverzije 1 EUR = 7,53450 kn

Broj putnika:

Minimalni broj: 15

Odgovorni organizator:

Opće informacije

Često postavljena pitanja

 • Mogućnosti plaćanja

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter