Mondotravel

O putovanju:

Koliko:

9 dana

Preuzmi pdf putovanja

1. DAN 22.10.23. – FIANO ROMANO  

Polazak iz Rijeke s Jelačićevog trga u 06:00 sati. Vožnja turističkim autobusom kroz Sloveniju i Italiju s kraćim zaustavljanjima. Dolazak u Assisi, najpoznatiji kao rodno mjesto sv. Franje koji je u ovom gradu osnovao franjevački red 1208. godine. Slobodno vrijeme za posjet bazilikama Sv. Franje Asiškog i Svete Klare, crkvi Santa Maria Maggiore ili katedrali San Rufino. Nastavak puta kroz Umbriju i Laciju prema  Tivoli Terme. Stižemo u večernjim satima. Smještaj u hotel  s 4* nedaleko Rima. Večera. Noćenje. 

2. DAN 23.10.23. – COSENZA  

Doručak. Krećemo prema jugu i stižemo u Casertu nedaleko Napulja gdje ćemo posjetiti kraljevsku palaču sagrađenu po nalogu Karla VII, kralja Napulja koja je služila kao glavna rezidencija dinastije Burbon-dvije Sicilije. To je najveća palača koja je sagrađena u Europi u 18. stoljeću, a smatra se za labuđi pijev spektakularnog baroka. Prostire se na 47.000 m² površine s 138.000 m² korisnog prostora na 5 katova i prekrasnim parkovima koji ju okružuju. Nastavljamo vožnju kroz pokrajinu Campaniu prema Calabriji gdje u kasnim popodnevnim satima stižemo u Cosenzu, grad smješten na rijekama Crati i Busento čije ulice i palače podsjećaju na razdoblje izobilja tijekom anžuvinske i aragonske vladavine. Smještaj u hotelu s 4*. Večera. Noćenje.

3. DAN 24.10.23. – VIBO VALENTIA    

Nakon doručka ćemo razgledati stari grad: Alarikov most, katedrala iz 12. stoljeća s nadgrobnim spomenikom  Izabele aragonske, supruge francuskog kralja Filipa III preminule nedaleko Cosenze prilikom povratka iz Križarskog rata, samostan svetog Franje Asiškog, uz katedralu najstariji i najvažniji vjerski objekt Cosenze, Palazzo del Governo, Castello Svevo… Nakon slobodnog vremena za okrepu nastavljamo vožnju prema obali i  stižemo u Pizzo, čuven po sladoledu tartufo gdje ćemo posjetiti jedinstvenu crkvu Piedigrotta iskopanu u vulkanskoj stijeni na samoj morskoj obali, a nakon toga odlazimo do dvorca gdje je svoje posljednje dane proveo Napoleonov šogor i kralj Napulja Joachim (Gioacchino) Murat. On se nakon pada Napoleona iskrcao u Pizzu  u namjeri da pokuša povratiti kraljevstvo, no ovdje su ga zatočile snage kralja Ferdinanda IV, osudile na smrt i strijeljale u dvorištu dvorca. Odlazimo do obližnje Vibo Valentie. Smještaj u hotelu s 4*. Večera. Noćenje. 

4. DAN 25.10.23. – REGGIO DI CALABRIA  

Doručak. Odlazimo prema Tropei na istoimenom poluotoku. Vožnja obalnom cestom koja nas vodi do jednog od najpoznatijih kupališnih centara Kalabrije. Poznata i kao centar proizvodnje slatkog luka Tropea je idealna za nabavu suvenira i poklona u vidu marmelade od luka i mnogih drugih specijaliteta među kojima su nadaleko poznati sladoled od luka, maslina, sipinog crnila i raznovrsni suhomesnati proizvodi… . Šetnja kroz stari grad s normanskom katedralom iz 12. stoljeća, uskim uličicama i prolazima te palačama bogatih gradskih obitelji iz razdoblja 16. – 19. stoljeća, prekrasnim pogledom na plažu i specifičnu gradnju nad okomitom stjenovitom obalom. Nakon toga ćemo se spustiti do plaže gdje se nalazi i prekrasna crkva Santa Maria dell’isola. Odlazimo prema nedalekoj Spilingi, gradiću koji predstavlja prijestolnicu proizvodnje suhomesnatih proizvoda među kojima je najpoznatija “ ’nduja”, takozvana salama za mazanje. Ovdje ćemo posjetiti i razgledati  jedan od pogona za preradu mesa od crne kalabrijske svinje i degustirati suhomesnate proizvode i čuvenu “fileju alla ‘nduja” uz čašu lokalnog vina. Nastavljamo vožnju prema jugu i stižemo do Mesinskog tjesnaca i ljubičaste obale. Zaustavit ćemo se na kratko u Scilli. Šetnja priobalnom šetnicom do stare jezgre grada s pogledom na Siciliju. Nakon kratke vožnje stižemo u Reggio di Calabria, najveći grad Kalabrije, smješten na obali Mesinskog tjesnaca, podno planinskog masiva Aspromonte, nasuprot najvećeg mediteranskog otoka, Sicilije. Smještaj u hotelu s 3* u centru grada, nedaleko šetnice koju je d’Annunzio prozvao “najljepšim kilometrom Italije”. Slobodno vrijeme za večeru u nekom od mnogobrojnih restorana. Noćenje.

5. DAN 26.10.23. – REGGIO DI CALABRIA  

Doručak. Odlazimo na pješački razgled Reggia za vrijeme kojega ćemo se upoznati s gradom koji je tijekom svoje povijesti živio uz mnogobrojne osvajače i upijao njihovu kulturu: Viale Genoese Zerbi sa svojim prekrasnim palmama, Piazza Indipendenza gdje se nalazi jedan od najvažnijih talijanskih arheoloških muzeja, grčka grobnica, Corso G. Matteotti (lungomare), vila Genoese Zerbi, grčke zidine, rimske terme, bazilika-katedrala navještenja djevice Marije u potpunosti rekonstruirana nakon katastrofalnog potresa 1908.g., palača Nesci, palača pravde, crkva Ottimati,  aragonska tvrđava. Slobodno vrijeme za ručak. U popodnevnim satima preporučamo posjet Nacionalnom arheološkom muzeju gdje se čuvaju čuvene brončane skulpture pronađene u nedalekom Riace (bronzi di Riace). Noćenje. 

6. DAN 27.10.23. – CATANZARO LIDO

Nakon doručka napuštamo Reggio i krećemo obalnom cestom duž Jonskog mora. Dolazimo u gradić Gerace, dragulj bizantsko-normanske arhitekture smješten na dominantnoj uzvisini na 500m  iznad mora, nekada važan centar Magna Grecie i kasnije normanske Kalabrije koji se u najsjajnijem razdoblju dičio sa 79 crkvi, 12 samostana i 8 manastira.  Šetnja tipičnim uskim uličicama s palačama plemićkih obitelji gdje se dobiva dojam da je vrijeme davno stalo:  katedrala navještenja djevice Marije iz 11. stoljeća koju je 1222. godine vjerojatno posvetio car Fridrih II švapski,  crkva sv. Franje asiškog, gotičko remek djelo iz 1252. godine. Nastavljamo prema nedalekom Stilu, još jednom atraktivnom gradiću, glavnom bizantskom centru južne Kalabrije koji je u 9. stoljeću privlačio velik broj pustinjaka i redovnika koji su živjeli u pećinama i najzaslužniji su za izgradnju čuvene Cattolice, crkvice od crvene cigle. Razgled crkve sagrađene u tipičnom bizantskom stilu koja je dobila ime prema grčkoj riječi “katkolikon” što je označavalo centar kulture pustinjaka koji su živjeli u okolini. Slobodno vrijeme za šetnju centrom gradića i slikanje nesvakidašnje arhitekture.  Odlazak prema Catanzaro Marini. Smještaj u hotelu s 4*.  Večera. Noćenje. 

7. DAN 28.10.23. – POLICORO

Poslije doručka krećemo prema Crotoneu, jednom od najvećih centara Magna Graecie gdje odlazimo na pješački razgled stare jezgre grada: aragonska tvrđava, svetište majke božje od tvrđave, crkva svetog Juliana, mnogobrojne svjetovne palače iz 16. i 17. stoljeća. Nastavljamo vožnju prema gradiću Ciró, najpoznatijem po proizvodnju prvoklasnog kalabrijskog vina. Slijedi posjet vinariji s kušanjem 5 najkvalitetnijih vina uz lagani ručak sastavljen od lokalnih sireva, suhomesnatih proizvoda i drugih tipičnih delicija. U dobrom raspoloženju krećemo dalje obalom Jonskog mora do gradića Policoro na području regije Basilicata. Smještaj u hotel s 4*. Večera. Noćenje.

8. DAN 29.10.23.  PESCARA

Doručak. Odlazimo do Matere, europske prijestolnice kulture 2019.g.,bisera Basilicate i prvog grada na jugu Italije koji je uvršten na popis UNESCO baštine, zbog povijesnog središta Sassi i okolnih kamenih crkvi. Sassi potječe od prapovijesnog, trogloditskog najstarijeg naseljenog mjesta u Italiji, a sastoje se od više naselja. Većina zgrada je djelomično ukopana u mekim vapnenačkim stijenama koje se nadograđuju na sustav pravih špilja i podzemnih hodnika. Materu, mjesto koje svojim posjetiteljima nudi jedinstveni kompeks crkava iskopanih u stijeni, bijelih kuća koje se stoljećima nisu mjenjale razgledat ćemo uz pratnju lokalnog vodiča (doplata). Na ovom području snimljen je film “Pasija” Mela Gibsona. Napuštamo ovaj nezaboravan grad i krećemo prema regiji Puglia i nakon vožnje kroz nepregledne maslinike spuštamo se do obale Jadrana. Nastavljamo vožnju prema pokrajini Abbruzzo. U ranim večernjim satima stižemo na područje Pescare. Smještaj u hotelu s 4*. Večera. Noćenje. 

9. DAN 30.10.23.  RIJEKA  

Nakon doručka krećemo prema sjeveru i Hrvatskoj. Vožnja autocestom uz kraća zaustavljanja putem. Dolazak u Rijeku u večernjim satima.


Fotografije & video

01


4

Kalabrija, obala i plaža Tropea, Italija

last minute Kalabrija, obala i plaža Tropea

Kalabrija, obala i plaža Tropea, Italija

najljepša plaža Italije Capo Vaticano

Kalabrija, Capo Vaticano, Italija

Kalabrija, grad i plaža Tropea

Kalabrija, grad i plaža Tropea, Italija

dvorac Scilla u Kalabriji, ljetovanje Italija

Kalabrija, dvorac Scilla, Italija

(vrijedi za prijave i uplate do 14.8. ili do popunjenja mjesta na akciji)

Mogućnosti plaćanja

visa mastercard diners american maestro paypal

Cijena aranžmana uključuje:

 • prijevoz turističkim autobusom
 • smještaj u dvokrevetnim sobama s vlastitom kupaonom i WC-om
 • 6 polupansiona + 2 noćenja s doručkom u  hotelima s 3/4* prema programu
 • posjet tvornici suhomesnatih proizvoda u Spilingi uz degustaciju
 • posjet vinariji u mjestu Ciró s vinskom turom i laganim ručkom,
 • usluge voditelja putovanja
 • pripremu i organizaciju putovanja
 • jamčevinu turističkog paket aranžmana

 

 

Cijena aranžmana ne uključuje:

 • stručna vođenja u muzejima, crkvama i slično.
 • Ulaznice.
 • Obavezna boravišna pristojba: 20,00€

Doplate i popusti:

DOPLATE: jednokrevetna soba: 240€ (1.808,28 kn.) Ulaznice za Kraljevsku palaču u Caserti 18,50€; Dvorac Murat i crkva Piedigrotta u Pizzu 5,00€; Lokalni vodič u Materi 5,00€

Informacije:

(fiksni tečaj konverzije 1 EUR = 7,53450 kn)

Broj putnika:

Minimalni broj: 30

Odgovorni organizator:

Opće informacije

Često postavljena pitanja

 • Mogućnosti plaćanja

ne propuštaj

ništa

budite prvi koji će saznati sve o našim izvrsnim first minute ponudama, neponovljim last minute ponudama, novim putovanjima... prijavite se na naš newsletter i ne propustite najbolje ponude.

Mondotravel newsletter